• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Magia kolei według Magica

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
23.04.2022. Olsztyn Główny.
Dzień jak co dzień w Olsztynie czyli generalnie pustka, na Głównym robota wre, wykopali wielką dziurę od strony Zatorza, i przypuszczam, że to etap budowy przejścia podziemnego, dla setek mieszkańców to będzie gigantyczne ułatwienie, gdyż aktualnie mamy TYLKO jedno przejście przy dworcu przez wiadukt na Limanowskiego. No i tym sposobem SOK z upodobaniem polował na wszystkich, którzy skracali sobie drogę przez tory. Po za tym coraz bardziej wszystko rozprute, perony planowane są ze 2 razy dłuższe, 4 już się buduje. Po za tym dookoła ten sam marazm, pijaczki i smutek. Nie wspominam o reszcie obiektów w okolicy, Młyn, który pamiętam z dzieciństwa jak podjeżdżały tam w ilościach niezliczonych Stary z przyczepkami. Non stop tętniło życiem wszystko wokoło. Dziś Młyn trup, rampa trup, bocznice trup, myjnia trup, lokomotywownia spalona zaorana, szopa Cargo wygląda nieciekawie, dworzec PKS zamknięty podobno przez ten remont, wisi tam transparent na ten temat, zapewne podróżni jedyną opcję mają chowając się pod wiatami, biurowiec PKS trup, nieczynny od lat, tysiące metrów 2 zmarnowanych. Wspomniany wiadukt ostatnio był fotografowany od spodu, zapewne leciwa konstrukcja też lada moment wyzionie ducha. Hotel Gromada już jakiś czas temu zaorany, dziura po nim do teraz. Budki z żarciem zaorane, jedynie pod monopolowymi tętni życie towarzysko-degustacyjne :) To taka moja refleksja z tego co widzę. Nawet nie wiem czy na dworcu jest jakaś czynna toaleta bo we wnętrzu w zasadzie wszystko pozabijane dechami. Aha, stara nastawnia która jest i była pięknym budynkiem, zabita dechami chyba czeka na egzekucję, mając finanse chętnie bym taki budynek posiadał, mi tam hałas nie przeszkadza, wtajemniczeni wiedzą dlaczego, za to widok pociągów z okna by był świetny. Hmm i na co jeszcze popsioczyć można? W sumie skończ Waść, wstydu oszczędź własnemu miastu ;)
Z tematów kolejowych bardziej czyli ruchu na torach, ucieka mi EP07-361, szkoda bo generalnie to co kolorowe ożywia zawsze smutne widoki o których powyżej. na żeberku śpi sobie Eurosprinter #451, przywiózł skład Michelin i około 20 będzie go zabierał, po za tym 15D 040 Bartexu przemyka o poranku. Akurat zwrócą koledzy na malaturę tej 15D, jak kolorowa maszyna wygląda na tle tej "rozpierduchy". Jakaś radość w tym kolorze jest. :) Czekam teraz na jakieś informacje, może cos ciekawego się jeszcze trafi...
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 23 kw 22 5 1200.jpg
tory 23 kw 22 3 1200.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
24.04.2022. Olsztyn Główny, Olsztyn Zachodni.
Niewiele się dzieje, a szkoda, w wolne dni to w zasadzie ruch pasażerski, i może jeden/dwa towarowe Cargo do Iławy. Spacery już bardziej rekreacyjne są niż fotograficzne ale czasami coś wpada. Dziś z rana jeszcze z balkonu widzę, że do Olsztyna wjeżdża EP07-376. a skoro nudny, wolny dzień to spacer nie zaszkodzi. Znajduję ją schowaną za myjnią, oczekującą na skład. A skoro najbliższy Ukiel bierze 1060 to logiczne, że weźmie Rybaka. I tak też się dzieje. Kilka fotek z okolic myjni i już w lepszym świetle na trasie ze składem. Kolega koczuje od 7 rano w okolicach, i narzeka mi non stop, że nuda. Pogoda teraz całkiem ładna i jak wpadnie jakaś informacja przejdę się jeszcze raz.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 24 kw 22 4 1200.jpg
tory 24 kw 22 6 1200.jpg
tory 24 kw 22 10 1200.jpg

