• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na strychu

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.205 41 4
Pierwsza z lewej odpada, raczej nie było donic po pas wysokich. Na tych krawędziach często się siadało jak na ławeczce. Jak dla mnie chyba jednak pierwsza z prawej jest optymalna, ale: one były większej średnicy, przynajmniej ja takie pamiętam. Może dlatego wrażenie, że ona jest za mała.
Jakby nie było fajny dodatek, no i bardzo swojski z lat 90. (y)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.205 41 4
Tu nie chodzi o wymiar już w milimetrach tylko proporcje względem figurek obok, ja osobiście donicy po pas nie pamiętam. @Akcesoria do makiety, jasne takie też były, nawet ostatnio robiłem zdjęcia takim (podobnym, nieco inny kształt, ale zapewne również z tamtej ery) w Nidzicy, ale nie pamiętam gdzie zdjęcia zapisałem z telefonu. Szukam właśnie z ciekawości i póki co mi się trafiło foto podobnej, wielobocznej, ale jednak innej. Ogólnie to bardzo fajny dodatek był zawsze, bielone były jakimś wapnem często i po siadaniu na tym zawsze ubrudzone na biało portki się miało.
Aha, i najważniejsze, to nie krytyka co piszę, tylko bardziej osobiste wspomnienia z tego siadania na tym, jak pamiętam mogło swobodnie siadać kilka osób, każde w swoim kierunku obrócone, dlatego wydaje mi się, że optymalna jest 1 z prawej, ale jednak szersza. No ale zapewne było pełno różnych typów tych donic, i właśnie z ciekawości oglądam sobie stare zdjęcia z lat 90-00 w Internecie.(y)
W sumie znalazłem donicę prawie identyko jak kolegi:
DONICA

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.336 4 1
@Magic może o te Ci chodzi co Hugwa ma w ofercie?

Co prawda ja kojarzę właśnie te "jajowate" bez tej podstawy, ale zostańmy przy tym:

No ale zapewne było pełno różnych typów tych donic
:p

A duża będzie dla samochodziarzy (1:64) ;)

u mnie pod blokiem np jest taka:
1758894310877.png

Tylko to chyba jest odwrócona góra studzienki(?)

W sumie przetestuję jeszcze opcję tej dużej ale niższej, ale to po weekendzie.

Ostatnio edytowane: