• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta 2,9mx1,5m + rozbudowa

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
No już dobrze spuść powietrze,zmień kolor lica i racz zwrócić się w strone ekranu.Michał doskonale większości z nas wiadomo
że wyroby p.Kluby są doskonałej jakości i wiadomo też że nie są tanie i nie każdy będzie w stanie umieścić je na swojej makiecie
Nie ma znaczenia zabawkowość tej makiety tylko ilość kasy którą mozna przeznaczyć na jej zbudowanie.Co komu z srk na semaforach
Kluby jeśli dookoła będą leżały szkielety zagłodzonej rodziny:eek:.Lepiej już zaspokoić gorączkę makietową nawet na Minikolach,za to zrobić
porządnie landszafcik czyli budynki drogi,zieleniny bo to,przy odrobinie talentu,można zrobić za przysłowiową złotówkę.A w miedzyczasie
spokojnie i jak sam zauważyłeś mniej widocznie można kupować "klubę" i sukcesywnie wymieniać.Mozna zrobić każdą kombinację
pod warunkiem jednak że oglądacze nie będą wywierać zbytnich nacisków z powodu swoich kąpieli w goracej wodzieo_O,dysonansów:rolleyes:,
czy innych "kukułek";).I czytać uważnie wątek bo jak jego autor pisze w którymś miejscu że z powodu zbyt małej "dotacji" musi
stosować uproszczenia,to w drugim nie pisać mu żeby kupował coś czego jego budżet nie strzyma.Takie rady mogą tylko spowodować
że nad nowymi liniami kolejowymi zawośnie widmo bankructwa:oops: albo i nawet bankructwa z kretesem:cry:.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.544 34 1
(y):love:
No właśnie. Czy zamówienie u Pana Kluby jest realizowane od razu czy czeka się ileś tam miesięcy aż jakaś partia zostanie wykonana?
Raczej wykonywane są partie danego asortymentu. Natomiast zawsze zapasy są robione na potrzeby imprez modelarskich. Za wyjątkich wysublimowanych rzeczy można nabyć wtedy większość: urządzeń srk, elementów teletechnicznych, akcesoriów do budowy elektrycznej sieci trakcyjnej itp

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Po dłuższym okresie "nicnierobienia" spowodowanym upałami postanowiłem coś znowu podłubać przy makiecie.

Posadziłem kilka brzózek wzdłuż drogi do stacji, ogarnąłem pozostałą część terenu wokół Górnego przystanku
i zabrałem się za ostatni portal tunelu. Poniżej fotki pokazujące efekt tych prac.

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Tak... od roku, kiedy to @Andrzej Harassek uświadomił mi to w tym wątku też jest to dla mnie "elementarz" ;)
Dzięki za kolejne zwrócenie uwagi na ten fakt - nauki nigdy dość.

Chyba muszę uważać aby na kolejnych fotkach tego nieszczęsnego semafora nie pokazywać,
bo na wymianę w dającej się przewidzieć przyszłości się nie zanosi :)
PS
Drugi semafor na tym przystanku też jest nie taki jak trzeba - niestety.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Oj tam oj tam, wystarczy na całej linii zrobić Vmax=40 i pozamiatane. Nie jedna i nie sto lokalek tak miało. Insza że nie za wiele było na nich semaforów ale jednak.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
@hugwa dzięki za tą koncepcję - na tą chwilę jest OK, więc zapadła decyzja o ograniczeniu prędkości na szlaku jednotorowym do 40km/h :)
Poza tym jakże istotnym założeniem na makiecie pojawił się jodłowy zagajnik na zboczach przy Górnym przystanku, oraz od dawna
postulowany przez mojego syna SAMOCHÓD.
Pojazd jest własnością kierownika tartaku, który osobiście wizytuje teren wyrębu - na razie nic się tam nie dzieje ale... ;)

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Tak, jak jestem bardzo zadowolony z kupnych jodełek (jeszcze trzy fotki w porannym słońcu poniżej) tak z kupnych
sosen Heki (1953) niestety już nie (poniżej trzy fotki).
Proszę Was o radę i sugestie czyjej produkcji sosny mają według Was najlepszy stosunek jakość/cena i czyje produkty polecacie?
Dodam, że próby w zakresie produkcji własnych sosen spaliły na panewce.

Z góry dzięki za wszelkie informacje i rady.

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Po liście, który przyszedł z Modelmanii o mało nie wpadłem w depresję, ale determinacja w zdobyciu tego wagonu
była wielka więc od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem nyskiej "bonanzy" :)
Postawienie na makiecie modelu wagonu, którym za młodu z wielkim prawdopodobieństwem nie raz jeździłem
sprawiło mi wielką frajdę. Poniżej kilka fotek z tego "wydarzenia" ;)

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Ostatni kawałek makiety został wstępnie przygotowany pod posesję na której zamieszkują pracownicy kolei i magazynu towarowego.
Dom i budynek gospodarczy dostały patynę na miarę moich możliwości (farba plakatowa i suche pastele).
Kolejne planowane prace to ogrodzenie i dokończenie chodnika.

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Zabawy w patynę ciąg dalszy.
Kumpel w robocie popatrzył na poprzednie zdjęcia i stwierdził, że jak ma być klimat to parapety
muszą być "pociągnięte olejną". Pooglądałem kilka obiektów w Bytomiu i Katowicach
i bezdyskusyjnie przyznałem mu rację :)

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
Dzisiaj przy świetle dziennym uznałem, że na razie nic więcej z tego budynku nie wycisnę - ostatnia fotka w przedpołudniowym słoneczku.
Postanowiłem wykorzystać ostatnie 6 pinów, które zostały na złączce do pulpitu sterowniczego. Kupiłem kilka "pstryczków" i podłączyłem
zasilanie do oświetlenia poszczególnych fragmentów makiety - na razie tylko testowe diody ale wieczorem już jest frajda :)

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.471 0 0
W tym tygodniu przyszła pora na dokończenie peronu na Stacji Górnej. Konkretnie na brakujący peron ziemny
zlokalizowany pomiędzy torami. Technologia taka sama jak przy peronie "głównym", czyli pianka podpanelowa,
zapałki i stara szyna. Na fotkach (kiepskich bo teraz makietę widuję tylko przy sztucznym świetle) kolejne etapy
budowy peronu i ostateczny efekt.

Załączniki