Reakcje
3.662 30 0
23.04.2022. Olsztyn Główny.
Dzień jak co dzień w Olsztynie czyli generalnie pustka, na Głównym robota wre, wykopali wielką dziurę od strony Zatorza, i przypuszczam, że to etap budowy przejścia podziemnego, dla setek mieszkańców to będzie gigantyczne ułatwienie, gdyż aktualnie mamy TYLKO jedno przejście przy dworcu przez wiadukt na Limanowskiego. No i tym sposobem SOK z upodobaniem polował na wszystkich, którzy skracali sobie drogę przez tory. Po za tym coraz bardziej wszystko rozprute, perony planowane są ze 2 razy dłuższe, 4 już się buduje. Po za tym dookoła ten sam marazm, pijaczki i smutek. Nie wspominam o reszcie obiektów w okolicy, Młyn, który pamiętam z dzieciństwa jak podjeżdżały tam w ilościach niezliczonych Stary z przyczepkami. Non stop tętniło życiem wszystko wokoło. Dziś Młyn trup, rampa trup, bocznice trup, myjnia trup, lokomotywownia spalona zaorana, szopa Cargo wygląda nieciekawie, dworzec PKS zamknięty podobno przez ten remont, wisi tam transparent na ten temat, zapewne podróżni jedyną opcję mają chowając się pod wiatami, biurowiec PKS trup, nieczynny od lat, tysiące metrów 2 zmarnowanych. Wspomniany wiadukt ostatnio był fotografowany od spodu, zapewne leciwa konstrukcja też lada moment wyzionie ducha. Hotel Gromada już jakiś czas temu zaorany, dziura po nim do teraz. Budki z żarciem zaorane, jedynie pod monopolowymi tętni życie towarzysko-degustacyjne :) To taka moja refleksja z tego co widzę. Nawet nie wiem czy na dworcu jest jakaś czynna toaleta bo we wnętrzu w zasadzie wszystko pozabijane dechami. Aha, stara nastawnia która jest i była pięknym budynkiem, zabita dechami chyba czeka na egzekucję, mając finanse chętnie bym taki budynek posiadał, mi tam hałas nie przeszkadza, wtajemniczeni wiedzą dlaczego, za to widok pociągów z okna by był świetny. Hmm i na co jeszcze popsioczyć można? W sumie skończ Waść, wstydu oszczędź własnemu miastu ;) ...
Maciek, lepiej bym tego nie ujął. Zgadzam się z Tobą w 100 %. Napisałeś sedno tego, co od dłuższego czasu można zaobserwować na dworcu głównym w Olsztynie. Swoim wpisem, nieco mi ulżyłeś, bo ostatnio myślałem, że tylko ja, tak to wszystko "czarno" widzę, a cała reszta, w pogoni nie wiadomo za czym, nie dostrzega tego, lub ma to głęboko w d... Choć z drugiej strony, wywieszone na biurowcu PKS banery "protestacyjne" świadczą, że są jeszcze inni, których to "boli". No cóż, może aktualny remont zmieni wszystko na lepsze. Pożyjemy, zobaczymy...

