• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na strychu

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
Dzisiaj krótka wizyta w ramach odwiedzin, posadzone zostały kolejne krzaki, dodatkowo niby listopad a tu kwiatki ładnie nam wyrosły. Przy okazji jacyś chuligani tym razem "daszki" ze słupków wyrwali i gdzieś "wsiąkły". W pobliskich krzakach nic nie znaleziono, więc trzeba będzie dorobić nowe.
krz4.jpg

krz77.jpg
krz788.jpg

Chińskie drzewka będę zamieniał na bardziej realniejsze, choć może coś nad nimi popracuję.

Przy okazji pytam Was, jak wykończyć koniec torów na magazynie, myślałem nad dwoma betonowymi kozłami, potem nad żelaznymi, a jeszcze jest plan zrobienia przedłużenia rampy coś na wzór:
rampa1.jpg

Tylko nie wiem czy na tak małej przestrzeni ten beton "nie zaleje" całego widoku.

A miejsce jest takie:
rampa.jpg

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.916 138 3
Z tymi betonowymi kozłami to nie jest źle. U mnie w Błoniu tak to wyglądało a może i ciągle wygląda. Betonowy kozioł na końcu toru tuż przy rampie magazynowej. Poszukam zdjęć. Kiedyś je robiłem żeby mieć na wzór.

To jest dokładnie tutaj:
1668674784490.png

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.916 138 3
Ja poszukam na komputerze w domu w tych zdjęć na wzór ten kozioł betonowy bardzo fajnie wyglądał i był dość "chudy" ;)
jak znajdę to je wrzucę.

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
Ochroniarz magazynu narzekał, że bramy na torach nie ma więc szabrownicy mają, którędy sprzęt i towar z magazynu wynosić. Tak więc powstała brama i została tymczasowo umocowana. Pytanie czy są jakieś regulacje w którą stronę powinna się brama otwierać? Obecnie mam na zewnątrz całego placu i tak chciałbym zostawić.
ses01.jpg
ses00.jpg

Przy okazji zrobiłem parę fotek aby samemu się przekonać czego jeszcze brakuje :p

ses1.jpg
ses2.jpg
ses3.jpg
ses4.jpg
ses5.jpg

Przy okazji dziś odebrałem aerograf z butlą, więc będzie dziś testował i się uczył.

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
Był listopad, jest marzec, zima czyli najlepszy okres na siedzenie na makiecie w tym roku kompletnie nie wypalił :eek: Nie wiem gdzie uciekły te 4 miesiące. Ale... Udało się zrobić coś co już dawno planowałem, było tak:
u2.jpg

Jest tak:

u3.jpg

Czyli jakby ktoś nie zauważył to wymieniłem lampy białe zimne na ciepłe :D Już tak nie razi "białością", reszta na magazynach zostaje już zimna choć widziałem, że pojawiły się żółte te "reflektorowe" słupy ale cena dosyć spora.

Dodatkowo w końcu dotarł transport kozłów oporowych produkcji " @śledź sp z .o.o", muszę odciąć nadmiar torów i spasować. Pozostaje jeszcze kwestia dokąd powinny być zamieszczone płyty betonowe? Do kozła? Przed? Za?

sledz1.jpg

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.786 61 10
Był listopad, jest marzec, zima czyli najlepszy okres na siedzenie na makiecie w tym roku kompletnie nie wypalił :eek: Nie wiem gdzie uciekły te 4 miesiące. Ale... Udało się zrobić coś co już dawno planowałem, było tak:
Zobacz załącznik 957372

Jest tak:

Zobacz załącznik 957373

Czyli jakby ktoś nie zauważył to wymieniłem lampy białe zimne na ciepłe :D Już tak nie razi "białością", reszta na magazynach zostaje już zimna choć widziałem, że pojawiły się żółte te "reflektorowe" słupy ale cena dosyć spora.

Dodatkowo w końcu dotarł transport kozłów oporowych produkcji " @śledź sp z .o.o", muszę odciąć nadmiar torów i spasować. Pozostaje jeszcze kwestia dokąd powinny być zamieszczone płyty betonowe? Do kozła? Przed? Za?

Zobacz załącznik 957374
Zdjęcie nr dwa super, zdecydowanie lepiej wygląda takie oświetlenie.
Ładne koziołki.

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
No to odkrywamy karty, cały czas coś miałem w myślach co zrobić z moją pierwszą lokomotywą, no i wraz z lokalnymi władzami doszło do porozumienia - będzie pomnik! Projekt został szybko zatwierdzony, lokomotywa BR80 odnowiona i zakonserwowana. Miejscowi budowlańcy szybko uwinęli się z cokołem, powstała tablica pamiątkowa i już pierwsi turyści mogą cieszyć oczy.
Pozostaje jeszcze tylko transport całości na makietę, ale miejsce już jest przygotowane:)

br1.jpg
br2.jpg
br3.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.891 79 12
Wyszło bomba, ale cokół wydaje mi się, że mógłby być po około 1cm dłuższy...
Odnoszę wrażenie ( na podstawie fotek), że lok trochę "zwisa" z cokołu...Ale to moje wrażenie na podstawie zdjęć i mogę się mylić...

Pozdr,....

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
793 7 0
No to odkrywamy karty, cały czas coś miałem w myślach co zrobić z moją pierwszą lokomotywą, no i wraz z lokalnymi władzami doszło do porozumienia - będzie pomnik! Projekt został szybko zatwierdzony, lokomotywa BR80 odnowiona i zakonserwowana. Miejscowi budowlańcy szybko uwinęli się z cokołem, powstała tablica pamiątkowa i już pierwsi turyści mogą cieszyć oczy.
Pozostaje jeszcze tylko transport całości na makietę, ale miejsce już jest przygotowane:)

Zobacz załącznik 960520 Zobacz załącznik 960521 Zobacz załącznik 960522
Też taką lokomotywę posiadam w swoich zbiorach i pomysł na jej wykorzystanie jest przedni :)