• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta miasta z linią tramwajową oraz kolejową (H0)

OP
OP
MMacko
Reakcje
0 0 0
Witajcie!
Dziś dopiero mam czas wejść na forum, a tu taka dyskusja :)

Bardzo dziękuję za miłe słowa i komentarze. Każdy jest dla mnie cenny.

Co do patynowania. Na początku byłem przeciwny, uważałem za krytykę wpisy "patynuj, patynuj". Teraz jak zrobiłem budynek metodą aerografu + water efeecty itd to jestem całkowicie za. Ale jeśli chodzi o rynek, nie będę odklejał budynków, które już stoją. Patynować będę dachy, ściany zwłaszcza przy łączeniu z dachem, jak i przy połączeniu z chodnikami czy ulicą.
Sam chodnik został już pomazany zmieszanymi kolorami naturalnego pigmentu i pędzelkiem werniksem utrwalony - stąd ten połysk. Może nie widać tego na zdjęciach - załączam tak na szybko porównanie.

1. Widoczne patynowanie przy latarni, przy budkach już nie było pędzla - nowa płytka
DSC_0212.jpg

2. Tu widać wyraźniej - samochodzik sprzątający jest skuteczny - potrafił doczyścić kostkę do jej stanu pierwotnego,
DSC_0213.jpg

Myślę, że każdy ma swoją wizję tego miasta i próbuje na swój sposób podpowiadać :) dzięki za każde słowa.

Co do braku? Hmm na rynku jeszcze sporo brakuje! Barkuje tłumu ludzi spacerujących po nim, brakuje ekipu porządkowej przy samochodziku, brakuje grubego burmistrza przy swoim samochodzie, itd.. chce też czymś zaskoczyć więc się całkiem nie odkrywam.

Teraz potrzebuję waszej pomocy. Chce zrobić imitację wody w fontannie! Fontanna będzie prawdziwa. Zamontowany system pompki i wanienki od spodu da możliwość tryskania wody. Nie chce jednak by ona wypełniała plastikowe dno tej fontanny. Potrzebuję fachowej pomocy jak zabarwić ten plastik najlepiej by imitował wodę i potem wypełnić go na 5-8 mm silikonem.
Na tym siliconie bedzie potem już prawdziwa woda. Chodzi o efekt głębi. Każda podpowiedź będzie na wagę złota :)

Co do tramwajów? Hmm będą na końcu. Jak powstanie miasto to wtedy pojawi się tramwaj. Z ludzmi w środku i mnóstwem innych atrakcji! :)

OP
OP
MMacko
Reakcje
0 0 0
P.S.2. Mała podpowiedź na dziś. Taki tips ;)

Jesli robicie chodniki, chcecie umieścić tam typowe miejskie słupki, a nie chcecie płacić około 30-40zł za gotowe do kupienia w modelarskim?

Proponuję starą szczotkę do włosów ;)

DSC_0406.JPG

OP
OP
MMacko
Reakcje
0 0 0
Dziś też podziałałem skromnie ale nie ma się gdzie spieszyć, zwłaszcza jak jeszcze pracuję. Nie mam całego dnia na zabawę:

Powstał znak ruchu tylko pieszych na ulicy wczoraj montowanej. Będzie to taki deptak, ze straganami, kawiarenkami itp. Ulica będzie się nazywać Mostowa.

DSC_0412.jpg

DSC_0413.jpg

Następnie wpadł mi do głowy pewien pomysł, a chętnie sie z wami nim podzielę jako tips:

Oto wykałaczki, ze ŻŁOBIENIAMI. Ma je jedynie Jan Niezbędny

DSC_0415.jpg

Pomalowane zostały PRIMEREM do aerografu i po wyschnięciu skrócone na rozmiar do skali 1:87.

Po wydrukowaniu odpowiednich tabliczek, naniesieniu swoich nazw (druk na papierze fotograficznym) udało mi się zrobić coś oto takiego:

DSC_0414.jpg

Na makiecie prezentuje się tak:
(wspomniana ulica Mostowa i ul Rynek już istniejąca)
DSC_0416.jpg
DSC_0425.jpg

Przy okazji spatynowałem trochę słup ogłoszeniowy na którym usiadł gołąb
Plakaty drukowane.
DSC_0418.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.789 52 5
Macko, zmyliły mnie te budynki Auhagena :)
W takim razie w stosownym czasie "ukradnę" parę tipsów i tricków :) Pomysły masz super i genialne wykonanie :)
(y)(y)(y)(y)

OP
OP
MMacko
Reakcje
0 0 0
DSC_0469.jpg

Dziękuję, że jesteście i czuwacie nad moim lenistwem, albo gapiostwem ;) - mattia :)

Kris, więlkie dzięki za miłe słowa;) postaram się jeszcze czymś zaskoczyć ;)

Dawdzio

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Dobrze, że szczotka była stara, bo już się bałem, że nie skończysz makiety, bo "nagle zabraknie miejsca". :D

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
MMacko Witam ! Czas na przeprowadzenie "aktualizacji" plakatów na słupie ogłoszeniowym , bo te z marca 2013 już nieaktualne .:D

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie,

Byłem tam gdzie, każdy z nas powinien choć raz być. Wrzucam 1% zdjęć jakie mam. Na szybko! Było niesamowicie! Ile mam pomysłów? Nie zliczona ilość. Nie zliczona...

DSC_0300.jpg

DSC_0306.jpg

DSC_0318.jpg
DSC_0341.jpg
DSC_0344.jpg
DSC_0347.jpg
DSC_0375.jpg
DSC_0376.jpg
DSC_0385.jpg
DSC_0387.jpg
DSC_0388.jpg
DSC_0389.jpg