• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Wczoraj zakończyłem poważną akcję logistyczną. Kilkunastoma pociągnięciami wyrzynarki rozwiązałem problem (przeciąłem "węzeł gordyjski"), który nie dawał mi spokoju od dłuższego czasu, a z każdym krokiem się nawarstwiał.
Problem polegał na tym, że pomiędzy skosem a powierzchnią makiety nie mieściły mi się zaplanowane wcześniej budynki. Musiałem wycinać dziury w skosach, lub obcinać budynki.
Jedynym sposobem na rozwiązania problemy wydawało się początkowo odsuniecie makiety od skosów. Niestety makieta ma taki kształt, że odsunięcie nie było możliwe. Ma bowiem kształt C i jest wpisana w pomieszczenie.
Jedynym możliwym rozwiązaniem pozostało obniżenie poziomu posadowienia. Cofnąłem się zatem do tego okresu (2017):
IMG_20170424_194617.jpg

Pościągałem wszystkie moduły, budując z nich piramidę, która zajęła większą cześć pomieszczenia i przystąpiłem do modernizacji.
Żeby nie demolować misternej konstrukcji, poucinałem dolne części nóg, po czym wyciągnąłem ucięte części i całość opuściłem na podłogę w całości. Operacja się udała, pacjent żyje. Można budować dalej.
obniżenie makiety.png

Ostatnio edytowane:

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.250 301 15
Teraz będziesz musiał dosztukować coś za modułami, żeby ci tabor nie wpadał w dziury :)

zember

Aktywny użytkownik
Reakcje
39 0 0
Tomku, a czym i jak przecinałeś tory na złączeniu modułów? Z tego co widzę po zdjęciach to układałeś tory na kilku na raz a potem ciąłeś. Cała sztuka polega na tym żeby było równo i rozcięcie było cienkie.

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Tomku, a czym i jak przecinałeś tory na złączeniu modułów? Z tego co widzę po zdjęciach to układałeś tory na kilku na raz a potem ciąłeś. Cała sztuka polega na tym żeby było równo i rozcięcie było cienkie.
Po wytrasowaniu osi torów mocowałem prowizorycznie tory do podłoża pinezkami ( pinezki do tablic korkowych), na łączeniu modułów przycinałem szyny dremelem, równolegle do krawędzi skrzynki, wyznaczałem miejsce dla kabli zasilających bezpośrednoi przy krawędzi modułu (będacych jednocześnie zabezpieczeniem przed wyrwaniem szyny z podkładów i stabilizatorem położenia). Lutowałem kable od spodu do szyn i wkładałem w przygotowane wcześniej otwory, które miały średnicę = średnicy kabla.
Odcięty odcinek toru układałem na sąsiednim module, rozpoczynając od przylutowania kabli zasilających i osadzenia ich we wcześniej wytrasowanych otworach. Układałem tor, a następnie spinaczami biurowymi łapałem szyny na obu modułach, aby zachować ich liniowość, sprawdzałem geometrię i jeżeli wszystko grało, przyklejałem podkłady do podłoża, zalewając je kropelką. Kropelką zalewałem też kable zasilające. Na łukach podklejałem też szyny do podkładów, by lepiej trzymały geometrię.

Moje historyczne posty

Ostatnio edytowane:
OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Powstaje budynek fabryki, a w zasadzie tylko front, bo budynek będzie stał na krawędzi makiety i będzie reliefem.
Od siebie dodałem bramę i otwór drzwiowy.
20210209_000247.jpg

Razem z magazynem będzie tworzył jeden kompleks przemysłowy.
20210209_000312.jpg

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.132 26 1
Czym tniesz plastik?. Ja to robię wyrobem dremelo-podobnym z cienką tarczą, ale i tak nadtapia i podwija krawędzie.

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Nadcinam dremelem, tak z czuciem, aby nie wytwarzać zbyt dużej temperatury, a nadtpiony plastik zanim przywrze ściągam palcem, potem poprawiam nożykiem i wyrównuje pilnikami.

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Przejazd bramny uzyskał wystrój. Wszystko oprócz okna i drzwi to moje dzieło, w tym bruk, wykonany metodą odciskania w pcv.
20210221_211253.jpg

Magazyn otrzymał stolarkę i sędziwą szatę.
20210221_210934.jpg

Na końcu toru, przy magazynie powstał solidny kozioł betonowy (u góry będzie jeszcze piasek/ziemia), a wzdłuż rampy obrzeże z ciosów granitowych :
20210221_210918.jpg

Tak się obecnie prezentuje cały zakład:
20210221_211137.jpg

20210221_211157.jpg

Ostatnio edytowane:
Reakcje
67 2 0
Podziwiając jakość wykonania i ogrom pracy włożony (już) w wykonanie, mam nieśmiałe pytnie dotyczące sprawy w zasadzie dosyć błachej, ale czy przypadkiem budynków przemysłowych nie lokowano względem siebie prostopadle lub równolegle ?

P.S.
I jeszcze jak usłyszę, że w halach ma być wyposażenie to już zupełnie zrezygnuję z oglądania w obawie o stan swojego serca/zdrowia :D