• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta miasta z linią tramwajową oraz kolejową (H0)

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
I jeszcze jedno... Będzie "Biedronka" i "Restaurant" w jednym mieście? Chyba że środkiem popłynie Odra a miasto to Gubin/Guben...

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
I jeszcze jedno... Będzie "Biedronka" i "Restaurant" w jednym mieście? Chyba że środkiem popłynie Odra a miasto to Gubin/Guben...
No ja w tym problemu nie widzę, na śląsku jest wiele restauracji gdzie właściciel celowo daje napis w języku angielskim. Nie widzę w tym nic niespójnego. Ile w polsce City Pointów? A powinno być centrów handlowych! Hmm? No nie czepiajmy się już takich szczegółów.
Ale dziękuję Ci za zwrócenie uwagi, jest to cenne bo wiele u mnie będzie punktów nie tylko handlowych/usługowych - żeby nie palnąć gafy :)

Ostatnio edytowane:

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Tak tylko mówię... Raz widziałem makietę gdzie w sumie nie wiadomo było czy to PKP czy to DB itd. :) Nie czepiam się szczegółów - każdy robi jak lubi. Jednak jak się przyjrzeć najlepszym makietom to one składają się w głównej mierze ze szczegółów.

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak tylko mówię... Raz widziałem makietę gdzie w sumie nie wiadomo było czy to PKP czy to DB itd. :) Nie czepiam się szczegółów - każdy robi jak lubi. Jednak jak się przyjrzeć najlepszym makietom to one składają się w głównej mierze ze szczegółów.
No pewnie, szczegóły są tym smaczkiem każdej makiety. Muszę się właśnie zastanowić nad sposobem "ubrudzenia" chodników, budynków by wygladały na ten sam poziom zabrudzenia. Bardzo ważne jest to co mówisz. Fakt, jak jest PKP i DB na jednej makiecie to miasto przygraniczne :). W komplecie z tym domkiem były różne napisy, głównie niemieckie. Dałem w języku anglielskim, bo to częsty widok :)

Dawdzio

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
A ktoś oznaczył mój pierwszy post w tym temacie jako optymistyczny. A był realistyczny. Naprawdę piękne ławeczki. I z góry dziękuję za pawilon.

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziś wrzucam zdjęcia z drobnego postępu prac.
Mam w końcu trakcję. Kupiłem drut, który był zawninięty w szpule. Metodą odkształcania plastycznego na zimno naciągnąłem go by był prostu. Udało się, jest fajny bo w kolorze takim naturalnie zbrudzonym, ale problem w tym, że nie chcę się lutować, bo jest czymś powleczone. Mam z tym problem, puki co przyklejone do oczek.
Zrobione zostały również drzewka, z naturalnych gałęzi oraz żywopłot.
DSC_0003.jpg
DSC_0005.jpg
DSC_1014.jpg
DSC_1016.jpg
DSC_1020.jpg
DSC_1022.jpg
DSC_1023.jpg
DSC_0001.jpg
DSC_1023.jpg
DSC_1022.jpg
DSC_0002.jpg
DSC_1024.jpg

Dawdzio

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Spróbuj spalić to, czym jest powleczony drut, trzymając ten kawałek drutu, który chcesz lutować nad zapałką albo zapalniczką.

Dawdzio

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Po "spaleniu" może być co najwyżej lekko osmolony, ale można to zetrzeć palcami. A papierem ścierałeś "w powietrzu" czy na jakiejś płaskiej powierzchni?

Dawdzio

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
To spróbuj odmierzyć gdzie trzeba lutować i potem na stole przetrzyj odpowiednie miejsca papierem. Powinno być prosto. No chyba, że spalenie zadziała, to wtedy nie trzeba się będzie bawić :)

Dawdzio

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Troszkę powypadkowy :), ale na początek świetny.*
Może to szczegół, ale z reguły powinien mieć czarne tablice. Teraz ma z flagą nad PL, a nie z gwiazdkami, jeśli dobrze widzę. Czyli był rejestrowany pomiędzy 1 majem 2000, a 30 kwietniem 2006. Tego typu pojazdy rzadko zmieniają właściciela, a patrząc na niego raczej jest wiekowy. Bardziej by mu pasowały tablice z okresu 1976-2000, czyli białe znaki na czarnym tle. Nie przypominam też sobie takiego napisu IKARUS z przodu i nie pasują mi diodowe tablice. Oczywiście poprawisz, albo nie. To tylko moje zdanie ;)
Jaki to model ikarusa?

*Żeby nie było, że ja pozjadałem wszystkie rozumy, a sam nic nie prezentuję - na razie tylko czytam i przyuczam się teorii. Makieta będzie kilka lat po pierwszej w życiu wypłacie.

Dawdzio

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Ale wstyd...:oops:
Zmyliły mnie te kierunkowskazy nad lampami :gwizd:

A napisz jak ci poszło z drutem? Bo mnie ciekawi, czy ci się udało.

OP
OP
MMacko

MMacko

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Gołębie na rynku! Robione ręcznie z masy FIMO (utwardzone w piekarniku)
Stanowiska na rowery. Zabawa z drutem ze spinacza.
Ogólnie wygląda fajnie :)

DSC_0072.jpg
DSC_0073.jpg
DSC_0075.jpg
DSC_0076.jpg
DSC_0082.jpg
DSC_0085.jpg
DSC_0086.jpg
DSC_0088.jpg
DSC_0090.jpg