• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta do emerytury :)

OP
OP
Krocik TV

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
977 8 0
Pierwsze zespolone rozjazdy z napędami na makiecie
Rozjazd na. makiecie.jpg

Teraz muszę zrobić pulpit sterowniczy do niej, nim zacznę mocować na stałe rozjazdy, dobrze że makieta w piwnicy, przynajmniej tam ten gorąc nie dociera i można troszkę pogrzebać :)

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.548 3 0
Jeśli jesteśmy przy pulpicie, to jaki masz plan na niego? (zbieram pomysły, no i służę pomocą :) )

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Krocik TV

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
977 8 0
Jeśli jesteśmy przy pulpicie, to jaki masz plan na niego? (zbieram pomysły, no i służę pomocą :) )
Myślałem nad kawałkiem sklejki w formie skrzynki od spodu otwartej , na niej wyrysowany, wymalowany układ torowy i odpowiednich miejscach przełączniki do rozjazdów.
Tak sobie to wymyśliłem :)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.024 85 11
Nie koniecznie trzeba umieć, wystarczy chwila na myślenie. Pomaluj sklejkę na czarno, jak farba wyschnie, za pomocą taśmy maskującej,
"narysuj" układ torowy po czym pomaluj całość np na szaro, zielono albo jakkolwiek. Po delikatnym odklejeniu taśmy i wyschnięciu drugiej warstwy farby będziesz miał pulpit jak trzeba. Taśmę maskującą o szerokości 3 mm albo 6 mm kupisz w większości sklepów modelarskich.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Krocik TV

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
977 8 0
Nie koniecznie trzeba umieć, wystarczy chwila na myślenie. Pomaluj sklejkę na czarno, jak farba wyschnie, za pomocą taśmy maskującej,
"narysuj" układ torowy po czym pomaluj całość np na szaro, zielono albo jakkolwiek. Po delikatnym odklejeniu taśmy i wyschnięciu drugiej warstwy farby będziesz miał pulpit jak trzeba. Taśmę maskującą o szerokości 3 mm albo 6 mm kupisz w większości sklepów modelarskich.
Właśnie taśmą maskującą kleiłem przejścia i podczas malowania delikatnie farba podeszła pod nią i dlatego tak wygląda nie inaczej, ale zawsze można poprawić.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.024 85 11
Właśnie taśmą maskującą kleiłem przejścia i podczas malowania delikatnie farba podeszła
Powodów może być kilka: kiepska taśma, niestarannie przyklejona taśma, za dużo farby, źle przygotowana do malowania powierzchnia.
Wykonałem już trochę pulpitów(wszystkie ze sklejki) i ani razu farba nie podeszła mi pod taśmę. Używam taśmy maskującej Tamiya, którą do bólu dokładnie przyklejam a maluję lekko rozcieńczonymi farbami nitro przy pomocy odpowiedniego dobrze wyciśniętego wałka. Sklejkę przed malowaniem dokładnie szlifuję papierem ściernym 120, a przed druga warstwą papierem 240. Lakierem nitro można utworzyć cienką, gładką powierzchnie, do której dobrze przylega taśma maskująca. Niestety na Twoim zdjęciu widać, sklejka nie jest gładka więc czarna farba też nie jest równa i taśma źle się przykleiła a co za tym idzie biała podeszła pod nią, Z resztą ta biała też ma gładkość skórki pomarańczowej, malowałeś za grubo gęstą farbą (chyba olejną).

OP
OP
Krocik TV

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
977 8 0
Dobra, pulpit zrobiony z tego co miałem pod ręka, może za słabo zeszlifowalem powierzchnię, zresztą robiony ze skrzynki, którą przytaszczyłem z pracy, trochę poszedłem po bandzie z kosztami, farba biała to emalia, czarna to fasadòwka. Według mnie, może to zabrzmi laicko, że spełni swoją rolę, wystawiać tego nigdzie nie będę.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
W kwestii krzywych torów - jest fajny patent na prosty tor - na przyszłość - liniał stalowy z marketu budowlanego - układasz go obok toru i podczas przyklejania podkładów dociskasz je do liniału. Wychodzi perfekcyjnie. Niestety nie działa to na styropianie. Korek albo sklejka. Kleić trzeba cyjanoakrylem i pomagać sobie przyspieszaczem w sprayu. A cyjanoakryl rozpuści ci styropian. To jest niestety minus torów na wszelkiej maści piankach i styropianach / styrodurach. Trzeba używać klejów wolnoschnących a to utrudnia robotę.
W kwestii pulpitu jeśli nie chcesz bawić się w taśmowanie to wyrysuj sobie układ rylcem i malując pędzlem farba nie powinna wypłynąć ci poza wyryte linie. To metoda starożytnych artystów. Kiedyś dawali radę, to i dziś pewnie się sprawdzi.

Stah

Nowy użytkownik
Reakcje
4 2 0
Warto spróbować „foam-safe CA” i ewentualnie „UHU-por” używam oba do klejenia różnych pianek, ten ostatni bardziej jest do styroporu (produkt Multiplexa). Tak czy inaczej warto poeksperymentować.

OP
OP
Krocik TV

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
977 8 0
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat : jakiej gradacji jest papier bądź płótno na oryginalnych kostkach do czyszczenia szyn na makietach.
Mając do dyspozycji u siebie w pracy kostki z gąbki miękkiej, które i tak wyrzucamy do śmieci , obkleiłem ją papierem z trzech stron o gradacji 1000. Ciekaw jestem czy to nie jest za gruba faktura, czy też zbyt miałka?
Może ktoś coś na ten temat?
kostka.jpg

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.811 62 1
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat : jakiej gradacji jest papier bądź płótno na oryginalnych kostkach do czyszczenia szyn na makietach.
Mając do dyspozycji u siebie w pracy kostki z gąbki miękkiej, które i tak wyrzucamy do śmieci , obkleiłem ją papierem z trzech stron o gradacji 1000. Ciekaw jestem czy to nie jest za gruba faktura, czy też zbyt miałka?
Może ktoś coś na ten temat?
Nie szlifuj szyn papierem ściernym a dłużej posłużą. Są pojedyńcze głosy, że można na mokro gradacją 2000 ale generalnie lepiej unikać. Zabrudzenia dobrze schodzą alkoholem izopropylowym.