• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta miasta z linią tramwajową oraz kolejową (H0)

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie,

Ja robię dalej, oczywiście model wyżej ukazany jest jeszcze w fazie wykańczania, ale samo wykańczanie nastąpi po zamontowaniu na makiecie. Ja zabrałem się za remont kolejnego budynku, który kupiłem za grosze na allegro. Będzie to biurowiec. Jak go dostałem wyglądał tak:

3918737055.jpg
3918737055_1.jpg

Jak widzicie, kiepsko to wyglądało. Zwłaszcza nieobrobiona powierzchnia samego parteru. Wybrakowania.
Porwałem się dzięki uprzejmości kolegi na malowanie aerografem! Bajka, już wiem, że taki musze mieć :) .
Dach na modelu był niebieski (straszne). Z papieru ściernego o gramaturze 500 wyciąłem paski odpowiadające szerokości pasków papy. Przykleiłem na dach na zakładkę. Całość pomalowana podkładem i później czarną farbą. Oto kilka zdjęc z dziś. Niebawem pojawi się więcej :)
DSC_0182.jpg
DSC_0183.jpg
DSC_0184.jpg

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
C.d.
Dalej pomalowałem brzydkie brązowe płytki. Srebrny kolor przypomina mi dom prasy w katowicach. I chyba dobrze wygląda przy szarym i beżowym .
Dorobiony został gzyms,
wymyslony od zera został bankomat.
W budynku zostały zrobione otwory i na nich osadzone matowe plexi, na które nakleiłem szyldy reklamowe firm mających swoje biura w budynku. Będą się po zmierzchu świecić.
Oczywiście to nie koniec ;) To nawet nie połowa
DSC_0078.jpg
DSC_0079.jpg
DSC_0150.jpg
DSC_0151.jpg
DSC_0152.jpg
DSC_0153.jpg
DSC_0154.jpg

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
C.d.

W budynku zostały zrobione otwory i na nich osadzone matowe plexi, na które nakleiłem szyldy reklamowe firm mających swoje biura w budynku. Będą się po zmierzchu świecić.
Aż się musiałem zacytować ;)
Tak firmy mają tam tylko swoje siedziby. Nie jest to budynek usługowy, prócz oczywiście możliwości pobrania gotówki ;)
Dzięki wam za miłe słowa, oczywiście motywują do dalszej efektywniejszej pracy :)

OP
OP
MMacko
Reakcje
0 0 0
Żeby nie było, ze na rynku się nic nie dzieje. Na rynku powstaje kolejna uliczka - zamknięta dla ruchu drogowego - deptak.
Wszystko ręcznie robione.

DSC_0392.JPG

Budynki, które wyżej widzieliście pokażę w finalnej wersji, nie będę gracił tu miejsca relacją z budowy budynku. Jak w miescie będzie ich ze 100 to ten temat miałby z 1000 postów. ;)

OP
OP
MMacko
Reakcje
0 0 0
Witajcie!

Dziś na rynku postawili kilka latarni. Chętnie bym poszedł tam na spacer. Wygląda na żywo bardzo realistycznie (pomimo, że to dopiero 50 % rynku). Jest klimat o jaki mi chodziło.

DSC_0291.jpg
DSC_0294.jpg
DSC_0296.jpg
DSC_0298.jpg
DSC_0301.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.971 72 5
Mnie czyszczarka nie rozśmieszyła, uważam że ona dodaje klimatu nie mniej, niż latarnie :)
Super! (y)

Rozumiem, że lekka patynka przyjdzie później?

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Wrrr! Przestańcie z tym patynowaniem!! To nie jest makieta w stylu znanym z konserwatywnego miesięcznika. Gościu ma swój, niepowtarzalny i namazianie zacieków o szerokości uszczerbku w oprawie spowoduje, że będzie to zwykła makieta!!!

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
402 5 1
Tak oglądam zdjęcia i fajnie to wszystko wygląda, ale czegoś ciągle mi brakuje...... Patrzę na tytuł wątku i już wiem - brakuje tramwajów??!!!