• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

makieta - Dąbie

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Do Picassa to jeszcze mi trochę brakuje :twisted:
ale nie znam się na elektryce i nie umiem rysować "schemató elektrycznych".
Poprzednio było jeszcze gorzej (rysunki) więc myślę, że można się doczytać. ;)

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Nie mam co się obrażać :D
Wiem, że prościej i w ogóle ale... no własnie - KASA - dopiero się uczę wwięc nie mam stałej pensji.. :roll:

ps.
Chodzi mi tylko o to czy może być tak jak na moim powyższym rysunku?
Proszę o odpowiedź i, krótkie przeanalizowanie wcześniejszych rysunków bo muszę mieć pewnośc :D

xdamian

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
DCC nie jest aż tak drogie. Poza tym nie od razu Rzym zbudowano. Wydatki się rozłożą w czasie. Czy może byc to zależy tylko od ciebie. Przecież głównie ty sie tym będziesz bawił. Inną sprawą jest czy to będzie działało tak jak planujesz. Jeśli wykonasz z dobrych materiałów i bardzo starannie to powinno działać, ale miejsc gdzie coś można sp.... jest zdecydowanie za dużo.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Chodzi mi o to czy na spotkaniu " anlagowców" będzię to dobrze działało???
Na DCC zawsze przyjdzie czas a nie mam tyle kasy, żeby kupić dwa dekodery do loków, S?42, centralkę, booster, ze dwa boxy, zasilacz, i myszkę (czy inny kontroler). To wyniesie zdecydowanie ponad 1000zł a na to mnie nie stać. Chyba, że wygram w totka. :oops:

ps.
Gdybym coś kupował to pewno jakieś przyszłościowe sterowanie, choć gdyby był to MM od Roco i dwa dekodery od martinezo to nie tak drogo by było.

xdamian

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sam sobie odpowiedziałeś.
Zainwestuj w zestaw roco z MM na początek. co ci nie potrzebne na allegro pchaj. Jak policzysz kasę na przełączniki kabelki i inne pierdoły to ci DCC taniej wyjdzie, a roboty jakby nie patrzeć mniej. Przyszłość to DCC i tego nie zmienisz, Im wcześniej się przesiądziesz tym szybciej poczujesz jaką to daje radochę. Na początek 2 loki w przeciwnych kierunkach, a z czasem dźwięk i inne pierdoły. A przy takim skomplikowaniu jak u ciebie na schemacie to z prawa murphiego zawsze coś będzie nie tak. Przykład chłopaki z TT w Bielsku w zeszłym roku.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Na allegro MM bywa za 300-360zł więc to nie jakaś straszna suma ... do gwiazdki uzbieram, a DCC to przyszłość jest bez dwóch zdań :!: Spotkań analogowych już nie ma (tylko Kraków) więc chyba DCC mi wystarczy?! Może niech wypowiedzą się właściciele stacji analogowych i DCC zarazem to mi pomoże. Nie chce mi się babrać w kablach ...

ps.
Czy w DCC trzeba dzielić stację na sekcje?

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
karolek napisał(a):
Czy w DCC trzeba dzielić stację na sekcje?
Jeżeli
(a) nie chcesz używać PC do automatycznego zatrzymania pociągu przed semaforem
(b) nie chcesz używać technologii ABC do automatycznego zatrzymania pociagu przed semaforem
to nie dzielisz w ogóle makiety na sekcje.

A jeżeli któryś z punktów (a) lub (b) cię interesuje, to dzielisz, ale troche inaczej niż w analogu...

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Dzięki GBB.

Dwa tygodnie na forumie mnie nie było a tu takie zmiany :shock: :D
Jeżeli cała Polska jeździ na DCC to dlaczego ja bym nie mógł?!

ps. Czy Rocowska pseudo centralka z zestawu z MM chodzi jak zwyczjny booster ?(w sieci "boxowej") :?:

Czy można booster Lenza podłączyć do centralki Roco?

xdamian

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dla ciebie na początek i na długo potem wystarczy to co jest w zestawie startowym. to ma 3,2 A wydajności a lokomotywy teraz biorą po max 250mA. wagony oświetlone diodami nie więcej. z prostej arytmetyki będziesz wiedział kiedy będziesz potrzebował coś więcej.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Chyba jestem zdecydowany na DCC. Pozbieram rok i se kupię Roco MM, a jak będę chciał się z kimś połączyć to booster od martineza i już! :D
:shock: :shock: :shock: ... no i znowu rysowanie... :roll: :D

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Fakt :idea: Dwa kabelki i o krzyku. :D
...a tak na serio dochodzi oświetlenie i Conrady. Przy okazji mam dwa pytania czy można "spiąć" kable 16V dochodzące do przełączników dwópozycyjnych sterujących Conradami w jeden ??? Czy można "spiąć" wszystkie kable sterującymi ruchem Conrada "w lewo" w jeden i analogicznie kable" w prawo" w jeden?

pytam bo chcę zaoszczędzić na kablach, w końcu to DCC :D

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Ale mi chodzi o analogowe sterowanie Conradami. Czy może tak być?

ps
"pytam bo chcę zaoszczędzić na kablach, w końcu to DCC" - a to był żart aczkolwiek chyba mylący :oops:

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Po dokształceniu się i poczytaniu narysowałem ostateczny plan makiety.
Nie wiem tylko gdzie powinny być wykolejnice i czy wystarczą semafory wjazdowe czy muszę robić również wyjazdowe.
Plan obejmuje:
głowice-skrzynki o wymiarach 1005mm x 506mm
pozostałe moduły- skrzynki o wymiarach 1000mm x 206mm
Łącznie modułów będzie 6 z możliwością rozbudowy.
Jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 8
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 31