• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta do emerytury :)

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
742 6 0
Święta, święta i brzuszek rośnie. Tak więc korzystając z okazji stwierdziłem iż wystarczy " Kevina" i trzeba działać dalej. Przynajmniej obiad smakował
Oto etap 2
etap 2.jpg

Ścianę trzeba znowu pomalować, ale dopiero jak będę pomieszczenie ogrzewał.
Zdążyłem jeszcze zacząć etap 3, lecz klej się skończył i materiał na obrus także ;).
Oto etap 2.5
etap 2.5.jpg

A tak zaczynam budować kolekcję parowozów, małym ale cennym prezentem od ukochanej żonki :)
prezent.jpg

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Nogi pancerne, boki pancerne, a płyta taka jakaś luzem leżąca, ja bym podparł tą płytę w miejscach wskazanych czerwonymi liniami. Płyta meblowa nie jest ideałem sztywności i po jakimś czasie może sprawiać przykre niespodzianki. Lepiej zapobiegać im teraz, bo jak zabudujesz płytę będzie o wiele
trudniej.
. konstrukcja.jpg

stiff

Użytkownik
Reakcje
247 0 0
to prawda, tym bardziej, że to kawał makiety, do naroży daleko a dojścia nie ma więc będziesz musiał włazić na blaty. Nieusztywnione skośne krawędzie starczą do pierwszego razu.

LK-27-4

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A może też nogi na kółkach - żeby dało radę odjechać całością kilkadziesiąt cm od okien, przejść pod makietą i mieć dobry dostęp do elementów, które są przy ścianie.

stiff

Użytkownik
Reakcje
247 0 0
A może też nogi na kółkach
tak zrobiłem u siebie tyle, że nie mam nóg a niską szafę. Można podejrzeć w moim wątku. Musi tylko być w miare gładka podłoga a w przypadku powyższej konstrukcji należałoby również wszystko dodatkowo usztywnić tj. nogi w podstawie i pewnie je w kilku miejscach skratować żeby się całośc przy przesuwaniu nie powyginała. No i dać duże kółka. U siebie zalezało mi na jak najmniejszej szczelinie pod szafką więc mam małe kółka ale dużo - chodzi dość ciężko - problemu nie ma ale trzeba się trochę napiąć. Większe koła powinny pomóc.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
742 6 0
Dodatkowe nogi będą dorobione, lewa strona to będzie duży tunel z dużą górą ściąganą, żeby można to upiększyć a z prawej strony mam 30 cm do ściany także jest możliwość dostania się do tego narożnika

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
742 6 0
Przyszło wiara szybkim krokiem
żegnać sie ze Starym Rokiem,
dziś szampitra trza rychtować
i z famułom fest świyntować!

Niech szczylajom fajerwerki,
niech świętujom dziś Bamberki,
fifne szczuny i dziewczyny
i elegant zez Mosiny!

A dla wszyskich w Nowym Roku,
tym zez hubów i zez bloków,
zdrowia, szczyńścia, pomyślności,
wuchte bejmów i radości!
Niech wam wszyskim świyci klara
i niech żyje naszo gwara!

A na makiecie dalej się dzieje. Dzisiaj lewa głowica została ułożona :)
lewa głowica.jpg

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
742 6 0
Projekt, projektem a życie toczy się swoim torem ;). Także słuchając dobrych rad troszkę przebudowałem swój torcik
przebudowa.jpg

Teraz ma kółka i się toczy, kurde naprawdę jest to kawał makiety, zamontowanie tych p...nych kółek w sumie zajęło mi 8 godzin, drugie 8h wyszła na dobudowanie stołu. Święto 3 króli było intensywne.
Dzisiaj Bóg ( żona ;)) pozwoliła na przyjemność z układania torów. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak
drugie podejściem.jpg

Są wydruki z układem ale możliwości troszkę je weryfikują i może będzie wariacja z dwóch. Na pewno będą 2 stacje. Dla mnie to jest tak jakbym poszedł do nowej pracy i uczył się wszystkiego na nowo.

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
No, no. Zapowiada się bardzo ciekawie, ale patrząc na te „hektary”do zagospodarowania to od samego patrzenia już mnie plecy bolą;)
Bo tak skromnie licząc to z 8 m2 masz?
Tak więc współczuję Twoim plecom i portfelowi :p
Ale życzę Ci zrealizowania planów i jak wiek emerytalny podniosą to masz szansę do emerytury się wyrobić:D

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
742 6 0
No, no. Zapowiada się bardzo ciekawie, ale patrząc na te „hektary”do zagospodarowania to od samego patrzenia już mnie plecy bolą;)
Bo tak skromnie licząc to z 8 m2 masz?
Tak więc współczuję Twoim plecom i portfelowi :p
Ale życzę Ci zrealizowania planów i jak wiek emerytalny podniosą to masz szansę do emerytury się wyrobić:D
No troszkę wyszło, zobaczymy jak los się potoczy, do emerytury mam 13 lat ;).
Przy kosztach, które wydałem na zakup torów, to mam nadzieję że już reszta z górki. Zresztą ceny na dzień dzisiejszy to kosmos, będziemy kombinować, jeszcze duży wydatek to zakup napędów do rozjazdów.