• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Cokół ceglany wokół dworca zrobiony czeka na klej. Prosta metoda. 5mm płat styroduru dostaje fakturę cegiełki. Później wcieram w fugi akrylową gęstą farbę w kolorze szarym. Po wyschnięciu odpowiedni kolor zostaje przetarty palcem po wierzchu "cegiełek". Całość po wyschnięciu można wycinać nożykiem do tapet. Odłożone stare szyny nabrały rdzawego nalotu.

mur h0.JPG mur h0 1.JPG mur h0 2.JPG szyny h0.JPG

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Jadąc z Lidla wpadłem jak wykombinować zdejmowanie lamp i ewentualnie semaforów (chyba zrezygnuję z kształtowych i dam świetlne) z makiety po zabawie. Słowo klucz dean-T mini ;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Są jeszcze maleńkie wtyki JR na dwa piny ale z doświadczenia wiem, że nie wysuwają się zbyt łatwo.

Panie Andrzeju będzie barierka. W głowie mi utkwił mur wokół Centralnego w Wa-wie. Tam to trochę inaczej było rozwiązane bo murek był też od drugiej strony ale chciałbym klimacik z chodnikiem pod murkiem zachować :)

Ostatnio edytowane:

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Zmieniła się koncepcja placu przed dworcem. Faktycznie murek tam średnio pasuje. Po za tym potrzebuję co nieco gruntu do wkopania lamp. Dlatego mimo tego, że oddział ortopedyczny szpitala w Spitzburgu cieszy się dobrą opinią nie będę narażał turystów na korzystanie z usług niemieckiego funduszu zdrowia ;) Murek pozostanie w okolicy parkingu i rampy magazynu pocztowego.

makieta h0 1.JPG makieta h0.JPG

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
To co lubię: szutrowanie i barwienie pyłami. Miałem trochę rozcieńczonego kleju polimerowego i okazuje się, że równie fajnie się nim zalewa szuter (ciemniejszy obszar przy koźle). Jednak jest mi zbyt żal "rozcieńczalnika" z lodówki i całość będę raczej zalewał mieszanką wikolu, wody i płynu do naczyń.

szutrowanie h0 1.JPG szutrowanie h0.JPG

szutrowanie h0 3.JPG szutrowanie h0 4.JPG

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Cenowo wychodzi to samo nie licząc alkoholowego rozcieńczalnika. Klej polimerowy firmy Madex. Kupiłem go kiedyś na próbę wody o jest piekielnie przeźroczysty ale strasznie się bąbelkuje na grubszych powierzchniach. Nadaje się jednak do sklejania modeli, styroduru. Tworzy dość elastyczną spoinę i szybko schnie na cieńkich warstwach. Do szutru rozcieńczyłem go dość mocno spirytusem.

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Mam szuter z dziwnym zachowaniem, wikol go pozbawia kompletnie szarej barwy. Natomiast po kleju polimerowym rozcieńczanym denaturatem minimalnie zmienia barwę i w efekcie otrzymuję coś takiego jak na Twoich zdjęciach, a to mnie zadowalało. Nie sprawdzałem opcji z przepuszczaniem przez chleb.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Dalsze prace:

Kształtowanie terenu miasteczka i fabryki

teren h0.JPG

Szutrowanie i barwienie torów

szutrowanie h0.JPG

Zasypanie pierwszym piachem podgórza. Bardziej dla wzmocnienia konstrukcji i łatwości rozprowadzania kleju pod ostateczne przygotowanie gruntu pod zieleń. Po wyschnięciu ujednolicę z barwami skały zamkowej.

pogdórze h0.JPG