• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Podziwiając jakość wykonania i ogrom pracy włożony (już) w wykonanie, mam nieśmiałe pytnie dotyczące sprawy w zasadzie dosyć błachej, ale czy przypadkiem budynków przemysłowych nie lokowano względem siebie prostopadle lub równolegle ?
Z reguły budynki fabryczne stawia się równolegle, ale od tej reguły bywają wyjątki, takie jak ukształtowanie terenu, kształt działki. Wyjątkiem są także magazyny, które często były ustawiane równolegle do torów.
P.S.
I jeszcze jak usłyszę, że w halach ma być wyposażenie to już zupełnie zrezygnuję z oglądania w obawie o stan swojego serca/zdrowia :D
Wnętrz na razie nie planuję. Tylko delikatne podświetlenie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.821 52 5
Możesz zrobić wnętrza "drukowane" :) (wydrukować i wkleić z dystansem). Taka niskobudżetowa opcja, a czasem robi różnicę.
Ja tak zrobiłem z wnętrzem kościoła u siebie. :)

U mnie staranność wynika z braku doświadczenia i słabych zdolności.
U Ciebie to będzie "małe piwo przed śniadaniem" ;)
kościół wn1.jpg
kościół wn2.jpg

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Kolejny raz wystawiłem swoją cierpliwość na próbę i stwierdzam, że jest zbliżona do benedyktyńskiej o_O
Postanowiłem własnoręcznie zrobić nawierzchnię rampy przy magazynie.
Zdecydowałem że nie będzie to stosunkowo łatwa w wykonaniu imitacja betonu, tylko imitacja granitowej kostki brukowej. Z racji dostępności materiału zdecydowałem, że plac wykonam z PCV.
Moja spółka geologiczna odkryła niedawno w okolicy potężne złoża tego materiału, zalega stosunkowo płytko, więc wydobywany jest odkrywkowo. Transport ogarnia moja spółka logistyczna, wykorzystując do tego ekologiczną trakcję rowerową, tak więc koszt materiału ocsyluje w okolicy 0 zł.
Z robocizną jest gorzej, całe szczęście pracę zleciłem bezprzetargowo innej swojej spółce, więc jakość się dogadamy ;)
Pracę mogłem wykonywać zdalnie, w różnych rejonach domu. Pozwoliło mi to jednocześnie ogarnąć inne projekty, jak np "edukacja dzieci", itp.
Wczoraj grubo po 12 w nocy skończyłem brukowanie, obyło się bez większych baboli. Rzutem na taśmę pomalowałem całość wstępnie farbą.
Na razie nawierzchnia leży na sucho i się sezonuje. Ja zaś odpoczywam psychicznie.
20210224_012301.jpg

20210224_012206.jpg

20210224_012214.jpg

20210224_012237.jpg

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.786 61 10
Za cierpliwość ogromny + , ale kostka wygląda na jakąś taką wypukłą co w przypadku prawdziwej kostki nie ma miejsca. Za dużo siły w to włożyłeś. Może by tak kostkę czymś ciężkim potraktować co pozwoli owe wypukłości zniwelować.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.786 61 10
Wszystko zależy od bruku i od kamieniarza. Inna sprawa, że przyjdzie jakiś wash, jakiś pigment i zniweluje te szczeliny.
Astro, widziałeś taki wypukły bruk w rzeczywistości? Ja nie, albo mało widziałem. Kamieniarz z tym nie ma nic wspólnego. Kostka jest płaska, gładka lub chropowata i oczywiście posiada wiele kształtów. Wypukłe to mogą być otoczaki, lecz to co jest na zdjęciach kolegi otoczaków nie przypomina. Wash i pigmetn tego nie zniwelują.

projectps

Użytkownik
H0e
Reakcje
72 0 1
Astro, widziałeś taki wypukły bruk w rzeczywistości? Ja nie, albo mało widziałem. Kamieniarz z tym nie ma nic wspólnego. Kostka jest płaska, gładka lub chropowata i oczywiście posiada wiele kształtów. Wypukłe to mogą być otoczaki, lecz to co jest na zdjęciach kolegi otoczaków nie przypomina. Wash i pigmetn tego nie zniwelują.
Bruk kamienny z zasady jest nieregularny (piszemy o historycznym). Każdy element jest inny, regularność jest "w masie" na długim odcinku
Z racji wieku pamiętam doskonale takie jezdnie brukowe w okolicy Strzemieszyc i dalej na wschód
To nigdy nie była regularna kratka, to były tzw "kocie łby" z wierzchy zawsze wypukłe

W tym projekcie trzeba jednak iść na pewne uproszczenie, co dla mnie oczywiste.
I takiemu rozwiązaniu warto przyklasnąć, choć ....

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.786 61 10
@Kris czy Ty musisz prawie każdy wpis "popierać"? Czytaj i ucz się czytać.

Zdecydowałem że nie będzie to stosunkowo łatwa w wykonaniu imitacja betonu, tylko imitacja granitowej kostki brukowej.
Czy tak wygląda granitowa kostka brukowa?!
Chyba nie i nie wciskajcie mi kitu, że tak właśnie wygląda.
To nie jest ani kostka granitowa, ani zwykła brukowa.
Cała praca jest git, super, mega ekstra ale nie zawsze na wszystko trzeba mówić super jak coś zostało zawalone, bo nie oto chodzi.
Śledzę wątek na bieżąco i widzę kilka uproszczeń, nie wiem z racji czego się biorą, są i już o tym pisałem wcześniej. Autor owego wątku pewnie wie o co chodzi i sam musi zdecydować co i jak.
Wyrażam tylko swoje zdanie i nie chcę być jakimś tam pąklem, ale uważam że to wszystko powinno mieć sens.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.016 85 11

Załączniki