• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na strychu

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
Robi się chłodniej za oknem więc spokojnie laser można odpalić ponownie i zrobiłem to co w Poznaniu lubimy najbardziej: mieszać beton! Powstały pierwsze formatki płyt betonowych (nadprodukcję wystawię na sprzedaż), teraz muszę je zabezpieczyć i pomalować, zostaną umieszczone w składzie z węglem bo tam brakuje mi jeszcze.
20221018_212233.jpg

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
Przy mieszaniu betonu czasem człowieka może przycisnąć więc powstał projekt wychodek v.0.1. Z poprawek, które już wyhaczylem to wkleić boczne ścianie do środka aby mniej krawędź była widoczna, walczę z wypaleniem zawiasów, jeszcze został środek do ogarniecia ale jakbyście mieli pomysły na poprawę projektu to pisać:)
20221019_212031.jpg
20221019_212011.jpg

gemol

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 13 0
0,5 mm też będzie grubo. Dobrym rozwiązaniem są barwione brystole 0,2-0,3 mm - robiłem z nich zapory śniegowe w TT - po sklejeniu 3 warstw są tylko nieznacznie przeskalowane w grubości. GPM robi z nich modele cięte laserowo.

Reakcje
2.891 79 12
Po sklejeniu 3 warstw po 0,2 mm każda, wychodzi grubość 0,6 mm, więc więcej, niż 0,5. Czegoś tu nie rozumiem...
3 x 0,2 to nie wyjdzie 0,6 mm, bo nie została uwzględniona grubość spoin (łączna grubość nałożonych warstw kleju)...
Obstawiam jakieś 0,7 - 0,8 mm (pomijam warstwę farby).

Pozdr,...

ps, może faktycznie lepiej wziąć warstwę 0,2 mm i nasączyć ją nawet od spodu CA...

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
W tygodniu porobiłem parę krzaczków i dziś był montaż ich na makiecie, wyszło więcej ale nie wszystkie jednak się nadawały do sadzenia. Jeszcze muszę nad nimi popracować. Przy okazji poszła sesja nowych lamp, te wiszące będą pod tym składem węgla a lokomotywownię nową będę projektował, obecna nie pasuje mi kompletnie.

krz2.jpg
krz3.jpg

lwisz_5.jpg
lwisz_6.jpg

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
Przyszła tektura 0.5mm i.. cieńsza nie może być, już wszystko się wygina a laser już prawie przepala na wylot strukturę desek a i tak jest tylko z zewnątrz. Podstawa betonowa jest z 1mm, dach też z takiej będzie. Ściany boczne kleiłem do środka, zmniejszyłem też wysokość wychodka, poprzedni za wysoki był trochę.

20221022_134020.jpg

Edycja: gdzieś miałem czarną 0.5 i z niej dach wypaliłem, pytanie która lepsza?
20221022_135213.jpg

Ostatnio edytowane:
Reakcje
2.891 79 12
Teraz o niebo lepiej wyglada ten " obiekt strategiczny"...
Co do dachu, to raczej czarny ( choć też lepszy by był papier ścierny przycięty na wymiar o baaardzo drobnej gradacji - bywaja czarne), bo w wielu wypadkach szedł kawałek papy jako pokrycie dachowe...
W tym wariancie wyglada to trochę jak płyta budowlana maźnięta jakims preparatem izolacyjnym...

Pozdr,...

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
Tak tak, już samo wykończenie będzie bardziej we własnym zakresie, pytam Was o opinię, bo ja potrzebuję 1 kibel na makietę a też będę wystawiał na allegro te kibelki do kupienia. Na ten moment chyba projekt jest skończony, raczej więcej szczegółów nie będę dorabiał więc symbolicznie za 1zł + paczkomat mogę obdarować tym przybytkiem 5 osób po 1 sztuce.
Jak ktoś chętny to niech wpisuje tutaj nick oraz jak chce mieć wycięte, czy całkowicie osobne elementy czy arkusz z naciętymi elementami i mostki, które trzymają całość, które trzeba samemu nożykiem/skalpelem odciąć. Dla mnie zawsze lepsze były całkowicie wypalone bo te mostki potem widać a ciężko spiłować 0.5mm krawędź:)
Co do paczkomatu, ostro w górę poszło (14.69zł) więc proponuję coś najtańszego kupić u mnie na allegro a wtedy wysyłka 8.99zł (od 1 listopada wzrasta do 9.99zł)
W zestaw wchodzi wylewka 1mm + cały kibel 0.5mm + ludzik siedzący