• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta do emerytury :)

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
Taaaaa. Tory to największy wydatek.;):ROFL:A, gdzie elektryka, sterowanie, infrastruktura, tabor no i życie na makiecie? To analog czy cyfra będzie?Jeśli cyfra to pomnóż.
Niestety, ale makieta to niekończąca się opowieść wydatkowa i koszt 1m2 to wydane grube tysiące zł nie licząc duuuużego własnego wkładu czasowego.
Ja będąc w podobnym wieku jak Ty, 10 lat temu planując swojego torta po ówczesnych cenach / 2-5 tys.m2/ i to wcale nie była górna półka. Bo ta to było już 10 tys.i więcej. Miałem wtedy pełną świadomość, że będzie to równowartość używanego samochodu klasy średniej. Co więcej? Tego samochodu nie da się sprzedać! Co najwyżej w cenie pociętego złomu:(
Dlatego jeśli mogę Ci coś doradzić? To nie idź tą drogą póki masz taki etap jaki masz.
I nie odbieraj tego jako próbę zniechęcenia czy „kradzieży Twoich marzeń „
Makieta modułowa to słowo klucz:)
Sorki za zaśmiecenie Twojego wątku;), ale musiałem.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
No dokładnie, trzeba być optymistą. Wiem, wszystko drożeje i jestem ciekaw dokąd to zmierza. Rynek modelarski nie jest raczej bardzo prężny i nie wiadomo jak rozwijający się. Sklepów branżowych jest troszkę w Polsce a kupujących to raczej nie przybywa jak grzybów po deszczu.
Makieta ma być cyfrowa ze sterowaniem analogowym rozjazdami.
Ma być dla mnie odskocznią od problemów codziennych a nie wyzwaniem oraz wyścigiem. Ile zrobię, tyle zrobię. Mam zamiar się przy tym dobrze bawić i nie popaść w stagnację i bezmyślność.
Np. teraz sklejam zwykły domek firmy KIBRI i ilość części jak na taki model jest według mnie duża, na razie wyszło mi około 4 godzin a jestem na półmetku z pracą. ;)

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
Żeby się przypomnieć i że nic się nie dzieje, to pragnę poinformować iż pracę trwają i posuwają się naprzód w miarę możliwości i wolnego czasu. Etap teraz to wycinanie podtorza z płyt XPS o grubości 3 mm
podtorze.jpg
podtorze 2.jpg

A w między czasie skleiłem pierwszy budynek domu, który stanie na makiecie, foto wstawię jutro ;)

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
Zgodnie z obietnicą chciałem pokazać moje wypociny związane z klejeniem domku piętrowego należącego do naczelnika stacji ;)
domek 1.jpg
domek 2.jpg

Na makiecie też się trochę dzieje, wczoraj skończyłem wycinać i układać podtorze
podtorze 5.jpg

I to jest ostateczny układ torów
Prawa strona
układ prawa strona.jpg

I lewa strona
układ lewa strona.jpg

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
Cały układ torów na jednym poziomie ? Nie zaplanowałeś lekkich wzniesień terenu nasypów podtorza , moim zdaniem uatrakcyjniło by to końcowy efekt .
Będzie wzniesienie, tor na którym stoją wagony będzie wznosił się na około 7 cm i będzie stanowił naturalną granicę pomiędzy stacją a stacyjką. Taki jest plan:)

Na zdjęciu widać dwa mosty na niskich podporach. Może jednak Kolega @KrotVikinG coś urozmaici ;)?
Dwa mosty, ale jeden będzie niżej drugi wyżej i przesunięte wedle siebie o 3/4 długości, taki jest plan ;)

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
Zamiast leżeć na kanapie przed TV człowiek trochę dzisiaj popracował i wykorzystał " gorący drut". Zachciało się wzniesień to trzeba było się pomęczyć . A takie efekty tych zmagań :p.
nasyp 1.jpg
nasyp 2.jpg
nasyp 3.jpg
nasyp 4.jpg

Pozdrawiam i do następnego

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
Jak ktoś kiedyś powiedział : mały krok człowieka, wielki krok dla ludzkości. Dzisiaj pierwsza instalacja przymocowana na stałe do podłoża, czyli klejenie nasypów.
klejenie nasypów.jpg

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
Chuderloki i paździyrze i gatunki żdżarte,
naszporejcie ździebko bejmów,
bo nadchodzi TŁUSTY CZWARTEK!

Osiem punczków na kalafe, to jest cołkiem dobra ilość,
a jak komuś jeszczyk mało niech se spucnie ze dwa kilo!

Smacznego

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
W dniu dzisiejszym wykonałem ostatnie otwory pod rozjazdami pod napędy podmakietowe ( fota będzie jutro). I teraz mam małe zapytanie związku z nimi, co sądzicie o napędach firmy Conrad? Ostatnio trafiłem na ogłoszenie sprzedaży 20 sztuk tej firmy po 37 zł za sztukę, a ja będę potrzebował ich 24 sztuki.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.199 156 7
Jest gdzieś zdaje się wątek o tych napędach. Jeżeli ma Kolega rozjazdy Piko czy Roco to są ok. Zdarzały się jakieś trefne, ale ogólnie są ok i tanie. Minusem jest to, że są dużych rozmiarów. Natomiast ja poleciłbym MTB (MP1 w zupełności wystarczy).

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
721 6 0
Jest gdzieś zdaje się wątek o tych napędach. Jeżeli ma Kolega rozjazdy Piko czy Roco to są ok. Zdarzały się jakieś trefne, ale ogólnie są ok i tanie. Minusem jest to, że są dużych rozmiarów. Natomiast ja poleciłbym MTB (MP1 w zupełności wystarczy).
Też myślałem o MP1 lub MP5 ( w tym przypadku z myślą o podłączeniu do nich tarcz manewrowych ). Na dzień dzisiejszy napęd MP5 to koszt ok 85 zł, także robi się nie mała kwota na całości.