• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta miasta z linią tramwajową oraz kolejową (H0)

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dachowe zasrance fajnie wyszly;) Sprobuj zrobic cos z tymi szczelinami pomiedzy budynkami i chodnikami.
Dziękuję :)
Chodzi o szpary miedzy brukiem, a ratuszem? WIem o tym, do poprawki :) Dziekuję za przypomnienie

A napisz jak ci poszło z drutem? Bo mnie ciekawi, czy ci się udało.
Zapomniałem Ci napisać. człowiek całe życie się uczy :) Okazuje się, że lutowanie też robiłem źle ;)
Nagrzewałem lut zamiast element lutowany. Teraz jest ok ;)

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.429 0 0
Nie chodzi tylko o szpary między brukiem, a ratuszem. Trzeba polikwidować wszelkie szpary między budownictwem, a chodnikiem i brukiem.
Takie wykończenie sprawi, że makieta nabierze bardziej autentycznego wyrazu.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie chodzi tylko o szpary między brukiem, a ratuszem. Trzeba polikwidować wszelkie szpary między budownictwem, a chodnikiem i brukiem.
Takie wykończenie sprawi, że makieta nabierze bardziej autentycznego wyrazu.
Macie jakieś propozycje? Powierzchnia runku (bruk) jest w modułach. Pod nim znajduje się karton, dlatego nie jest idealnie płasko. Jesli byłaby trudność z doklejeniem do równości to czym to wypełnić? masa modelarska i malowac?

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.535 112 11
Macie jakieś propozycje? Powierzchnia runku (bruk) jest w modułach. Pod nim znajduje się karton, dlatego nie jest idealnie płasko. Jesli byłaby trudność z doklejeniem do równości to czym to wypełnić? masa modelarska i malowac?
Najlepiej to sie chyba Daniel (loko) wypowie, ale np. gipsem i przecieraniem mokra szmatka, w tym miejscu zawsze kolektuje sie brud i czesto wyrastaja jakies chwasty i trawa. Mozna wykombinowac jakas mase gdzie Masz mieszanka czarnego, i np. trawy statycznej i to palcem wcisnac pomiedzy szpary o przetrzec troche zeby nie wychodzilo daleko. Czesto nawet takie budynki sa po prostu najbardziej brudne w tym miejscu przez ochlapanie brudem, co mozna delikatnie nasladowac aerografem z szaro czarnyn matem.

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki chłopaki za pomysły! Ciekawe czy DanielLoko coś dołoży do dyskusji? :)

Uśmiałem się nad tym zdjęciem z roztrzaskaną flaszką. Pod ratuszem taka akcja by nie przeszła :) Klej na gorąco spróbuję, powinno złapać. Pomimo tego zastanawiam się nad właśnie jakimiś szczegółami przy chodnikach, budynkach itd.

Dziś tablicę elektroniczną z rozkładem jazdy dołączyłem do strefy przystankowej. Ma zegar i jest na słupie. Oczywiście robione, nie kupione.

DSC_0091.jpg
DSC_0092.jpg
DSC_0093.jpg
DSC_0094.jpg

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
62 0 0
Jeśli ta tablica informacyjna odwzorowuje te z Katowic, to dalece bardziej realistycznie powinno się ją odwzorować znów nieczynną :D A co do drutów - przy takim zawieszeniu na odciągach żaden pantograf przez odciąg nie przejdzie :p

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Fisz, jak zwykle masz rację. Nie ma co odwalać prowizorki i dziadostwa. Do poprawy. Na spokojnie to muszę zrobić bo lutownica mnie ostatnio nie lubi.

Reakcje
1.782 13 0
...Wywołano mnie do tablicy...:D.
Najważniejszą sprawą jest początkowe zadbanie o to, by wszelkie budynki były najpierw przyklejane na w miarę równą powierzchnię. Jeżeli mimo to nadal są szpary między budynkami, a gruntem, należy nanieść włosowatym pędzelkiem, lekko rozrzedzoną szpachlówkę modelarską bądź inną, o strukturze dość mocno rozrzedzonego kremu i wypełnić subtelnie i dokładnie wszystkie miejsca w budynkach, nieprzylegające do płaszczyzny poziomej. Następnie po utwardzeniu się masy wypełniającej i wyszlifowaniu, trzeba łączenia zamalować także pędzelkiem włosowatym w kolorze gruntu, oraz nanieść też w/wym. pędzelkiem, troszkę jasnego, suchego pigmentu, a zabrudzenia z dolnych warstw budynków należy usunąć. Jeśli budynek nie leży na powierzchni imitującej chodnik, bruk czy beton, można lekko nanieść smużkę kleju Faller z igłą i natychmiast w te miejsca nanieść trawkę 1mm-2mm, po czym po 5 sekundach usunąć lub zdmuchnąć ( trawka wstaje i przylega do szczelin między budynkiem, a gruntem ). Trick z trawką można też oczywiście wykorzystać przy budynkach właśnie na obszarach miejskich, gdzie umownie budynki i posesje są lekko zaniedbane...:)

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie,

Przez weekend udało mi się złozyć remontowany budynek.
Oto jak wyglądał jak go dostałem:
2_f.jpg
1_f.jpg

O tym, że na dole powstała Biedronka to już wiecie.
Tragicznie prezentował się stan budynku, trawa na skarpie wysypana tragicznie, miała ze 25 lat.
Poczyściłem i tak:
- Nad biedronką jest salon fitness z ćwiczącymi ludzmi,
- Klatka schodowa ma domofon,
- Oświetlenia nie było wcale, teraz jest wszędzie gdzie być powinno.
- Dodano drzewko naturalne (gałązka z krzaka) odpowiednio wymodelowana część zielona,
- szyldy reklamowe robione samemu,
- dorobione balkonowe szkła (nie chciałem tam metalowych barierek, nie chciałem robić z tego budynku dziecka Gierka)
- dodane anteny satelitarne też samemu zrobione,

oczywiście jeszcze nie wszystko trafiło na miejsce, więcej detali wkrótce.

DSC_0425.jpg
DSC_0426.jpg
DSC_0427.jpg
DSC_0428.jpg
DSC_0429.jpg
DSC_0431.jpg
DSC_0432.jpg
DSC_0433.jpg
DSC_0435.jpg
DSC_0436.jpg

Reakcje
1.782 13 0
... na pewno są to pomidory unijne....:ROFL::ROFL::ROFL:....ale żart na stronę.;).. To piłki to ćwiczeń typu Pilates.. U nas, w kraju są stosowane raczej w kolorze niebieskim:)