• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 3 0
...po piasku ,nawet wyschniętym to trudno będzie malować i nakładac kolory
Bez obaw. Wikol go mocno złapał. Malował się akrylami bardzo dobrze przy okazji zamieniejąc się w drobne kawałki skał. Tego mi trochę brakowało na dioramie górskiej i to chciałem na makiecie dołożyć.

podgórze h0.JPG

Kolorystycznie podgórze zrównało się ze skałą.

Góra z tunelem h0.JPG Góra z tunelem h0 2.JPG

Kolej na ziemię i zieleń w odpowiednich miejscach oraz zamaskowanie linii podziału.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 3 0
Całość terenu podgórza i miasteczka zasypana piachem i ziemią. Pokończyły mi się niestety materiały i pierwszej zieleni starczyło tylko testowo na kawałek makietki :)

podgórze h0.JPG

Z nudów zmatowiłem i upaskudziłem budę BR294. Większe w oryginale białe elementy będą musiały poczekać na jakąś porządną białą farbę. Na razie akrylem utwardzonym lakierem bezbarwnym machnąłem poręcze.

BR294 h0 ROCO.JPG

Tak wyglądała przed:

20130516090721-DSCN4064.JPG

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 3 0
...kupiłem sobie wagon niskoburtowy Marklin i okazało się, że ma kółka nieizolowane powodujące zwarcie na torach. Kółka izolowane piko jakie mam są do niego za duże (hamulce ocierają się o koło blokując je). Czy są jakieś kółka izolowane, które do wagonu Marklina podejdą czy mam wagon już wystawiać na alledrogo? :(

@edit ... spanikowałem. Do wagonu Marklin spasowały kółka z wagonu ROCO, a do wagonu ROCO pasują z PIKO ;) ... Marklin ma po prostu bliżej zlokalizowane hamulce...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 3 0
@Arti55 zawstydził mnie piękną patyną budynku stacyjnego (mamy ten sam). Zmobilizowany zasiadłem do mojego. Efekt oczywiście nie jest nawet w połowie taki jak @Arti55 uzyskał ale już według mnie budynek się prezentuje lepiej. Na razie zrobiłem magazyn. ...robienie tego na złożonym budynku to dodatkowe wyzwanie. Mam nauczkę...

dworzec h0 (2).JPG dworzec h0 (3).JPG dworzec h0.JPG

Zdjęcia trochę wyostrzają szczegóły, których gołym okiem nie widać lub nierzucają się w oczy.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 3 0
Budynek stracił plastikowy blask i nawet mi się podoba :) Chociaż z dalszej odległości prezentuje się lepiej niż na zbliżeniach.

dworzec h0 (2).JPG dworzec h0 (3).JPG dworzec h0.JPG

Wpadłem wczoraj na pomysł uzyskania miejsca pod makietą więc pojawiła się koncepcja napędów rozjazdów i urządzeń srk z serwomechanizmów. W dalszej przyszłości przewiduję więc w związku z tym budowę porządnego pulpitu doczepianego łączem podczas zabawy. Taki pomysł się tu u jednego z kolegów pojawił i trafił na moją deskę projektową.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 3 0
Chyba skończyłem choć jeszcze gdzie nie gdzie widzę niedoróbki, które zakryję bluszczem. Faktycznie lepiej wygląda bez rzucających się w oczy okiennic. Ramkę świetlika też podmalowałem. Może szału nie ma, cycków nie urywa, szczęki na podłogę nie polecą ale w sumie efekt mi się podoba. Przypuszczam, że postawiony już na makiecie w zieleni i innych elementach krajobrazu będzie wyglądał tylko lepiej.

dworzec Redeburg h0 (2).JPG dworzec Redeburg h0 (3).JPG dworzec Redeburg h0.JPG

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 3 0
Dzięki. Jak sobie pomyślę, że mogłem to zrobić sześć razy szybciej i dokładniej przed sklejeniem to mi się niebezpiecznie ciśnienie podnosi...

@edit

Jeszcze dwie fotki w ciut lepszym świetle:

dworzec Redeburg h0 (2).JPG dworzec Redeburg h0.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 3 0
Dotarła fabryka maszyn. Mam kłopot bo o ile wiem jaką fakturę i kolor cegieł uzyskać w miejscach gdzie cegła ma być czerwona o tyle nie wiem jaki kolor dobrać tam gdzie cegła jest żółta:

Może tylko fugę wyszarzyć, a sam kolor żółtej cegły zostawić?

Czerwona docelowo ma wyglądać tak:

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 3 0
Sklejony budynek administracyjny. Jak na razie nie mam żadnych problemów z elementami. Skleja się Auhagena podobnie jak enerdowskie VERO (dworzec). Przyjemnie. Myślę też że wstępna patyna na niesklejonym produkcie to dobry pomysł. Ewentualne poprawki nie będą już brudzić innych elementów.

Tak wygląda budynek w swej fabrycznej wersji:

...a tak u mnie:

fabryka maszyn h0 5.JPG fabryka maszyn h0 6.JPG