Dodałbym jeszcze to, że oprócz całkowitego zamknięcia hali dworca PKS, jakoś tak z początkiem kwietnia, zagrodzono siatką przejście pod budynkami PKP, jakie z peronu nr 1 prowadziło bezpośrednio na plac, skąd odjeżdżają busy i autokary. Jakaś masakra. Człowiek który przyjedzie do Olsztyna pociągiem i ma dalszą podróż odbyć autobusem, aby dostać się na stanowisko odjazdu, musi obecnie przejść dookoła, pokonując ponad 400 m (teren przed dworcem PKP, nie licząc wyjścia "na miasto", także szczelnie odgrodzony), co w przypadku posiadania większego bagażu, nie jest takie łatwe, zwłaszcza jak ktoś ma w pamięci jak to wszystko funkcjonowało wcześniej.... Nie wiem, czy to wzajemne złośliwości pomiędzy poszczególnymi użytkownikami terenu, ale nie fajnie to wygląda, zwłaszcza, że "dotyka" to stolicę Warmii i Mazur.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
Zgadzam się absolutnie, że te ogrodzenie póki nic nie ryją w tym miejscu jest bez sensu. Przypuszczam, że skasują ten budynek gdzie były firmy od telekomunikacji, czyli tj. przy placu PKS. A kiedy to będzie nikt nie wie pewnie. Ale zapobiegawczo postawili ten płotek. Problem powstał taki, że aby dostać się na PKS, trzeba przejść z owym bagażem obok często agresywnych "czerwonych nosów", a oni mają tam 2 sklepy, i siedzą na murku przy PKS i nagabują ludzi. Wielokrotnie miałem z nimi scysje. A radiowóz stoi przy dworcu w zasadzie non stop, i jedyne co mogą zrobić to spisać i dać fikcyjne mandaty, bo i tak tego nikt nie spłaci. I to jest beznadziejne. Na każdym dworcu jest podobnie, ale z tym trzeba walczyć, a nie wypisywać tylko bloczki mandatowe. Współczuję turystom takiego widoku, bo kto teraz przyjedzie i zapamięta to choćby w przyszłości dworzec był ze złota to jednak w pamięci będzie miał obraz tego co teraz...Generalnie mój wpis dotyczył odczuć wizualnych, ale jednak z nawiązaniem do historycznego klimatu, jakoś w latach 80/90 jak tam chodziłem z ojcem czy potem sam to nie rzucało się w oczy takie agresywne pijaństwo. No i generalnie wpis dotyczył upadku znaczenia PKP w Olsztynie. Szkoda, zdecydowanie wolałem czasy z wieloma bocznicami, kiedy transport był non stop. Echh...za mały byłem aby mieć aparat, zresztą kto wtedy miał? I pozostaje tylko bardzo dobre wspomnienie.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
25.04.2022. Olsztyn/Gutkowo.
Taki oto klimatyczny M62M-014 Rail Polska czeka na mnie po pracy na Gutkowie. Z tego co mi wiadomo, teraz paliwo jeździ tam tylko przez Elbląg/Pasłęk/Morą bo innej drogi nie ma. Swoją drogą niezły absurd, rok temu czy jakoś tak pruli linię z Olsztyna do Gutkowa, przez co kupę czasu była nieczynna. Teraz prują dworzec przez co linia znów nieczynna. A co do składu to podobno za jednym zamachem przytargali 28 beczek z paliwem, a takich długich składów Gutkowo jeszcze chyba nie widziało. Pewnie robią jeden kurs na tydzień, a nie jak kiedyś dwa.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 25 kw 22 9 1200.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
27.04.2022. Olsztyn Główny.
Z rana brak info czy przyjechał skład Michelin. Po pracy to samo. Człowiek czeka, pyta i nic. Wziąłem więc piłkę i poszedłem sobie zrobić wiosenny trening koszykarski. Słoneczko pięknie grzało więc czemu nie. 2 godzinki zleciały jak z bicza strzelił, wracam, odpalam telefon a tam info, że na Michelinie Vectron 193 738. Wprawdzie robiłem mu już w zeszłym roku fotki ale od przybytku głowa nie boli. Tak więc szybki marsz do domu, pakowanie i w drogę, akurat się trafił w dosyć ładnym słońcu, choć na przód padał mu już cień słupów trakcyjnych. Ale to nic, kilka fotek wpadło. Zawsze odmiana od ES64 F4. Szkoda tylko, że okleina umorusana konkretnie, no ale w końcu wół roboczy :)
Zobaczymy co kolejne dni przyniosą, z tego co wiem na TLK Kormoran przyjechała EP07-361 czyli żółty trapez. Jak będzie info odpowiednio wcześnie to może przed pracą wschód słońca z nim zrobię.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 27 kw 22 7 6000 retouch 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
09.05.2022. Olsztyn Zachodni.
Koledzy, nie zawszę mogę być na szlaku, mi też brakuje, maszyny, niby znane, ale każda spontanicznie zrobiona fotka jest fajna. Tak więc z dziś, Wiadukty w Olsztynie i #376 :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 9 maj 22 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
11.05.2022. Olsztyn Zachodni.
Jak to u nas w Olsztynie czyli albo kolorowe EP07 co jakiś czas, albo nuda. Michelin się nie zameldował wcale, z tego co wiem braki materiałowe. Inna firma w regionie (która jednak nie wozi się koleją, ale używają stali której to ponoć brakuje), załodze dała urlopy. Ze zdjęć na jednej grupie widziałem tyle, że na Głównym wiata 4 peronu to już w zasadzie sam szkielet, no mam nadzieję, że nie spartolą tego i będą piękne na nowych peronach.
Ja dziś krótkie info, że przejedzie EP07-338, więc dla rozruszania kości wyszedłem pstryknąć foto. Efekt poniżej i to tyle z dziś i ostatnich dni.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 11 maj 22 1200.jpg

