• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta 2,9mx1,5m + rozbudowa

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Dzięki Panowie za te wszystkie rady i sugestie odnośnie układu torów na makiecie, jestem pewien, że będą przydatne dla kolegów planujących swoje układy.
Marqus ma jednak rację, tory są już ułożone i przyklejone a ja planuję obecnie zagospodarowanie poszczególnym fragmentów makiety.
Coby nie być gołosłownym poniżej kilka fotek pokazujących jak zmieniał się teren na którym postanowiłem postawić mały dworzec kolejowy i nastawnię.
Na jednej fotce mój styczniowy nabytek - Oi1 - siedzę i się gapię a on kręci tymi swoimi pięknymi kołami ;)

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Kolejnym elementem z którym przyszło mi się zmierzyć to zaplanowanie przebiegu drogi.
Nauczony wcześniejszymi doświadczeniami z planowaniem układu torów od początku starałem
się myśleć o tym jaka ma być jej funkcja. Nie chodziło zatem o to aby mieć na makiecie drogę
ale o ty aby ta droga miała jakiś sens. Skoro tory stanowią (niestety) układ zamknięty to założyłem,
że droga powinna zapewnić łączność makiety ze światem ;) W założeniu ma też łączyć najważniejsze na
makiecie obiekty a więc dworzec, tartak i magazyn. W pobliżu dworca pojawią się jeszcze jakieś
obiekty więc i do nich droga powinna docierać.

Na fotkach pierwsze próby z drogą asfaltową robioną w sposób zaczerpnięty z forum a mianowicie
na bazie drobnoziarnistego papieru ściernego i farby - "na żywo" efekt bardzo asfaltowy.
A skoro o asfalcie to na jednej fotce moja nowa cysterna z Zabrza :)

Jak napędzacie rogatki na Waszych makietach? kiedyś miałem takie z cewką i ruchomym rdzeniem
ale efekt był bardzo słaby...

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.777 52 5
Kolega proponował mi zestaw przejazdu kolejowego Busch'a z oprzyrządowaniem. W cenie ok. 200zł.
Nie pamiętam jednak nru katalogowego. Pamiętam, że był dość dobrze wykonany i szlabany adaptowalne do polskich warunków.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
334 2 0
Silnik krokowy to bardzo fajne urządzenie, ale do napędu rogatek wystarczy Ci serwomechanizm ;)

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Ten BUSCH wygląda fajnie ale ta cena trochę za wysoka. W pdf'ie można zobaczyć, że tam też zastosowali silniczek z odpowiednią
przekładnią ślimakową - tak to sobie właśnie wyobrażałem. Jednak uwaga @Paparazzi 97 dała mi do myślenia i teraz
rozeznaję temat zastosowania serwomechanizmu.

Za jakiekolwiek dalsze informacje/fotki/plany jak to macie u siebie zrobione będę bardzo wdzięczny.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Rogatki na razie muszą poczekać - nie potrafię się zdecydować na metodę ich napędzania.
Zabrałem się zagospodarowanie fragmentu, który od początku był kłopotliwy.
Już na etapie wymyślania planu torów @Andrzej Harassek zwracał mi uwagę, że w lewym górnym rogu
tory są zbyt blisko siebie - o zasadności tych uwag przekonałem się w ciągu ostatnich 3 tygodni.

Jedyną formą ukształtowania terenu jaka okazała się możliwa to strome skalne zbocze, które
jednocześnie stanowi ścianę boczną tunelu. Poniżej kilka fotek z efektami realizacji tej koncepcji.
Wyzwaniem była taka optymalizacja aby mój najdłuższy wagon czyli ryflak swobodnie śmigał zarówno
w tunelu jak i na torze zmierzającym do górnego przystanku. Udało się :)

Załączniki

macca

Nowy użytkownik
LGMK
Reakcje
0 0 0
Świetnie to wygląda. Mógłbyś wrzucić jakieś fotki z widoku większej części makiety?? Bardzo mnie zainspirowała Twoja makieta gdyż mam podobne możliwości przestrzenne. :)

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Dzięki @macca za dobre słowo :) Co do rozmiarów to tytuł wątku jest trochę mylący bo ostatecznie makieta ma wymiary 2,9m x 1,44m.
Poniżej kilka fotek całości na poszczególnych etapach dotychczasowej pracy.

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
No cóż, "efekt końcowy" to bardzo odległa przyszłość, co nie zmienia faktu że za dobre słowo dziękuję :)
Póki co administratorzy słusznie uznali, że to już nie planowanie tylko relacja więc wątek zmienił trochę lokalizację.

A, że miejsce zobowiązuje poniżej fotki z dalszych prac w okolicy przejazdu kolejowego oraz moje
pierwsze próby z patyną na budynkach. Temat dla mnie ciężki a zrobienie zdjęć na których cokolwiek widać jeszcze trudniejsze ;)
Na razie bawię się plakatówkami bo świadomość odwracalności działań ma dla mnie na tym etapie doświadczeń
duże znaczenie.

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Ostatnio prace przy makiecie trochę zwolniły co nie znaczy, że zupełnie nic się nie dzieje :)

Plac przed magazynem dorobił się już prawie kompletnego ogrodzenia (jeszcze tylko brama wjazdowa od strony szosy),
okolice placu dostały pierwszą warstwę trawy a ja dorobiłem się zestawu suchych pasteli co natychmiast odczuły portale tuneli.
Zabawa suchą pastelą i miękkim pędzelkiem to dla mnie zupełna nowość ale efekty są obiecujące.

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Bardzo Wam dziękuję za pozytywne opinie po ostatnim poście - to bardzo motywujące do dalszej pracy.

Tym bardziej jest mi trudno przyznać się do zupełnej niewiedzy w temacie mchu...

Pomyślałem, że pora posadzić na makiecie coś więcej niż tylko trawa i w ulubionym sklepie kupiłem
jakieś krzaczki i coś co nazywa się po prostu mech - Heki3210 i 3220. Po rozpakowaniu paczki okazało się
że w woreczkach jest coś co wygląda, jak... żywa roślina!
Będę wdzięczny za informację jak się taki "mech" stosuje - po prostu kładę na trawie i już?
No i pytanie jak się to zachowuje w miarę upływu czasu?

Poniżej pierwsza próbna aranżacja ;)

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Idąc za radą kolegi @macca wyciąłem kawał sklejki w bocznej-tylnej ścianie tunelu dzięki czemu mogłem przykleić ostatni
kawałek sklejki stanowiącej teren pod górski przystanek. Na to poszedł kawałek podkładu pod panele podłogowe i mogłem
się zająć myśleniem jak chciałbym aby wyglądał peron tego przystanku.

Stanęło na peronie ziemnym z krawędzią wykonaną ze starych podkładów.

Właśnie jestem w trakcie realizacji tej koncepcji: stara szyna została pocięta na małe kawałki, zapałki docięte do długości
podkładu. Na fotkach poszczególne etapy prac. Jako, że to dopiero przymiarki będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie.

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Dzięki Piotrze. Faktycznie dłubania jest sporo ale temat peronu powoli idzie do przodu. Dzisiaj doszły kolejne segmenty
drewnianych podkładów, zjazd na tory oraz fragment nawierzchni peronu wraz z pierwszym brudzeniem.
Robota na tyle mozolna, że w międzyczasie posadziłem "dla rozrywki" kilka krzaczorów :)

Załączniki