• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na strychu

OP
OP
Akcesoria do makiety

Akcesoria do makiety

Znany użytkownik
Reakcje
1.204 4 1
W cięciu, np tutaj:

Linia podziału jest po środku, u mnie ten element ma chyba 0.6mm, po podzieleniu tektura w tym miejscu ma 0.3mm szerokości co potrafi być przepalone po prostu przez laser, nawet mimo małej mocy, dodatkowo przy malowaniu jest możliwość łatwego uszkodzenia tego fragmentu.
Ewentualnie musiałbym w innym miejscu rozdzielić, niekoniecznie w tym miejscu co jest w rzeczywistości

Dlatego też np takiej nie przygotuję, bo ścianki są po prostu za cienkie

Przepraszam za takie zdjęcia, ale takie są "ze źródła":
https://dotare.pl/oslony-drzew-i-kr...onna-drzewa-kwadratowa.html#/wymiary-80x80-cm

OP
OP
Akcesoria do makiety

Akcesoria do makiety

Znany użytkownik
Reakcje
1.204 4 1
Tak, tutaj będą pewne kompromisy i te 10% wykorzystam ;) udało się podzielić te kraty na dwie części więc na posadzone już drzewa będzie jak zamontować ale będzie też dostępna wersja w całości

20240203_192903.jpg

A tak wyglądają te w całości z drzewem:

f20240203_143526.jpg
f20240203_143704.jpg
f20240203_143953.jpg

Chłopaki od krat popsuli chodniki i chyba czeka mnie całkowita wymiana chodników wokół dworca, za dużo tam nierówności jest i to już jest widoczne,

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Akcesoria do makiety

Akcesoria do makiety

Znany użytkownik
Reakcje
1.204 4 1
@Kris nie, to były czasy kiedy jeszcze lasera nie miałem, znajomy to wypalał, też było w paskach po 5 rzędów, ale coś pamiętam nie pasowały takie szerokie i pociąłem na pojedyncze paski o szerokości jednej kratki, a że już coś miałem przyklejone z lewej strony i z prawej strony to się brukarze nie spotkali w połowie ;) Dodatkowo chodnik nie kończy się na ulicy dokładnie w linii prostej. Za dużo ekip było na jednym placu i zaczynali w różnych miejscach ;) Stąd też ta krata dokładnie w tym miejscu aby zamaskować nierówności, które tam były. Jeszcze mogę w tym miejscu ławki postawić i ludziki przykleić aby mniej było widać. No i pod spodem jest pianka 3mm, wystarczy ręką się oprzeć i może już zostać ślad.

Ale chyba trzeba będzie zdzierać i kłaść od nowa już lepiej dopasowane:/ To jest ten problem kiedy się makietę latami robi i nigdy nie kończy jednego elementu a zaczyna się kolejne, potem wszystko rozgrzebane i ciężko połączyć w całość. Perony też już raz zrywałem.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.822 52 5
Czyli typowo polskie realia na makiecie ;)

Nie przejmuj się. Ale ja też bym zrobił od nowa...
Przynajmniej część.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
927 36 1
Krótko powiem, nie równe mają jakiś... "charakter", "mięsko"...
A drzewo to skądś znam... :niepewny:

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
Testuję nowe "krzaki", z lekkiej gąbki, całkiem fajny w układaniu produkt, będzie w sprzedaży;)

e: znów ładowanie zdjęć nie działa "A server error occurred. Please try again later."

e2: już działa

krz2_1.jpg
krz2_2.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
I dziś już barierki na swoich miejscach, dodatkowo testowałem nowy odcień krzaczków,

xf1.jpg
xf2.jpg
xff4.jpg

Pozostaje mi jeszcze wypalenie barierek na pierwszy peron, dodatkowo sesję zaliczyły lampy dwuramienne, szkoda, że obecnie dostępna jest tylko barwa zimna, pytam dostawców o ciepłe, wtedy będę montował je na peronach tam gdzie nie będzie zadaszenia.
xfflh01.jpg
xffltt1.jpg

xffltt2.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.822 52 5
Może mi się wydaje, ale ta ciemna zieleń bardziej się nadaje na drzewa, niż krzaki.....
Kształt krzaczków mi się podoba. Zieleń też ładna.
Może trawa jest za jasna w stosunku do tych krzaków i dlatego mi się wydaje.....