Reakcje
3.662 30 0
Ze zdjęć na jednej grupie widziałem tyle, że na Głównym wiata 4 peronu to już w zasadzie sam szkielet,
... no i zniknął, na dobre, bunkier (schron), który znajdował się na peronie nr 4, w jego wschodniej części. Zastanawiam się, co stanie się z zabytkowym, niewielkim bunkrem, popularnym "ołówkiem" z czasów II w. św., który znajduje się na peronie nr 3, kiedy przyjdzie pora na przebudowę tego peronu...
https://ukiel.info/co-ze-schronami-na-olsztynskim-dworcu-kolejarze-domagaja-sie-usuniecia/24988/

1. Poniżej zdjęcie górnej części schronu żelbetowego, który do niedawna stał na olsztyńskim peronie nr 4 - po prawej widać klapę wejściową.

Olsztyn Główny. Schron na peronie nr 4.jpg

2. Stan obecny (zdjęcie z 29.04.2022) - jakiekolwiek żelbetowe elementy olsztyńskiego schronu, stojącego na peronie czwartym, znikły już na dobre. Część podziemna zasypana, konstrukcja stojąca na powierzchni zburzona...

Olsztyn Główny. Przebudowywany peron nr 4.jpg

3. Pamiątka po ostatniej wojnie. Jednoosobowy schron wartowniczy konstrukcji żelbetowej typu "Ein Mann Bunker Splitterschutzbauten", popularnie zwany w Polsce "ołówkiem", na peronie nr 3 olsztyńskiego dworca głównego. Dawniej, bunkry tego typu (kilku wersji, o nieco odmiennej budowie, ale zawsze przypominającej ołówek), znane były z terenu m.in. wielu stacji kolejowych w Polsce. M.in. na Stacji Muzeum w Warszawie, tego typu schron, wystawiony jest jako obiekt muzealny. Czy olsztyński ołówek (prawdopodobnie ustawiony w 1943/44 r.), podzieli los większego schronu z peronu czwartego ? Podobno ma być zachowany, co będzie, życie pokaże...

Olsztyn Główny. Schron typu ołówek na peronie nr 3.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
Nie wiem czy kolega @Stanisław1972 wie, choć patrząc na rozległą wiedzę raczej tak. Jest 2 takiego typu schron jak ołówek usytuowany zaraz przy starej nastawni, jak pamiętam, różnica polega na tym, że jest wkopany w grunt jakoś do połowy. Swoją drogą ciekawe czy go nie zdemolowali. Na foto z postu #374 jeszcze go widać, ale czy dziś jest nie mam pojęcia. Może w weekend tam będę bo rzadko już bywam z powodu mizernego ruchu pociągów to będę w stanie się wypowiedzieć. A i zapewne było takich obiektów więcej. I jeszcze jest kilka fajnych obiektów przy starej myjni. Min. są tam albo kanały warsztatowe dla lokomotyw albo coś do oporządzania parowozów. Czasami tamtędy chodziłem na spacery, ale to już niezbyt bezpieczny teren. Ciekawe jakie skarby mogą być w budynku obok tychże torów? Pewnie sprzęty typu stare lampy, jakieś tablice relacyjne mogą tam tkwić do teraz.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Reakcje
3.662 30 0
Jest 2 takiego typu schron jak ołówek usytuowany zaraz przy starej nastawni, jak pamiętam, różnica polega na tym, że jest wkopany w grunt jakoś do połowy. Swoją drogą ciekawe czy go nie zdemolowali. Na foto z postu #374 jeszcze go widać, ale czy dziś jest nie mam pojęcia.
Na szczęście nie zdemolowali i jeszcze stoi (wg danych z 4 maja 2022), i raczej stać będzie, chyba, że są jakieś decyzje co do przyszłości samej nastawni. Gdyby ją rozebrano - co trudno mi sobie wyobrazić, bo to chyba obiekt zabytkowy :niepewny:, to podejrzewam, że wyczyszczono by także teren dookoła niej. Wówczas stojący obok nastawni "ołówek" podzieliłby zapewne jej los. Co do identycznego schronu na peronie trzecim, to podobno ma trafić do Pisza, bo zainteresowanie nim wyraziło Stowarzyszenie Historyczne „Piska Pozycja Ryglowa” (według informacji z marca tego roku), ale co będzie - tak jak pisałem wyżej, pożyjemy, zobaczymy. Tym niemniej, wszystko na to wskazuje, że zniknie on na dobre z peronu nr 3 wraz z jego remontem.

