• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Ostatecznie zdecydowałem, że zastosuję na makiecie mechanizmy Jea29. Są zdecydowanie łatwiejsze w montażu w moim przypadku ( gdzie ma już zaszutrowane tory). Zamówiłem odbicia lustrzane, więc podmienię te które obecnie nie są właściwie usytuowane.

Przy montażu mechanizmów typu EEA5 musiałbym ostro rzeźbić w kamieniu. Te mechanizmy trzeba montować przed szutrowaniem.
W związku z powyższym upłynniam owoc mojej pracy - czyli pomalowane mechanizmy typu EEA5.
Są to żywiczne odlewy, malowane farbami akrylowymi. Jak ktoś jest zainteresowany, proszę o kontakt PW. Mam ich 35 szt. Cena za szt. 8 zł. (do negocjacji w przypadku zamówienia vabanque.
20210321_204150.jpg

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.250 301 15
Tomku, ostatnio coś musiałem w szutrze wydłubać i poradziłem sobie dremelem z tarczą i odkurzaczem, bo szuter strasznie strzelał na wszystkie strony. Może warto spróbować?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
Czy te imitacje JEA-29 ktoś produkuje? Jeżeli tak, to mógłby je trochę poprawić, bo wydaje mi się, mają nieco zaburzone proporcje: są za długie lub za wąskie. Są też za wysokie, a pokrywa suwaków jest za szeroka. Być może poszerzenie skrzyni załatwiłoby sprawę proporcji długości do szerokości samej skrzyni i szerokości pokrywy suwaków, ale nie wiem, który wymiar jest bardziej prawidłowy: szerokość, czy długość.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
Tak, to jest model napędu JEA-29, znacznie lepiej wygląda, niż te, które ma kolega @tomekkor, poza tym w komplecie są pasy mocujące, których tam brakuje.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
Rygla nie ma wcale. Ten pręt to pręt nastawczy, który wyłącznie powoduje ruch iglic. Czy Kolega @Kempol ma może zdjęcie, na którym widać całą szerokość rozjazdu? Wydaje mi się, że to jest rozjazd krzyżowy, ale pewności nie mam. Jeżeli uznacie, że ta dyskusja wykracza poza ramy tego wątku, proponuję ew. wydzielenie do osobnego wątku.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.209 216 0
Nie mam, ale wiem gdzie to zdjęcie zrobiłem. Mogę tam w ten weekend podjechać i zrobić.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
Szkoda fatygi, to nie aż taka ważna sprawa. To tylko zaspokojenie mojej ciekawości, bo nie widzę tu zamknięć nastawczych, a właśnie w rozjazdach krzyżowych zamknięcia są przy wewnętrznych iglicach.