• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta do emerytury :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.676 520 30
Niestety, jest mały błąd. Pomijam fakt, że odbojnice są trochę za daleko od szyn (co pewnie wynika z modelarskich uwarunkowań - znacznie większe ruchy boczne zestawów kołowych i szerokość obrzeży), ale na końcach te skośne odcinki powinny być dużo dłuższe. Dawniej odbojnice na czubku nie stykały się, zwykle były oddzielone kawałkiem drewna (np. z uciętego podkładu). Powodem tego było odizolowanie elektryczne obu odbojnic ze względu na pracę obwodów torowych. Na współczesnych zdjęciach widzę jednak, że teraz się już tego nie stosuje, sądzę, że dotyczy to odcinków, na których nie ma obwodów torowych, a do kontroli niezajętości toru stosuje się liczniki osi.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
717 6 0
Na pewno Andrzeju masz rację, ale skośnych elementów nie mogłem zrobić dłuższych bo musiałyby wchodzić w łuki. Bliżej się nie dało przez imitację mocowań szyn do podkładów. Być może tory innych, bardziej poważniejszych producentów pozwalają na większą realistykę wykonania, ale przy PIKO jest jak jest, ja się cieszę że udało mi się w moim przypadku. Jak oglądałem zdjęcia tych elementów w rzeczywistości to miałem wrażenie że czubki się łączą.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.676 520 30
Jak oglądałem zdjęcia tych elementów w rzeczywistości to miałem wrażenie że czubki się łączą.
Tu się zgadzam, na zdjęciach, do których podałem link, też tak wyglądają, dlatego napisałem, że dawniej było inaczej, a na współczesnych zdjęciach widać, że końce się stykają. Ale te krótkie skosy wyglądają trochę dziwnie...

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
717 6 0
Tu się zgadzam, na zdjęciach, do których podałem link, też tak wyglądają, dlatego napisałem, że dawniej było inaczej, a na współczesnych zdjęciach widać, że końce się stykają. Ale te krótkie skosy wyglądają trochę dziwnie...
Krótkie skosy są uwarunkowane układem torowym i długością przęsła mostu na mojej makiecie, człowiek nie zdawał sobie sprawy że tak wyjdzie a chciałem to u siebie zastosować. A w realu na fotkach też widziałem takie krótkie skosy. Jak pisałem i co widać z jednej strony za chwilę mam łuki i dopiero byłoby dziwnie jak odbojnice zastosował bym na łukach, wiem że stosuje się czasami po jednej szynie na ostrych łukach i korci mnie żeby u siebie z tej strony makiety coś takiego zrobić. Musiałbym wtedy przerobić proste odcinki. Widziałem, że we Francji stosują po jednej odbojnicy na mostach i wiaduktach.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
skośnych elementów nie mogłem zrobić dłuższych bo musiałyby wchodzić w łuki
Moim skromnym zdaniem, lepiej zrobić dłuższe, realistyczne skosy, ale na łuku niż zbyt ostre, sztucznie kończąc przed wejściem w łuk. Ale Kolegi decyzja ;). Na marginesie, mam podobny przypadek i będę robił odbojnice na dość ciasnym łuku, gdyż nie mam wyjścia.