Poniżej drugi schron typu "ołówek" stacji Olsztyn Gł., obok starej nastawni.

Olsztyn Gł. - schron typu ołówek obok starej nastawni.jpg

A i zapewne było takich obiektów więcej.
Prawdopodobnie samych "ołówków", na terenie stacji i w okolicach, pozostało po II w. św. co najmniej kilkanaście, podobno niektóre z nich stały jeszcze pod koniec lat 60-tych, a może nawet do dziś, ich zapomniane przez cały świat relikty, znajdują się gdzieś w ziemi, w niedostępnych dla postronnych osób rejonach stacji :niepewny:. Natomiast poniemieckie schrony obserwacyjno-bojowe, podobne do rozebranego już schronu na peronie czwartym, były także np. obok rozebranej już parowozowni oraz wieży ciśnień. Być może jakieś relikty ich konstrukcji ostały się do dziś - trudno to jednak stwierdzić, przy dzisiejszym stanie terenu stacji. Jak wyglądał zburzony schron na peronie czwartym olsztyńskiego dworca, ładnie widać na zdjęciach w poniższym linku:
https://www.straznicyczasu.pl/viewtopic.php?t=6261
Natomiast co do schronu przeciwatomowego dla ludności, reliktu zimnej wojny, który zlokalizowany jest pod holem dworca głównego (został wybudowany w trakcie budowy dworca), to jego los jest już prawdopodobnie przesądzony. Ma zostać zlikwidowany w trakcie budowy nowego dworca (wg. danych z marca 2022). Miałem okazję zwiedzać jego pomieszczenia, i otwierać potężne, stalowe drzwi. Mogę dodać, że pod koniec lat 90-tych i w pierwszej dekadzie lat 2000-nych, zlokalizowana była w nim m.in. kafejka internetowa.

Ciekawe jakie skarby mogą być w budynku obok tychże torów? Pewnie sprzęty typu stare lampy, jakieś tablice relacyjne mogą tam tkwić do teraz.
Z wielką chęcią odwiedziłbym takie zapomniane pomieszczenia, zamkniętych od dawna budynków kolejowych, nastawni, magazynów czy warsztatów służby drogowej, kto wie, co można było by w nich znaleźć...

