• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta do emerytury :)

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
386 1 0
Zamiast takiego podłużnego wycięcia wystarczyłby jeden wywiercony otwór (np. 10mm) - tam ma się zmieścić pręt od napędu, biegnący do środka cięgła (to ten dodatkowy "podkład" łączący iglice).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.853 525 30
wystarczyłby jeden wywiercony otwór (np. 10mm) - tam ma się zmieścić pręt od napędu, biegnący do środka cięgła
Niekoniecznie okrągły otwór, może być podłużny, o długości nieco przekraczającej skok pręta nastawczego - ten pręt musi mieć miejsce na ruch. I niekoniecznie na środku - pręt od napędu może być podłączony na zewnątrz toru, do wydłużonego odpowiednio cięgła (jeżeli już używamy tej nazwy).

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
Spokojnie, tych wielkich otworów nie będzie widać, pod tory przychodzi jeszcze podtorze z XPS-a a w nim będzie wycięty mały kanałek na pręcik. Dzisiaj po południu wstawię zdjęcie, jak to wygląda na gotowo, bo już zacząłem kleić na gotowo.

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Wszystko pięknie i ładnie, ale będzie problem z wysterowaniem go, długością i szybkością skoku. W tym temacie to jestem skończonym laikiem
W moim w
Wszystko pięknie i ładnie, ale będzie problem z wysterowaniem go, długością i szybkością skoku. W tym temacie to jestem skończonym laikiem
Do tego jest elektronika. Mi akurat programował znajomy. Prędkość i długość skoku jest do wyregulowania. Koszt elektroniki do CAŁEJ* makiety zamknął się 200 zł, do tego współpracuje to to z komputerem i z programami do sterowania makietami. Szczegóły w moim wątku.

* w moim przypadku ponad 40 rozjazdów - elektronika ma jeszcze rezerwę na drugie tyle.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
Jak z jakością? Jak to się tym steruje? Nakręciłeś już coś? Też czegoś małego szukam do nagrywania
Nagrywa w rozdzielczości HD lub FULL HD.
Sterowanie jest z poziomu sprzętu, tzn. włączanie i kończenie nagrywania jest przyciskiem na obudowie.
Tak nakręciłem już jeden przejazd i jest zamieszczony na moim kanale na YouTube. Została tylko kwestia dopracowania szczegółów montażu na wagonie.
Za 32 zł to jakość nagrania według mnie jest akceptowalna ( nawet nagrywa z dźwiękiem), bateria ma starczyć niby na. 100 minut nagrań.
Na tą chwilę tyle mogę opowiedzieć o sprzęcie.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
Postanowiłem iż moje rozjazdy PIKO będą bez widocznych miejsc mocowań zewnętrznych napędów. I tak to wygląda po ich amputacji ;)
Rozjazd.jpg

Januszki

Użytkownik
Reakcje
25 1 0
Nagrywa w rozdzielczości HD lub FULL HD.
Sterowanie jest z poziomu sprzętu, tzn. włączanie i kończenie nagrywania jest przyciskiem na obudowie.
Tak nakręciłem już jeden przejazd i jest zamieszczony na moim kanale na YouTube. Została tylko kwestia dopracowania szczegółów montażu na wagonie.
Za 32 zł to jakość nagrania według mnie jest akceptowalna ( nawet nagrywa z dźwiękiem), bateria ma starczyć niby na. 100 minut nagrań.
Na tą chwilę tyle mogę opowiedzieć o sprzęcie.
Podaj link do kanału na YouTube.