• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na strychu

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
@Arti2811 Wzorowałem się na tym pomniku:

Choć rzeczywiście, tam bardziej jednak "szarawy" jest ten kolor, jeszcze zobaczę jakie mam możliwości, bo sama lokomotywa nie jest zamocowana to tor już jednak jest. Natomiast nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak miałbym tam zamontować szuter? Nie widziałem nigdzie czegoś takiego, taki szuter to kleją czymś? Bo raczej młodociani by rozkradli ten tłuczeń;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.999 531 30
A gdzie ten parowóz zgubił zderzaki? ;) Ja jednak zrobiłby ten podest nieco dłuższy, żeby wystawał poza parowóz (ze zderzakami). Również odcinek toru mógłby być dłuższy... Co do koloru i braku podsypki, nie mam zastrzeżeń, różnie to bywa na takich pomnikach.

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
@Andrzej Harassek tylko tyle zostało z tej zabawki:) Z drugiej strony nawet wiązara nie ma bo gdzieś dzieciaki pogubiły. Tor akurat tylko taki miałem to jest Piko G62. Podest ma takie wymiary ponieważ całe miejsce, w którym to będzie stało ma dokładnie wymiary tego placu, gdzieś próbowałem zachować symetrię między dostępnym miejscem a miejscem do "spacerowania" wokół pomnika.
br4.jpg

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.576 19 9
Wg mnie cokół i tor są OK. Takie "pomniki" przybierają nieraz dziwne formy, wynikające z wyobraźni lokalnych decydentów.... :D

Popracowałbym tylko trochę nad samym parowozem. Ponieważ już raczej nie będzie on jeździł, to usunąłbym mu te pogięte sprzęgi. Brak zderzaków trochę rzuca się w oczy, więc dorobiłym je z czegokolwiek - dociętych łebków gwoździ, zapałek lub patyczków od szaszłyków. No i trzecia sprawa - trochę straszy on brudem... :rolleyes: Odczyściłbym nadwozie i ewentualnie zaciągnął rozcieńczonym czarnych akrylem. A ponieważ takie pomnikowe maszyny często są upstrzone różnymi kolorowymi "ozdobnikami", to pomyślałbym (teraz albo w przyszłości) nad paroma czerwonymi detalami, jak na tym zdjęciu, które podpiąłeś wcześniej.
Brak wiązara lub korbowodu nie jest problemem - pomnikowe parowozy często stoją niekompletne.

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
Lokomotywa zostanie taka jaka jest, ona ma przedstawiać moją zabawkę z dzieciństwa a nie prawdziwy eksponat prawdziwej lokomotywy. Po to właśnie ten "pomnik" był robiony i w takim celu umieściłem ten "model" a nie jakiś prawdziwy model parowozu. Stąd też nie widzę żadnego sensu ściągania z niej czegokolwiek, albo dorabiania czegoś czego nie było/nie mam. Taki był właśnie plan, zrobić coś absurdalnego i jednocześnie sentymentalnego.
Co do czerwonych ozdóbek, zrobiłem białe (komin, zawory), ale kompletnie nie pasowały i zmyłem.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.035 8 0
No, Kolega poświęcił zdecydowanie więcej czasu na wykonanie budki lęgowej niż ja, w porównaniu z moimi wypocinami - to wręcz "Hilton" ... ;)

Moja to: zapałka, kawałek blaszki miedzianej, drucik i ptaszek od Preiser-a ... Mam nadzieję, że jeszcze wisi na drzewie "starej" parowozowni Ostrów ...

Załączniki

OP
OP
Akcesoria do makiety

Akcesoria do makiety

Znany użytkownik
Reakcje
1.204 4 1
Przechodziłem obok makiety z tragarzami, przypadkiem, więc postanowiłem odwiedzić i zamontować pergole + koziołki. Przy kozłach jeszcze muszę wyliczyć płyty betonowe i w końcu zakończyć ten element.
20230514_112445.jpg
20230514_112517.jpg
20230514_122354.jpg