• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta 2,9mx1,5m + rozbudowa

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.449 0 0
Po tym jak na stacji wybudowali drugi peron pojawiło się tam trochę życia.
Swoje sprawy załatwia kierownik tartaku (miejscowa szyszka), zawiadowca wziął się do roboty.
Ze względów bezpieczeństwa oznakowane zostały ukresy wskaźnikami W17.

Pojawiło się jednak pytanie o wskaźniki W4. Czy przy takim rozmieszczeniu semaforów wyjazdowych
i takich krótkich peronach jest sens ich ustawiania? Załączam fotkę poglądową z "lotu ptaka".
Będę wdzięczny za Wasze sugestie czy a jeśli tak to gdzie postawić W4.

Załączniki

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Pięknie. Brakuje mi tylko przejścia przez tor.

Co do wskaźników - skoro już są semafory to i wskaźniki można postawić. Wyjazdowe też na tak małej stacyjce nie są konieczne ale w końcu są ;)

@edit - i PP wszystko wyjaśnił :)

P

Paweł Piotr

Gość
Czy przy takim rozmieszczeniu semaforów wyjazdowych
i takich krótkich peronach jest sens ich ustawiania?
Zasada jest następująca: jeżeli miejsce zatrzymania czoła pociągu jest oddalone od semafora wyjazdowego na odległość większą, niż 25 m (trzeba przeliczyć do skali modelarskiej), to należy ustawić wskaźnik W4; jeżeli odległość ta jest mniejsza od 25 m, wskaźnika nie ustawia się.
Rysunek pochodzi z wytycznych Ir-4(WTB-E10).

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.449 0 0
Dzięki @Paweł Piotr za jak zwykle merytoryczną i konkretną odpowiedź.
Wychodzi na to, że po prawej stronie niewiele brakowało ale jednak zgodnie z przepisami
W4 nie jest potrzebne ani z prawej ani z lewej - może znajdą swoje miejsce na Stacji Dolnej :)

@Adam Okuń - oczywiście masz rację. Wiedziałem, że czegoś tam brakuje ale nie potrafiłem
wymyślić czego. Jutro kupuję pudełko zapałek i buduję przejście przez tory.

@Zdrada69 - dzięki za dobre słowo, choć fotograf ze mnie jak z koziej... trąba ;)

P

Paweł Piotr

Gość
Wyjazdowe też na tak małej stacyjce nie są konieczne ale w końcu są ;)
Adam ma rację - na takiej małej stacyjce semafory wyjazdowe nie są koniecznością (może ich nie być, ale też mogą być). W kontekście wskaźników W4 trzeba dodać, że w sytuacji, gdyby nie było semaforów wyjazdowych (opcja 1), to wskaźniki W4 byłyby koniecznością, i to przy obydwu torach z obudwu końców peronów. W sytuacji, gdy semafory wyjazdowe są (opcja 2), to wówczas stosuje się zasadę, którą przytoczyłem w swoim poprzednim poście.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 52 5
Marek....spoko, tylko niech on się rozgląda, bo osieroci 4 dzieci, jak go bana dupnie :) Zapodaj tam jakieś barierki i znak "strzeż się pociągu".... Lub "Dej pozor na glajzy, bo Cie dupnie bana" :D

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.449 0 0
Panowie spokojnie, kierownik tartaku pojawia się na tej stacji regularnie we wtorki i czwartki
(zawiadowca ma wtedy dyżur na Stacji Dolnej). Przyjeżdża porannym osobowym o 10.31 a wraca
(przed powrotem zawiadowcy) osobowym 14.31. Jest wyluzowany i nie musi się rozglądać
bo zgodnie z rozkładem na stacji nigdy nie pojawiają się dwa pociągi jednocześnie ... ;)

Z racji znikomego ruchu oraz ograniczenia prędkości na całej linii do 40km/h dodatkowych
zabezpieczeń nie przewiduję.

Mam do Was pytanie o ławki i lampy - byłbym wdzięczny za Wasze sugestie i propozycje konkretnych
produktów, które mógłbym ustawić na terenie tej stacji.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 52 5
Panowie spokojnie, kierownik tartaku pojawia się na tej stacji regularnie we wtorki i czwartki
(zawiadowca ma wtedy dyżur na Stacji Dolnej). Przyjeżdża porannym osobowym o 10.31 a wraca
(przed powrotem zawiadowcy) osobowym 14.31. Jest wyluzowany i nie musi się rozglądać
bo zgodnie z rozkładem na stacji nigdy nie pojawiają się dwa pociągi jednocześnie ... ;)

Z racji znikomego ruchu oraz ograniczenia prędkości na całej linii do 40km/h dodatkowych
zabezpieczeń nie przewiduję.
UUuuuuuuffffffffffffffff :rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes: ;)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Zbiwro
Mała stacyjka kolejowa

to tam ławka ustrojona w wianek

z niedopalonych papierosów

gaszonych gwizdem lokomotywy

zawsze wiernie czekała na peronie

aby stary zawiadowca miał gdzie

powitać mnie jak syna

a ja przeczytać mu wiersz świeżo wyjęty

z połatanego chlebaka

w żadnym rozkładzie jazdy

zbyt pośpiesznych dzisiaj pociągów

nie ma już stacyjki i jej zawiadowcy

czasami powracają tylko wspomnieniem

moich tam młodzieńczych ucieczek

których powody

dawno wytarłem z pamięci

https://poema.pl/publikacja/192522-mala-stacyjka-kolejowa

Mam do Was pytanie o ławki i lampy - byłbym wdzięczny za Wasze sugestie i propozycje konkretnych
produktów, które mógłbym ustawić na terenie tej stacji.
Słowa klucz: Raba Niżna ;)

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.449 0 0
@Adam Okuń dzięki za ten kawałek pięknej i klimatycznej poezji - powalczę o taki klimat na makiecie :)

Tymczasem przy stacji wyrosło kilka drzew a placyk przy magazynie zaczął przerastać trawą.
Powoli do przodu.

Załączniki

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.449 0 0
Ostatnio trochę brakuje weny ale przyjechał transport z węglem to trzeba go było zrzucić koło magazynu.
W międzyczasie na budynku stacji górnej przybyło kilka szczegółów (zegar, poręcze), pod murem porosła trawa
a dachy pokryły się śladami upływającego czasu. Zastanawiam się cały czas nad latarniami i ławeczkami aby
temat górnej stacji zamknąć - ale to widocznie jeszcze musi poczekać.

Załączniki

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Świetnie to wygląda :) . Dodał bym tylko trochę pyłu węglowego na płytach betonowych i ścianie przy górce węgla wyładowanego z wagonów.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.449 0 0
Dzięki @zepfot :) Masz rację, muszę jeszcze nad tym kawałkiem placu trochę popracować.

Tymczasem drwale dowiedzieli się, że wyrosło trochę nowych drzew i krzaków.
Przyjechali porannym na Stację Górną i raźno wzięli się do roboty.
Sory za jakość zdjęć ale jak wychodzę z domu jest jeszcze ciemno a jak wracam to
już jest ciemno...

Załączniki