Ale widzę ogromny postęp, ogólnościowo :)

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
W końcu miałem czas, żeby zrobić coś dla siebie, chodziło po głowie od jakiegoś czasu aby zmodernizować autobusy (SIKU), które mam i dodać oświetlenie, a, że śrubek tam nie ma i łatwego dostępu to zawsze odwlekałem. Ale nadszedł ten MOMENT, kiedy trzeba było wziąć się do pracy.
Na początek rozwiercenie nitów, godzinę później, dwa połamane wiertła, ale się udało, mamy otwartego skubańca!
1727108725651.png

1727108744214.png

Dla uspokojenia nerwów trzeba było zacząć od czegoś przyjemnego - amputacji kończyn dolnych:
1727108764057.png

1727108786176.png

Wszyscy pasażerowie na pokładzie, kierowca jeszcze poszedł na łamanie kości (metoda @mafo ) aby ręce na kierownicy leżały i całość zaczyna coraz lepiej wyglądać:
1727108867545.png

Od razu zamontowałem oświetlenie sufitowe: 2x biały zimny led, przyszedł czas na światła z przodu i z tyłu, po montażu wszystkich ledów i próbie złożenia wszystkiego w całość zaczynają się schody, część oświetlenia nie działa, pierwsza myśl - urwany przewód lub brak przewodzenia, parę godzin później rzucam wszystko w kąt, brak już cierpliwości, piwo zaczyna bardziej działać niż kawa wypita wcześniej, nie ma sensu kopać się z koniem, trzeba się wyspać, przemyśleć, dodać 2+2.

Dzisiaj było kolejne podejście, wyszła dziwna sprawa, każde oświetlenie osobno działa, ale razem już nie
1727109126785.png

Zaczęło coś tam świtać, że może prądu za mało (wszystko podłączone pod 12v przez 1 rezystor), kusiło skręcić przewody i bezpośrednio pod 12v podłączyć ale w głowie przypomniało mi się ile się natrudziłem aby to posklejać. Spróbowałem z innym zasilaczem, który ma regulację, dałem 24v, zero efektu (całe szczęście rezystor wytrzymał :ROFL: ) Miałem sobie kolejny dzień dać spokój, ale coś zaświtało, 6 x 1,5v no może brakować na wyjściu rezystora, podłączyłem każdą parę pod osobny rezystor, ostatnie konsultacje z moim wyimaginowanym kolegą i zgodnie dochodzimy do prawdy objawionej - to było to!

1727109428252.png

Wszystko zaczyna hulać, światełka działają, nic nie przerywa, można kończyć tą operację, która powinna zając max 30 minut :X3:

1727109667648.png

1727109689399.png

1727109722840.png

Jeszcze zostają do uszczelnienia i zamaskowania prześwity, ale... to trzeba na spokojnie, usiąść, przemyśleć :kawa:
Potem jeszcze wszystko złożyć i czymś skleić, ale tak aby jeszcze był w przyszłości dostęp jakby coś siadło, a pewnie siądzie więc strach dotykać. Jeszcze potem chyba trzeba przemalować po poprzednim malarzu całą budę.

Przy okazji, w jaki sposób ściągacie izolację z przewodów o grubości włosa? Te białe zimne są na takich cienkich przewodach (ten czarny), że co chwilę urywałem jak już miałem czysty przewód.

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.204 4 1
@xTOMOx tak, izolacja, tak tym "patentem" ściągam z grubszych przewodów, te cienkie nawet tak robiąc to albo się "rozciąga" izolacja lub urywa całość, trafić aby na dwóch przewodach była taka sama długość to jakaś mordęga, nawet przy rozciągniętej izolacji przepalałem delikatnie zapalarką i potem ściągałem, ale strasznie potem łamliwa jest ta końcówka.