• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

makieta - Dąbie

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
No tylko u mnie musi być jeszcze trzecia "linia" do "OFF" dla odcinka.
No i git. teraz tylko ółówek, gumka i kartka ... rysowanie :D (czyli to co tygrysy lubią najbardziej :razz: )

P.S.

Przecież tam jest ta trzecia linia ... ale wpadka... dobra rysownko czeka :oops: :D

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
gbbsoft napisał(a):
Pierwszy jest niezgodny z normamu HO...
Bo to jest schemat analogowego sterowania uskutecznianego niegdyś przez FREMO -ludków. Tak to działało, dopóki nie nastała era cyfry :D

A z "normami" w PL... generalnie te "normy" są do niczego innego niepodobne...

Oczywiście nie dotyczy to N-ormy, wiadomo :LOL: :LOL: :LOL:

@Karolek: nie "trzecia linia" tylko trzecia pozycja przełącznika dla sekcji -"wyłączone" :razz:

Twardy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
karolek napisał(a):
Tak właśnie myślałem Władku
no pamiętaj karolek , albo wiedz że Władek
to facet kilka razy starszy od Ciebie i jeden z mistrzów modelowania , cokolwiek by to nie miało znaczyć :D , z szacunkiem proszę się zwracać ;)
a jak czytam to wszystko to po co analog :shock: tyle zachodu i problemów .
DCC - to jest to - dwa kable i wszystko "bangla" i "trybi" ;)

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Dobra twardy : wiem, że jest tak jak mówisz ale na forum istnieją "koledzy" więc chyba można , a co do DCC to ok docelowo będzię ale jak bym chciał pojechać na imprezę gdzie będzie analog (chodź już takich mało) to mam problem więc i anlog i DCC mósi pójść. :D

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
15 0 0
karolek napisał(a):
a co do DCC to ok docelowo będzię ale jak bym chciał pojechać na imprezę gdzie będzie analog (chodź już takich mało) to mam problem więc i anlog i DCC mósi pójść. :D
W analogu jeździ się już tylko w Krakowie -czasem (powód - czasem brakuje maszynistów do jazd i kilku kolegów nie włożyło do swoich lokomotyw dekoderów). Mam nadzieję, że za kilka miesięcy zostanie tylko DCC.
Moim zdaniem nie warto truć sobie głowy tym analogiem - u Ciebie w Łodzi i w całej Polsce panuje DCC. Ja na Twoim miejscu nie truł bym sobie głowy tym wszystkim. Koszty będziesz miał mniejsze, okablowanie prościutkie, jak coś się zepsuje w czasie wystawy łatwo znaleźć błąd. ;) U nas kolega Marcin ma stację większą niż Twoja, a gdy jest analog radzi sobie z jednym zasilaczem.

Pozdrawiam

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Dla wygody wolę dwa zasilacze a tymczasem nie dorobiłem się zestawu do cyfry więc muszę mieć "coś na teraz". Poza ty nie zawsze organizuje się duże spotkanie więc teraz analog a później DCC(jakie urodziny, dzień dziecka itd. :D )
Więc dzięki ale narazie wolę zrobić pulpit na analog później za 25zł zbudować drugi do DCC i tyle. "."

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
karolek napisał(a):
Czy u mnie odcinki iz. mają być wykonane poprzez przecięcie jednej szyny???
Czy aby nam ułatwić odpowiedź na to pytanie mógłbyś przedstawić swoje decyzje związane z:
a) czy analig czy DCC, czy oba?
b) jeden czy dwa zasilacze?
c) jazda w jednym kierunku wszystkich loków czy możliwość jazdy w dwóch kierunkach?

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
No to wystarczy ciąć tylko jedną szynę.

Tu masz przykład jak należy podłaczyć zasilacze w takim wypadku:
http://wiki.gbbkolejka.pl/show_image.php?id=705

Zwróć uwagę na niebieski przewód, który łaczy oba zasilacze i idzie to toryu, który nie jest przecinany...

TeERa203

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
A co się stanie, jeżeli w jednakowym czasie oba pokrętła skierujemy górą do siebie ?(Dla jazdy w preciwnych kierunkach np.oblot po zewnętrznej i skromne manewry wewnątrz)Przy założeniach " Dwa zasilacze, jazda w dwóch kierunkach" to wydaje mi się że należy ciąć obie szyny i stosować przełączniki On-Off-On 6-cio pinowe dwurzędowe.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Sorki, ale podczas rysowania cos mi się knoci.
Czy głowica + szlak powinna być traktowana jako jeden odcinek izolowany czy oddzielić szlak od głowicy tworząc z lewej i prawej strony (za głowicami) oddzielne odcinki izolowane dla szlaku???

Załączniki

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie dzielisz szlaku od głowicy. Podział na sekcje wykonuje się poprzez rozłączenie zasilania pomiędzy wybranymi segmentami. Uzgadnia się np z "sąsiadem" od którego przyjmujemy skład że on np. jedzie z połową prędkości i ty ustawiasz zasilacz też mniej więcej w połowie żeby przy przejeżdżaniu z jednej sekcji do drugiej lokomotywa zbytnio nie przyspieszyła lub nie zwolniła. Ważne tylko żeby nie ustawić odwrotnego kierunku jazdy bo wtedy przy przejeżdżaniu z jednej sekcji zasilania do drugiej było by zwarcie.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
karolek napisał(a):
Czyli robię tak jak na rysunku.
Trochę dziwny ten rysunek bo połączyłeś szeregowo zasilacze i dochodzą dwa przewody do czerwonej szyny. Na rysunku WM-Modela masz wyprowadzone wtyki/gniazda bananowe do doprowadzenia zasilania na szlak

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Zasilacze są połaczone gdyż tak jest na rysunku od GBB.
A mój rysunek rzeczywiście dziwny jest :oops: .
Dobra rysuję. Jak coś wyrysuję to wstawię na forum "do sprawdzenia".

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Witam!
Godzina trwała kilkanaście dni a to z powodu wyjazdu na ferie :D
Zamieszczam rozrysowany plan i proszę o sprawdzenie, gdyż chciałbym zaczął "kalkulować" części i koszta.

pozdrawiam i dziękuję ;)

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 8
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 31