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
Ciekawe te nasze rozmowy, i myślę, że z tego tematu by warto wydzielić właśnie osobny o klimatach Olsztyna i najbliższych okolic. Jeśli administracja się zgodzi to będzie miło jak taki wątek zaistnieje na forum. Zapewne z biegiem czasu pojawią się nowe wpisy dyskusyjne przez co w "Magii kolei..." zniknie główny zamysł tematu.
Kolego @Andrzej Harassek, czy by dało radę wyłuskać dyskusję z tego tematu i później jeszcze tego w którym kolega @Stanisław1972 w sumie zainicjował szerszą dyskusję na temat Olsztyna? Przykładowo nazwać wątek "Parę słów o Olsztynie dawnym i Olsztynie dzisiejszym" i z miłą chęcią będę brał udział w dyskusji.
Co do kafejki internetowej to na nią nie zwracałem uwagi, ale zdaje się przed nią była tam albo wypożyczalnia kaset Video albo Klub Video, gdzie z pirackich kaset 100 razy kopiowanych można było obejrzeć Rambo 1 albo podobne w tamtych czasach perełki :)
I jeszcze co do nastawni. Tej starej. To jest piękny budynek, Wyjątkowy na jakieś małe muzeum albo coś w tym klimacie z zapewne miejscem na stryszku na jakąś makietę przedstawiającą Olsztyn w h0 czy innej skali. No, ale nie będąc szejkiem arabskim nie ma co marzyć o takich realizacjach ;)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.808 525 30
Oczywiście można założyć osobny wątek dotyczący Olsztyna. Proszę o podanie, najlepiej na pw, numerów wpisów, które należałoby Waszym zdaniem przenieść z innych wątków, a ja to tam przeniosę. Proszę też o propozycję tytułu nowego wątku. Taki nowy wątek może zresztą któryś z Was sam założyć, ale trzeba pamiętać, że po przeniesieniu tam innych wpisów, ustawią się one chronologicznie, więc wpis "założycielski" nie będzie potem pierwszym wpisem w nowym wątku.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
21.05.2022.
Poranny spacer w deszczu skutkuje tylko paroma zdjęciami Vectrona z LTE który przywiózł skład Michelin. Po za tym koparka stoi czyli można się spodziewać wyładunku, ale kiedy i co przywiezie to już nikt nie wie. Tak więc wrzucę tylko 2 fotki.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Co do wydzielenia wątku o Olsztynie to skontaktuję się w tej sprawie z kolegą @Andrzej Harassek , nie miałem czasu wcześniej. Przy okazji wrzucę zdjęcie tutaj dworca Olsztyn Zachodni w nieco innym momencie niż pokazał @Stanisław1972 .
Dodam od siebie, że tam tuż obok stoi moja podstawówka, teraz już nie wiem jak się nazywa, ale kiedyś SP14. A w tych bunkrach/schronach jak chuligani zerwali kłódki (tak wtedy tak się mówiło na ten element społeczny) to my, po szkole z latarką harcerską szukaliśmy skarbów :)
tory 21 maj 22 4 1200.jpg
tory 21 maj 22 2 1200.jpg
282218705_5289022521191370_7764552322563014287_n.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
01.06.2022. Olsztyn Główny.
I znowu tydzień mija, obowiązki, brak czasu coraz bardziej dokuczliwy. Dziś miałem info o Vectronie Cargounit, pierwszy raz widzę taki na czele składu Michelina, niestety, podejść się nie dało więc zwykłe foto z peronu. W tle widać kompletnie rozebrane miejsce gdzie był peron 4. Wiata zdemontowana, przejście na Zatorze to ogromna dziura.
Po za tym śpiący ET22 Cargo o numerze nieznanym, z węglarkami na zachód. I nówka sztuka SU4210-010 po P4 z 26.05.2022.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 1 cze 22 1200.jpg
tory 1 cze 22 1 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
08.06.2022. Olsztyn Główny.
U nas skromnie się dzieje, pozamykane tory, powycinane słupy i stawiane nowe, ruch pewnie na granicy ryzyka, z tego co kolega pisał nawet wykolejnica na starym żeberku IC. I to właśnie ta zagadka spowodowała, że trafiłem tam dziś, bo zawsze tam stała lokomotywa Michelina, a jak wyłączą te żeberko to nie mam pojęcia gdzie mogą się przenieść.
Na Michelinie dziś Vectron LTE 193 738, ale obserwowałem go z balkonu. Niemniej przyszło info, że na żeberko wstawili Skodę 092-8 Cargounit, więc w upalny dzień zdecydowałem na spacer po pracy. Dosłownie w biegu trafia się jeszcze ET22-641 Cargo z dosyć długim składem próżnych węglarek(na Ostródę). Wspomniana Skoda grzecznie stoi zgaszona, ale już ma przygotowany skład pudernic. Tak więc kilka fotek na szybko w tym moje ulubione fisheye, w takim szkle nawet Skoda wygląda jak Bullet train ;)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 8 cz 22 1 1200.jpg
tory 8 cz 22 6 1200.jpg
tory 8 cz 22 4 1200.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
Witam po przerwie.
22.06.2022. Olsztyn Zachodni i Główny.
Wprawdzie działo się w ostatnim czasie to i owo na torach ale kompletny brak weny spowodował absencję. Do tego pogoda bywała kapryśna, i może jedyna rzecz jakiej szkoda to Dragon Lotosu który podobno był przejazdem. Wiadomo jednak, że co się odwlecze to...
Tak więc dziś jednak wena wróciła, a i było info o EP08-001, i Vectronie LTE 740 w ciekawym schemacie okleiny, którego nigdy u nas nie było chyba. Tak więc kilka chwil przed końcem pracy popędziłem na tory. Pogoda niezła choć EP08-001 pod słońce. Ale nie ma co marudzić. Za to Vectron ryjkiem na słońce i bokiem też. Co było robić jak nie opstrykać :)
Przy okazji zachęcam kolegów, do zapoznania się z genialną moim zdaniem makietą. Film stosunkowo nowy więc może wielu Kolegów jeszcze nie widziało. Ale klimat makiety po prostu nieludzki. Dymiące diesle Pensylvanii wyglądają wspaniale, Jest tam też fajne nagranie z jazdy równoległej przy parowozie w ruchu. Boskie.
MAKIETA
A tymczasem porcja zdjęć.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 22 cz 22 1 1200.jpg
tory 22 cz 22 12 1200.jpg
tory 22 cz 22 5 1200.jpg
tory 22 cz 22 6 1200.jpg
tory 22 cz 22 3 1200.jpg

Ostatnio edytowane: