• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta do emerytury :)

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Czyli eksperyment na nic, na pewno masz rację z tym czyszczeniem. To teraz rozumiem podejście PIKO czy też ROCO, którzy produkują tego typu elementy.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.441 28 1
Filc na twardą kostkę i izopropanol.
"i ...ogień
(w sensie: naprzód) ;)" ;)
Szerokość kostki taka, by mieściła się w skrajni, bo jak później zamontujesz na makiecie urządzenia to będzie przeszkadzać.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Właśnie nastał u mnie stan żałoby, ucieszony zakończeniem montażu napędów zwrotnicowych na prawej głowicy stacyjnej, mówię sobie, będzie można przykleić rozjazdy i szutrować, nagle trzasło i błysło i światło zgasło :(.
Walnął zasilacz od centralki. Szlag by to trafił. Jestem ciekaw jak wyjdzie z gwarancją?

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Mam do Kolegi takie pytanie - jak spisują się napędy od MTB. Czy napęd ma silnik z przekładnią czy elektromagnes, no i czy jest polaryzacja ?
Z góry dzięki za odpowiedź ... :)
Napęd to jest silnik z przekładnią, z krańcówkami, także po osiągnięciu skrajnego położenia prąd jest odłączony.
To opis produktu że sklepu Makieciarz.pl:

Opis produktu:
mtb MP1 - Napęd podmakietowy do zwrotnic i semaforów. Wymiary: 34 x 28 x 17 mm.

Napęd ten można używać do zwrotnic i semaforów. Skok można regulować w 3 poziomach: 3,6,9 mm. Napęcie pracy 8-16 V prądu stałego lub zmiennego, ok. 150 mA. Posiada wbudowaną polaryzację bardzo przydatną przy zwrotnicach Tilliga lub jako sygnał zwrotny położenia napędu. Wyjście z polaryzacją zabezpieczone jest przeciwzwarciowo. Napęd posiada wyłącznik krańcowy przez co można go sterować prądem podawanym ciągle np. z przekaźnika. Czas skoku ok. 0.7 sek.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Nie polaryzację a przełącznik, który można użyć do polaryzacji. Można też użyć napędów MP5, mechanicznie właściwie takie same ale mają dwa przełączniki. Czyli można użyć jednego do przełączania polaryzacji a drugiego do sygnalizacji.
Dlatego podałem źródło opisu, mnie polaryzacja nie interesuje dlatego nie zabierałem zdania w tej kwestii.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
A co ich żywotności to nie mogę się wypowiedzieć, ponieważ na razie je systematycznie montuję i mało co używam, na razie tyle co do regulacji skoku i później na makiecie podczas szutrowania.