• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.670 10 0
Tak jak napisał Arcyk plastik strasznie się rzuca w oczy. I ten żółty jakiś nie do końca odpowiedni w stosunku do tych cegieł. Jeszcze dużo pracy cie czeka przy tym budynku.

Dworzec po zmianach wygląda o wiele lepiej tylko jeszcze ten ,, bluszcz " do wymiany. (y)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Chyba trochę przegiąłem z brudzingiem... chociaż efekt mi się osobiście podoba. Najwyżej będę się tłumaczył, że to tuż po zjednoczeniu i jeszcze nie spłynęły pieniądze na renowację zabytkowych budynków z Niemiec zachodnich ;)

fabryka maszyn h0 13.JPG fabryka maszyn h0 14.JPG fabryka maszyn h0 15.JPG fabryka maszyn h0 16.JPG

Dla równowagi zdjęcie fabrycznego produktu:

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Adamie, w kwestii fugi, może byś spróbował ujednolicić jej przybrudzenie z tynkowaną ścianą. Albo brud na tynku przykryć rozrzedzoną warstwą jasnej farby i przez to go optycznie nieco rozjaśnić, albo w fugę zapuścić trochę ciemniejszego łosza (a może i jedno i drugie). Śledzę z uwagą Twoje zmagania z tym budynkiem, bo sam za moment będę podobny malował.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
zostały Ci jeszcze elementy "kowalskie"
Je chyba trzepnę tylko niematowym akrylem czarnym bo ten kolor jakoś mi tu leży.

No trochę destrukcji i w sam raz budynek od 3 lat już nieużywany i pozostawiony sam sobie ... Okna powybijali jeszcze trzeba i trochę bałaganu w okolicy
e tem...szyby wstawią, ogrzewanie włączą, grzyba usuną i będę trzebać ojroki na wentylatorach i klimatyzatorach ;)

brud na tynku przykryć rozrzedzoną warstwą jasnej farby i przez to go optycznie nieco rozjaśnić
Chyba w tą stronę pójdę...

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.626 392 20
Wyszło bardzo fajnie. Mnie się podoba. A schody od frontu budynku to tak specjalnie zamontowane powyżej poziomu pozostałych?

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Teren pod fabrykę wyrównany i utwardzony. Po całkowity wyschnięciu podciągnięty zostanie prąd.

fabryka h0.JPG fabryka h0 1.JPG fabryka h0 2.JPG

Przy okazji: linie kolejowe w Spitzburgu wynegocjonowały z landowym ministrem skarbu zastrzyk finansowy na modernizację zasilania. Tak więc niedługo powinna się pojawić piękna cyfrowa BR80 i DCC z myszą Multimouse :LOL: ...no i teraz mam niepotrzebne odcinki izolowane... Chociaż jeszcze w planowaniu pan @Andrzej Harassek wspomniał coś o wykorzystaniu izolacji do informacji o zajętości toru. Muszę o tym poczytać...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.306 663 30
w planowaniu pan @Andrzej Harassek wspomniał coś o wykorzystaniu izolacji do informacji o zajętości toru.
Ja pisałem o podziale na sekcje przy zasilaniu tradycyjnym i sterowaniu analogowym (napięciem z zasilacza); wtedy na poszczególnych sekcjach (z odłączonym zasilaniem) mogą stać lokomotywy, podczas gdy jedna jedzie. O systemach kontroli zajętości w systemie DCC nie mam pojęcia, nigdy tego nie używałem.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Sporo i tak wyciągnąłeś z tego budynku.
To drugi budynek jaki w ogóle kleiłem więc nie mam porównania.

Ja pisałem o podziale na sekcje przy zasilaniu tradycyjnym i sterowaniu analogowym
Panie Andrzeju pardon! ...to @Marqus mi o tym pisał, a nie pan :)

Oczywiście, że można zainwestować w cyfrowe. I pewnie w przyszłości Adam w to zainwestuje. Ale co szkodzi pobawić się najpierw w analogu. A odcinki izolowane zawsze można później wykorzystać do informacji zwrotnej, do sygnalizacji zajętości wyświetlanej na pulpicie.