• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

makieta - Dąbie

P

Paweł Piotr

Gość
xendx napisał(a):
Szlak to linia kolejowa na której znajdują się stacje, posterunki odgałęźne itp na których znajdują się rozjazdy
Gwoli ścisłości:
1. Linia kolejowa składa się z jednego lub dwóch torów łączących stacje kolejowe, zazwyczaj stacje węzłowe. Linie kolejowe oraz ich punkty początkowe i końcowe ustala Ministerstwo (obecnie Infrastruktury). Linia kolejowa dzieli się na coraz to mniejsze elementy składowe: odcinki, szlaki i odstępy.
2. Odcinek - część linii kolejowej, obejmujący dwa lub więcej kolejnych szlaków.
3. Szlak - część linii kolejowej zawarta pomiędzy dwoma sąsiednimi posterunkami zapowiadawczymi, lub między ostatnim na linii posterunkiem zapowiadawczym, a końcowym punktem linii, który nie ma posterunku ruchu.
4. Odstęp - część toru szlakowego oddzielona semaforem wjazdowym lub wyjazdowym od strony stacji oraz semaforem odstępowym od strony szlaku, lub pomiędzy dwoma semaforami odstępowymi.
5. Łącznica - tor łączący dwie linie kolejowe z pominięciem stacji węzłowej.
Pozdrawiam

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
xendx napisał(a):
karolek napisał/a:
Mam jeszcze pytanie: Gdy będę chciał się z kimś połączyć to rozjazdy będą wchodziły w skład szlaku...Czy może tak być???
Szlak to linia kolejowa na której znajdują się stacje, posterunki odgałęźne itp na których znajdują się rozjazdy
Chodziło mi raczej o to czy dana głowica (ta kumulucja rozjazdów po każdej stronie) powinna być raczej traktowana jako oddzielny odcinek izolowany czy nie???

dzięki Paweł Piotr za wykład :D

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
karolek napisał(a):
Chodziło mi raczej o to czy dana głowica (ta kumulucja rozjazdów po każdej stronie) powinna być raczej traktowana jako oddzielny odcinek izolowany czy nie???
W analogu głowice są raczej zasilane a tory stanowiące bocznice czy tory stacyjne (miejsca gdzie skład z lokomotywą może być odstawiony na dłuższą chwilę) są odizolowane a zasilanie do nich doprowadza się poprzez przełączniki.
W przypadku podpięcia DCC wszystkie odcinki izolowane muszą mieć doprowadzone zasilanie.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Witam
Zamieszczam plany elektryczne z uwzględniniem odcinków i do ogólnego sprawdzenia przez "elektrykó". Moje pytanie do DCC-speców (moim zdaniem tak) czy można to będzie podłączyć do DCC??? ( w domu napeno tak, ale czy taki pulpit i plan umożliwia połączanie się z kimś innym? - chodzi mi o naprzykład spotkanie dużej ilości modułowców albo jakiś zlot)
proszę o pomoc

Załączniki

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
15 0 0
Jeśli chodzi o część środkową - nie możesz wszystkich szyn (kolor niebieski) spinać do jednego przewodu. Każdy tor (obie szyny) muszą mieć oddzielne zasilanie(analog).

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
GBB czy Martinezo (lub innego speca od DCC):
Czy schemat pupitu pozwoli na połączenie się na dużym spotkaniu sterowanym cyfrowo???
Jak to jest????
Moja stacja ma booster połączony z centralką, po modułach rozprowadzone są boxy i gotowe??? Czyli booster podłączam pod moje 12V - torowisko na pulpicie tak ???
Gdzieś na Martelu było coś o 16-żyłowej magistrali- O co chodzi???

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Jezeli jesteś wstanie podłączyć wszystko z jednego zasilacza i jeździ, to tak: zamiast zasilacza stawiasz booster/centralkę i powinno działać.

Nie wiem dlaczego nie połaczysz wszystkich torów niebieskich jednym kablem?

o 16-żyłowej magistrali możesz zapomnieć. 2 kable dla torów i boxy obecnie starczają...

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
W Dcc na stacji będą 2-3 loki, a w analogu 1-2 więc jeden trafo powinien starczyć.
A co do niebieskich torów to chciałem aby odcinek izolowany był poprzez przecięcie dwóch szyn ale widzę, że można przeciąć dwie ale jedną (czerwoną) zostawić a drugie (niebieskie) połączyć kabelkiem "wtopionym" w podsypkę fałszywą i chyba tak zrobię. Po co się babrać w kabelkach?! ;)

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
karolek napisał(a):
odcinek izolowany był poprzez przecięcie dwóch szyn
To jest potrzebne, jeżeli chcesz jeździć lokami w różnych kierunkach, a zasilać tylko z jednego zasilacza. Ale wtedy potrzebujesz bardziej rozbudowanych przęłaczników na pulpicie.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
gbbsoft napisał(a):
Ale wtedy potrzebujesz bardziej rozbudowanych przęłaczników na pulpicie.
Jakich przełączników bym potrzebował, bo jednak w jedną stronę to "kit", i jak to wszystko ma się do mojego schematu :?:

Na martelu (http://www.forum.martel.pl/viewtopic.ph ... sc&start=0) jest wątek, którym się trochę posiłkuję i np. Marcin Turko na swoim pulpicie zastosował dwa zasilcze, żeby pociągi mogły się krzyżować.
Oczywiście nie wykluczam sterowania u mnie dwoma FZ1 ale jak to rozwiązać???
Pomóżcie mi bo widzicie chyba, że jestem amatorem w tych sprawach a chcę wystrzec się błędów...
Z góry dzięki :grin:

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Dzięki wielkie GBB. Ta twoja wiki to naprawdę fajna sprawa...
:D
Jeżeli dobrze zrozumiałem to przełączniki muszą być trójpozycyjne (ON-OFF-ON / gdzie On to zasilacze a OFF wyłączenie odcinka).
Dzięki wielkie za pomoc.
I jeszcze raz (do trzech razy sztuka :D ): napewno nietrzeba głowic traktować jako oddzienych sekcji ( :twisted: ) . Mam rację???

p.s.
chociaż w takim przypadku chyba trzeba, gdyż muszę "powiedzieć" który zasilacz ma sterować głowicę czyż nie?

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
karolek napisał(a):
Jeżeli dobrze zrozumiałem to przełączniki muszą być trójpozycyjne (ON-OFF-ON / gdzie On to zasilacze a OFF wyłączenie odcinka).
Jeżeli zasilasz z dwóch zasilaczy, to tak.
Jeżeli z jednego i chcesz jeżdzić w dwie strony dwoma lokami (czyli zmieniać biegunowość zasilania odcinków), to taki przełącznik musi jednocześnie przełączać dwa przewody.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Łatwiej i wygodniej będzie sterować z dwóch trafo - tak mi się przynajmniej wydaje
... i mniej kabli....
a tak przy okazji co to jest ta 16żyłowa magistrala (domyślam się, że jakaś informacja zrotna itp.)???

ps.:

I jeszcze raz (do trzech razy sztuka ): napewno nietrzeba głowic traktować jako oddzienych sekcji ( ) . Mam rację???

p.s.
chociaż w takim przypadku chyba trzeba, gdyż muszę "powiedzieć" który zasilacz ma sterować głowicę czyż nie?

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Tak. Teraz są dwie "magistrale": 2+8 czyli 8 :D
Zeszliśmy o połowę, ale co ważniejsze: na makiecie mamy tylko 2 (per tor) co zdecydowanie wszystkim ułatwia tworzenie modułów...
Bo druga jest układana w zasadzie "ad hoc"

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 8
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 31