• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta H0 prosba o pomoc wplanowaniu

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
dzis pierwsze prace nad droga, nie jestem dokonca zadowolony z prac szczegolnie laczenia na zakrecie

i mam prosbe pomozcie mi cos wymyslec, jeszcze na terenach pustych, bo brak mi pomysłow

Załączniki

Hermann

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Halo kolegen!

A może coś takiego? Tak sobie pomyślałem, że postawienie kilku wyższych budynków, które zasłonią tylni tor, może trochę "urealnić" tą makietę. Dodałem mały zakład przemysłowy bo on znów wraz z przylegającym do niego terenem nada takiego klimaciku a niskie domki na podejściu do dworca nie przeciążą tego krajobrazu. Zielony teren to jakiś mały ogródek itd. Wszystko w skali mini ale i też teren nie jest za duży :smile: Taki trochę oszukany teren przemysłowy (wielkie słowa) ;) Ale musiałbyś machnąć sobie parę szkiców żeby nie przedobrzyć. Jak Ci się spodoba to fajnie jak nie też dobrze ;)

PS. To było na szybko machnięte więc nie miejcie pretensji o zbiegi w perspektywie.

Załączniki

Karol

Użytkownik
Reakcje
10 2 0
Możliwe że znowu się czepiam, ale ta droga wygląda gorzej niż fatalnie. Jeżeli chcesz mieć asfalt w miarę realistyczny możesz go zrobić w następujący sposób: mieszasz wikol z bardzo drobno przesianym piaskiem i dodajesz odrobinę czarnej plakatówki tak by z tego uformowała sie w miarę gęsta masa, rozprowadzasz szpachelką, czas schnięcia około 12 godzin.
Aha by zagęścić można dodać odrobinę gipsu.

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Karol zgadzam sie mi tez, ten asfalt sie nie podoba ale juz zostanie, cienka gabka czy jakas pianka hekki srednio imituje asfalt ale coż, nie chce mi sie juz bawic z jakimis masami itd
Ten torcik to poligon doswiadczalny, i tak chodzi za mna inne torowisko ale coz............

Reakcje
0 0 0
Torowisko

MWitam
Mam pytanie do bardziej doswiadczonych kolegow.
Otoz po wielu latach wrocilem do moich kolejkowych zainteresowan. Tym razem zdecydowalem sie na model cyfrowy, mam juz kilka modeli i bedzie to jak sie wydaje eopka III.
Przegladajac wiele informacji mam troche mieszane uczucia co do tego jakich torow uzyc:
Poniewaz wiekszosc mojego taboru to Roco chcialbym pozostac przy tej firmie i pytanie:
Czy budujac makiete stawiac ma klasyczne tory np. c83 roco czy tez na nowe Geoline, ktora droge wybrac?

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Geoline sa torami do ukladania na dywanie sa na podtorzu gumowym

Jeżeli makieta to zdecydowania jakies tory modelowe, od siebie odradzam tory roco 2,5 mm mi rozpadly sie dwie zwrotnice i po 5 msc pojawily sie spadki napiecia na torowisku

Ostatnio układalem A glaisy Piko i powiem ci szczeze ze tory wywarly na mnie dobre wrazenie sa delikatniejsze w wygladzie jak rocowskie 2,5 Tabor jakby lzej sie po nich toczyl a i sa latwiej dostępne i jest ich wiecej rodzajów

Ideałem sa rocowskie roco line ale tu i cena jest wyzsza

Rysiek49

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
druga sprawa to modyfikacja torowsiak dzis jak wroce ide do piwnicy ciac makiete i jednak bedzie inny projekt k...a
w........e wszytkie u rurki zostaje w rocco po co ja wczoraj pojechalem do niego boszzzzz

co do piko zgodze sie chociaz po wymianie silnika w Ludmile na 8 polowy dolozenia drugiego wozka z napedem model naprawde jezdzi swietnie jestem az w szoku ma niesamowita sile uciagu ale tu tez jeden silnik kosztowal kolo 30 plnów i wozek oddala mu BR 01 piko

moje konto nie wyglada zbyt ciekawie jestem swiezo po kupnie mieszkania i remoncie wiec bedzie metoda malych kroczków

Reakcje
0 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
Jeżeli makieta to zdecydowania jakies tory modelowe
Dzieki wszystkim za ciekawe informacje.
Troche boje sie torow modelowych ze wzgledu na te cala elektronike pod torowiskiem.
Tory rocoline (te stare na podstawie gumowej) lub nowe Geoline na plastiku-chyba tak, wyaja sie latwiejsze do zamontowania wszelkich motorow pod np. zwrotnicami, nie wiem moze sie myle?

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Andrzej Sawicki, to jest legenda tu i tu masz te same problemy a jezli nie czujesz sie na silach wybieraj zwrotnice z zamontowanymi napędami
jeżeli masz jakiekolwiek pytania piknij na gadu gadu

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
troche nic sie nie działo, wymowek miałem sporo a to wakacje, a to zmeczony bylem a to kosmici porwai kota......

Powstaje nowa stacja juz bardziej realna kilka nowych zwrotnic dwie bocznice, nowy peron itd ;)
dalsze plany to przeobrazenie poprzedniej stacji w dworzec towarowy z suwnica oraz rampami
Ukonczenie wkoncu magazynu paliw
Jezioro
Domy mieszkalne no na dwa lata mam jeszcze pracy ;)

Załączniki

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Dzis zrobilem taki oto magazynek

Producent Piko, Zamkowa Góra, idealnie pasuje mi do miejsca gdzie bedzie stał

Coprawda brakuje jeszcze oznaczen, znakow i dach nie przykejony, wiata nie dobudowana ale pierwsze patynowanie juz zrobione

Załączniki