Cześć
Wszyscy powyjeżdżali na Święta więc o odpowiedź było trudno
Trochę po kolei
180cm długość torów stacyjnych może trochę braknąć
lepiej dorób w środku parę profili na zapas, w przyszłości będzie można dorobić skrzynkę w środku (np. tylko na imprezy) i nieco wydłużyć tory. Szczególnie jak się weźmie pod uwagę długość użyteczną - na makiecie trzeba dać ukresy i droga ochronna semaforów wyjazdowych też powinna być w miarę zachowana
Ap ropo łuku wyrównawczego z 4str tego wątku. W przepisach jest napisane że w przypadku rozjazdów itd łuk wyrównawczy powinien mieć promień taki sami jak ten rozjazd lub większy. Wydłużanie jednej skrzynki może nieco utrudnić życie przy pakowaniu no i co zrobić z taką niewymiarową.
Najlepiej złączyć dwie skrzynki, wyprofilować łuk, przykleić i ciąć krzywo tor ale równo do profilu. Powinno być dobrze
Semafory: jak jak wspominał już tkarkady: dwa dwuramienne niesprzężone wjazdowe umieszczone kawałek w obie strony od stacji. Wskaźnik W5 (granica przetaczania) powinien być umieszczony kawałek od stacji żeby można było manewrować, no i 100m od semafora wjazdowego. Ale na szczęście po prawej stronie mamy żeberko, pozostaje kwesta manewrów z toru ładunkowego na górze (dobrze myślę że to tor ładunkowy?)
Wyjazdowe jednoramienne na torze głównym zasadniczym i dwuramienne sprzężone na głównych dodatkowych. Oczywiśce manewry na sygnły ręczne.Jeszcze pozostaje nie wspominana kwesta tarcz ostrzegawczych
Na pewno dwustawna tarcza ostrzegwcza przelotowa umieszczona obok semafora wjazdowego (x2). Uzupełnia jego wskazanie o informację jakiego sygnału może się spodziewać na semaforze wyjazdowym. Do tego pozstają tarcze ostrzegawcze do semaforów wjazdowych no ale tym na razie nie zawracaj sobie głowy.
można to zrobić w formie krótkich segmentów z tarczą ostrzegawczą do wpięcia w makietę kawałek przed stacją, tak zrobił Tomek K
Teraz co do semaforów Vieśmana to jakoś jest zadowalająca, choć jak ja otworzyłem to mieszane uczucia mnie naszły
maszt cały odlany z plastiku a drucik nieco grubawy i świecący
można spróbować wymienić na cieńszy. Widziałem tez kiedyś metalowe "lizaki" do tego semafora super wyglądały! Zdecydowanie lepsze niż te plastikowe są znośne (chyba w Bartoszowie takie leżą na ziemi poszukam zdjęć) Napęd jest okej długi i latwy w montażu. Ramię wolno chodzi aż miło patrzeć
Trochę patyny malowania żeby nie świecił tak plastikiem.. i wychodzi fajny w sumie semafor
myślę ży u Ciebie takie warto zastosować, potratować aerografem i będzie dobrze. Oczywiście Weinert bije na głowe, nie mówiąc już o trawionkach od WM-modela...
Conrad robi takie same do montażu a o tym tu: (w ŚK też jest opisany sposób na napęd z siłownika do zamka centralnego
)
http://forum.modelarstwo.info/threads/semafor-kształtowy-h0.333/
A cegły to Auhagen robi zdecydowanie mniejsze i bardziej pasujące do skali, a dyskusji o cegłach było duużo. Po prostu użyj tych budynków które u siebie planujesz
zarówno Fallera jak i Auhagena