• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Makieta modułowa

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Długość użytkowa... Chciałem by to było ok 2,5 m. Przewiduję metafory kształtowe. Łuków nie zaznaczyłem, ale będą się zaczynać tak za żeberkiem ochronnym i z drugiej strony za głowicą. Ten tor ma mieć ramę załadunkową i będzie tam płac załadunkowy.
Oczywiście wiemy, że chodzi o semafory :)
A jakie będzie budownictwo? Masz wybrany dworzec ? :)

OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
50 0 0
Funkcja szybkiego pisania... Ale czasami można się pośmiać :p. A powiedzcie, czy nie trzeba tego żeberka ochronnego z drugiej strony... Bo w sumie nikt nie poruszył tematu układu torowego.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Nie jestem ekspertem od terminologii, ale jeśli ten tor jest jedynie torem do manewrów towarowych związanych z rampą, to z drugiej strony też może być żeberko, ale raczej obstawiałbym wykolejnicę. Drugie żeberko wyglądałoby nienaturalnie dla mnie, chyba że króciutkie. Ale niech się wypowiedzą eksperci :)

Ponawiam pytanko o budownictwo :) Z ciekawości.

OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
50 0 0
Hej! ;)
Układ torowy mam zatwierdzony na 100% :D. Długość każdego z modułów to 900 mm, więc proszę o poradę, czy ta długość torów użytkowych na stacji będzie wystarczająca (1800 mm)? I serdecznie bym prosił o poradę w rozmieszczeniu semaforów :love:. I tutaj się pojawia kolejne pytanie: czy długość od semafora wjazdowego do głowicy będzie wystarczająca? Ile ramion mają posiadać semafory? Czy w semaforach kształtowych jest coś takiego jak tarcza manewrowa? Materiał torowy to Roco WL 10, WR 10 i DKW 10, a napędy to chyba tylko Końrady :p.
plan modułów.JPG

OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
50 0 0
No to zdjęcie. tam po prawej mniej więcej na końcu rozjazdu jest 90, a tam, gdzie miarka się kończy to jest 0. No więc spokojnie się zmieszczę.
20121227_123805.jpg

OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
50 0 0
Więc co myślicie o tych odległościach między głowicą, a semaforem, który będzie umieszczony gdzieś na środkach końcowych modułów?

OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
50 0 0
Panowie... a co długości torów stacyjnych to chyba 1800 mm to nieco za mało, mnie się wydaje, ale 2700 mm to już chyba za dużo?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
885 79 5
180cm w zupełności wystarczy, mnie zastanawia jeszcze to zdjęcie. Masz za mało miejsca po lewej stronie, by wyprowadzić łuki odwrotne i tor prostopadle do krawędzi. Trafi ciąć tory jeszcze na krzywiznach.

OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
50 0 0
180cm w zupełności wystarczy, mnie zastanawia jeszcze to zdjęcie. Masz za mało miejsca po lewej stronie, by wyprowadzić łuki odwrotne i tor prostopadle do krawędzi. Trafi ciąć tory jeszcze na krzywiznach.
Nie rozumiem o co Ci chodzi z lekami odwrotnymi? Ale tor prostopadle do krawędzi czoła profilu?

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
797 0 0
Tory muszą mieć promień zbliżony to tego w rozjeździe., a nie jakiś tam, by się zmieścił
Zbyszek ma rację ,

Chodzi o to że zachowując geometrię , tory zewnętrzne ( 1 i 4) wyprostują się dopiero na 1035 mm ( 3 x 345 ) . Będziesz musiał albo ciąć łuk wyrównawczy R20 (5 st) albo zmniejszyć promień flexem albo wydłużyć środkowe skrzynki .

Zresztą te środkowe segmenty będą i tak pasować tylko do Twojej stacji więc cięcie na łuku niczemu nie będzie przeszkadzać.

OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
50 0 0
Pomiędzy torem 1. a 2. mam jeszcze peron, nie będzie on bardzo szeroki, ale i tak muszę tam zachować większą przestrzeń pomiędzy torami... więc zostaje mi cięcie łuków. :niepewny:

OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
50 0 0
A ilo ramienne trzeba będzie zastosować semafory i w jakiej odległości od głowicy trzeba je umieścić? I pojawia pytanie, czy przy semaforach kształtowych używano coś w stylu tarcz manewrowych?