• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta do emerytury :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.712 51 5
Ja "fugowałem" białą farbą, nieco rzadką - za cholerę nie pamiętam producenta - na pewno nie humbrol. Bodajże tamiya, albo coś w ten deseń.
W szklanej buteleczce.
Tak, czy inaczej..... Zanim skleiłem, przejechałem wszystkie murki i starłem, tak by fuga była biała.
Wyszło niezgorzej. Jak na amatora :)

Sklep kolonialny wejście.jpg

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
717 6 0
W dniu dzisiejszym poprawiłem przewodność prądową rozjazdów anglików PIKO, został jeszcze jeden potrójny (póki nie jest przyklejony), no i zabawa z pojedynczymi, które to są już niestety na stałe na makiecie ;)
polaryzacja.jpg

Amatorek

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
142 0 0
To też musiałoby być zrobione, ale jak dobrze iglice wyprofilujesz i napęd będzie dociągał to powinno być dobrze według mojego myślenia
Poczekajmy aż eksperci się wypowiedzą ale wydaje mi się, że to nic nie da ponieważ właśnie newralgiczne są te punkty na dole zwłaszcza w starych rozjazdach PIKO (takie jak Twoje). Nowe mają to inaczej rozwiązane pod spodem i wówczas faktycznie lepsze przewodzenie nawet po upływie czasu. Tak czy siak ostatecznie pozostanie lutowanie na górze samych szyn cienkimi drucikami ;)

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
717 6 0
Poczekajmy aż eksperci się wypowiedzą ale wydaje mi się, że to nic nie da ponieważ właśnie newralgiczne są te punkty na dole zwłaszcza w starych rozjazdach PIKO (takie jak Twoje). Nowe mają to inaczej rozwiązane pod spodem i wówczas faktycznie lepsze przewodzenie nawet po upływie czasu. Tak czy siak ostatecznie pozostanie lutowanie na górze samych szyn cienkimi drucikami ;)
Ale moje rozjazdy nie są stare, kupowane na koniec 2022 roku, jako nowe ze sklepu. A jakbym chciał lutować według Twojej sugestii to jest strach unieruchomienia iglicy.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
717 6 0
A taka wieża ciśnień będzie stać u mnie, wyrób KIBRI, myślałem że produkty tej firmy są lepiej jakościowo wykonane (sklejałem tego producenta domek i jakość była bardzo wysokiej jakości) a teraz wychodzi na to że wyroby Auhagen-a, według mnie, są najlepsze jakościowo
wieża ciśnień.jpg