Oj, oj, oj
@Adam Okuń 
. Wiesz Ty co... ja rozumiem, że wszyscy bardzo chcieli znaleźć ten "złoty pociąg"

, no ale nie spodziewałem się, że Tobie się to uda

, a już zupełnie się po Tobie nie spodziewałem, że dodatkowo odbudujesz wjazd do tunelu z idealnie odwzorowanym portalem

. Jednego tylko nie rozumiem. Co żeś zrobił, że z zamku Książ zostało raptem parę ścian

!
A teraz już na poważnie

. Bardzo mi się podoba

. Będziecie mieli z Dawidem piękną makietę! Jako że jesteś jeszcze na etapie surowej dechy, a dodatkowo masz zagwozdkę co zrobić z sygnalizacją (wybór producenta), to zaproponuję Ci semafory kształtowe produkcji wrocławskiej firmy Minikol.
Myślę, że na wasze warunki makietowe świetnie się nadadzą. Po pierwsze - napęd jest identyczny jak w starych semaforach produkowanych przez firmy SIBA, PIKO oraz jeszcze jedną, której nazwy nie mogę sobie przypomnieć (HR lub HS) - w każdym bądź razie jest zdecydowanie mniejszy, bo mniej-więcej wielkości kostki cukru i mieści się na niewielkiej płytce grubości ok. 1-2 mm, zaś nad nim wznosi się maszt semafora. Dostępne są semafory jedno- oraz dwuramienne. Posiadają także oświetlenie. Chyba Świat Modeli z Rybnika miał je w swojej ofercie - musiałbyś wejść na ich stronę.
Jakbyś się uparł (myślę, że warto), to mógłbyś schować napęd w płycie makiety. Robisz otwór (kwadratowy) wielkości obudowy "napędu" i wstawiasz semafor od spodu makiety - aż górna powierzchnia płytki przylgnie do spodniej powierzchni makiety - montujesz semafor - możesz go przykręcić - i podłączasz elektrykę - 4 przewody - dwa do sterowania semaforem - potrzebny Ci przycisk - naciskasz go i semafor podaje sygnał zezwalający na jazdę - a dwa pozostałe do oświetlenia semafora - aby Dawid w nocy też widział wskazania na semaforze

- świetny klimat nocą

.
Prosta robota. Pomyśl, bo to chyba będzie najbardziej optymalne rozwiązanie. Oprócz semaforów, Minikol robi też tarcze ostrzegawcze i manewrowe (Tobie przydałyby się tylko ostrzegawcze, biorąc pod uwagę niemiecki charakter makiety), a także inne akcesoria typu zegary stacyjne, lampy peronowe oraz uliczne i parkowe/starówkowe, ale te już chyba nie będą w kręgu twoich zainteresowań (wygląd), chyba że ze względu na Dawida chciałbyś mieć pancerne - wtedy polecam. Powodzenia!