• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta 2,9mx1,5m + rozbudowa

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.911 527 30
A może peron wylać jakąś ziemistą masą, a nie piaskiem, nawet najdrobniejszym? W naturze taki peron ma zbitą powierzchnię, a nie wygląda, jakby był świeżo wysypany piaskiem.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Polecam ziemię z ziemniaków. Jak masz w piwnicy skrzynię po ziemniakach to masz tego pyłu na kopy :) Wystarczy przesiać sitkiem do herbaty na zwilżoną klejem powierzchnię piasku. Stosuję ten patent od dwóch dioram.

Tu bardzo drobny przesiany piasek zasypany został ziemią:

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Oczywiście macie rację z tym piaskiem na peronie.
Po przeczytaniu Waszych sugestii i pogrzebaniu na forum najbardziej przypadła mi do gustu wersja z pyłem z wysuszonej gliny
(obtłuczone ucho kubeczka, który lepiła moja córka na zajęciach plastycznych + moździerz z kredensu).
Posmarowałm ten nieszczęsny piasek wikolem, przysypałem gliną i ubiłem :)

Efekt na załączonych fotkach.
Muszę jeszcze popróbować wysypać tą glinę bezpośrednio na płaską powierzchnię i
porównać z dotychczasowym efektem gliny na piasku.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i opinie.

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Dopiero dzisiaj wieczorem mogłem coś podłubać więc zdjęcia przy słabym świetle...
Jutro postaram się coś pstryknąć za dnia.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Kolejne próby nie przynosiły satysfakcjonujących efektów.
Dopiero wczoraj wieczorem zastosowałem przesiany pył z polnej drogi i dla mnie
efekt odpowiada wyobrażeniu o tym jak to powinno wyglądać.

Oczywiście jestem nadal otwarty na wszelkie uwagi i sugestie - motywują do szukania rozwiązań :)

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
No cóż, zgadzam się z @Adam Okuń - plan jest taki aby ta górska stacyjka była jednak nadgryziona zębem czasu ;)
Na razie budynek jest jeszcze w trakcie sklejania ale patyna jest w planach.

Na fali sypania po makiecie kurzem z polnej drogi podłubałem przy wąwozie na trasie leśnej wąskotorówki.
Dopiero na zdjęciach widzę, że trzeba nad tym jeszcze popracować ale "na żywo" nabrało już niezłego wyrazu.

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Dalsze postępy prac - krzaczory porosły okolice wąwozu i ożywiły placyk koło nastawni.

Zabrałem się też za teren wokół tartaku (budynek na razie tylko wstępnie posklejany).
Mam nadzieje, że charakterystycznego klimatu nabierze po przyozdobieniu wiórami -
po kwadransie pracy fizycznej mam ich całe pudło po lodach ;)

Zastanawiam się jakie latarnie mogły by pasować do tego placu - będę wdzięczny za wszelkie sugestie
dotyczące oświetlenia.

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Wczoraj zabrałem się za teren "na zapleczu" magazynu, posiałem trawę, wydeptałem ścieżkę, rzuciłem trochę zielska na betonowy płot.
Przy bocznicy wyrosło trochę krzaków.
Trawa przy górskim przystanku zaczęła tracić walor przydomowego trawnika i trochę miejscami wybujała.
Efekty na załączonych fotkach.

Pytanie techniczne - gotowe budynki kleicie do makiety na stałe czy stosujecie jakieś metody osadzenia "na sztywno"
ale z możliwością demontażu?

Załączniki

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Na mojej planowanej makietce mam zamiar wykonać kombinację alpejską ze zdejmowanymi domkami na kołkach meblowych :) Życie i przestrzeń czasami wymusza dziwne rozwiązania.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Zaczęły się wakacje i niestety na kilka tygodni muszę się pożegnać z moją makietą.
Na otarcie (swoich) łez wrzucam kilka fotek z wakacyjnym (według mnie ;) ) klimatem.

Załączniki

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Też by mi było żal. Ładnie się to prezentuje. Nawet te nieszczęsne chrobotkowe grzyby jakoś u Ciebie ładnie wyglądają :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.769 52 5
Marku, makieta jest miodzio i zdjęcia też robisz takie, że można by patrzeć i patrzeć i patrzeć.......:love:

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Wakacje, wakacje i po wakacjach :)
Na makiecie nic się w tym czasie nie zmieniło ale mianie uległ stan posiadanego taboru.

Za sprawą kolegi z Forum pojawiła się stara ale jara Bipa!
To najdłuższy posiadany obecnie wagon i trochę drżałem o to jak sobie makieta z nią poradzi ale wszystko jest OK.
Model jak na swoje lata pięknie zachowany - dzielę się z Wami swoją radością :)

Załączniki