• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na strychu

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
to albo się "rozciąga" izolacja lub urywa całość
A gdyby tak nożykiem do tapet że o jakimś droższym excelu czy olfie nie wspomnę najsampierw naciąć te izolację (przyłożyć ostrze do drutu i je naciskając z umiarem przesunąć) a dopiero potem paznokci używać ?

To takie rozważania teoretyka choć być może (pamięć zawodzi) w zamierzchłych czasach tak właśnie ściągałem izolację z drucików nie tak cienkich jak włos ale w zależności od średnicy trzeba pewnie użyć proporcjonalnie dobranej siły nacisku ostrza.

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.096 4 1
Nie wiem czy pomogę, ale jeżeli celem jest lutowanie to z naprawdę cienkich przewodów nie ściągam izolacji tylko ją szybko wytapiam końcówką lutownicy (używam transformatorowej).
W sumie jest jakiś pomysł, spróbuję do grubszego przewodu tak przylutować ciekawe czy patent przejdzie. A izolacja ściągnięta jest mi potrzebna po prostu do testow czy wszystko działa:)

przyłożyć ostrze do drutu
Też sprawdzę :)

A skoro już autobus jest to i wiata się robi, na razie wersja testowa, sprawdzam co i jak wygląda i co jest do poprawki
20240927_190436.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.750 78 12
w jaki sposób ściągacie izolację z przewodów o grubości włosa? Te białe zimne są na takich cienkich przewodach (ten czarny), że co chwilę urywałem jak już miałem czysty przewód
...przewody o grubości włosa to może być kilka drucików izolowanych przez powleczenie lakierem izolacyjnym... Poprostu weź lutownice i ewentualnie potraktuj kalafonią...
Najczęściej takie wynalazki robią w przewodach słuchawkowych ( słuchawki dokanałowe)...

Pozdr,...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.750 78 12
Urząd miasta zamówił nowe wiaty przystankowe, pierwsze konstrukcje zawitały na początek przy dworcu, jeszcze rozkładu tylko brakuje, ale firma potwierdziła, że jutro będzie montować. Oby tylko szyb chuligani nie zbili albo lokalne pijaczki.
Zobacz załącznik 1076828 Zobacz załącznik 1076829 Zobacz załącznik 1076830
Fajnie ta wiata Ci wyszła...:D(y)
Tak tylko mam skojarzenie ze starym wzorem ZTM Warszawa, ale może to przypadek...:niepewny:

Pozdr,...

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.096 4 1
Coś w tym jest :) Tzn wzorów pod ręką miałem sporo, ale kolor typowo "warszawski" tzn ta czerwień ogólnie kojarzy mi się z przystankami, dach był w pierwszym projekcie prostokątny, ale docelowo będzie zaokrąglony. Bardziej się chciałem wzorować na naszych poznańskich:

1727806901173.png

Ale jeszcze muszę taśmy milimetrowe kupić aby taki pasek uzyskać na tekturze 1,5mm, ewentualnie jeszcze pisakiem spróbować.

e: w sumie teraz znalazłem artykuł o tych owych przystankach w Poznaniu:
https://czasnapoznan.pl/nowe-wiaty-przystankowe-w-poznaniu-mtp/
Ale montaż oświetlenia w takim maleństwie to już dla mnie kosmos ;)

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.096 4 1
Śmieci gdzieś trzeba wyrzucać, więc powstała wiata śmietnikowa, jutro będę zajmował się malowaniem,
1732898760985.png
1732898773886.png

Powstała na wzór tego:
1732898862207.png

1732898906304.png

tak, dziury są inaczej rozmieszczone, tak, nie ma siatki, tak blacha na dachu za gruba, ale nie mam innej dostępnej.