• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Jeszcze w domu sprawdzę czy nie dałoby się przesunąć tej dobudówki do przodu. To już by wtedy w ogóle było perfect ;)

@edit ...teraz widzę na pierwszej stronie, że parter stanowi całość. Nie ma co kombinować.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Mini pulpit do obsługi odcinków izolowanych. Pulpit będzie miał wymienny (kartonik) miniaturowy obraz makiety z naniesionym kolorem na odpowiednie odcinki. Każdy przełącznik będzie miał przypisany odpowiedni kolor. Nie będę go laminował bo brzydko odbija wtedy światło. Młody już sprawdził taty pomysł i mu prostota odpowiada: lokomotywa na bocznicy zielonej, przełącznik zielony, lokomotywa stoi :) Tylko mi się tu nie śmiać!

pulpit.JPG

Z boku będą włączniki oświetlenia. Tam gdzie widoczne są "czincze" będzie podłączone zasilanie: czarny "czincz" DC czerwony AC. Dziś wylicytowałem tanio ponoć sprawny na 100% Fz1. Sam pulpit będzie tak zaaranżowany na makiecie by wizualnie łączył się z wystrojem. Jeżeli przejdziemy na DCC pulpit po przeróbce będzie mógł służyć do innych celów lub z makiety zniknie.

BTW właśnie żona obczaiła brak pojemnika na żywność ;) Uciekam...

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Najtrudniejszy dla mnie moment makiety za mną. Wszystko inne to banał w porównaniu z elektryką torów i odcinkami izolowanymi. Oczywiście nie obyło się bez tradycyjnej awarii. Pudełko na pulpit okazało się za wysokie o dosłownie 5mm i musiałem je ciąć by makieta zmieściła się pod łóżkiem. Jak ja zazdroszcze tym co mają swoje miejsce w domu... Tym samym jeszcze koncepcja obsadzenia pulpitu tak by go można było wyjmować przede mną. Odcinki izolowane funkcjonują jak należy. Młody śmiga na 3 loki :D

elektryka makieta h0 1.JPG elektryka makieta h0.JPG

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.404 0 0
Adam, pomyśl może od pulpicie odłączanym od makiety.
Zaleta takiego rozwiązania to większa elastyczność, możliwość zrobienia większego a więc bardziej wygodnego pulpitu.
Na większym pulpicie można bardziej kontekstowo rozmieścić włączniki odcinków izolowanych a dodatkowo
dodać sygnalizację aktywny/nieaktywny.
Ja u siebie zastosowałem stary kabel do drukarki oraz dwa kupione w sklepie elektronicznym złącza 25pin.

Załączniki

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Bardzo ładny i praktyczny. Jednak im większy pulpit tym więcej lutowania. Więcej lutowania więcej brzydkich wyrazów. Nie mogę się wyrażać przy dziecku ;)

Mój "pulpet" jak to mówi Dawid ma swój urok i działa:

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Mój "pulpet" jak to mówi Dawid
Jak rodzice prowadzą blog kulinarny, to co się dziwić dziecku, że "pulpety" ma na makiecie ;)
Ale najbardziej mi się podoba sposób prowadzenia składu:gwizd:. Ludzie wydają kasę na silniki piętnastopolowe i dźwięki jak z auli koncertowej. Powinni się uczyć od Młodego, jak się jeździ:rolleyes:. Albo pełen gaz, albo stop. Po co tracić czas na nabieranie prędkości i rozruch:LOL:

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Na filmie tego nie widać bo Młody był w stresie pracy pod kamerą ale jestem z niego dumny. Raz, że pulpit opanował od razu. Dwa, mówi (to słychać) rozjazdy, a nie zwrotnice. Trzy, podczas dojeżdżania do rozjazdów zwalnia i kontroluje wzrokowo położenie wszystkich zwrotnic na trasie, którą zaplanował. Gdy pojawią się zwrotniki będzie miał łatwiej. Już mnie nawet raz ochrzanił, że zaparkowałem BR249 w wagonie bagażowym stojącego na pierwszym peronie składu bo sam zapomniałem przestawić zwrotnicę tak by skład wjechał na peron drugi. Zabawa przednia aż mi się nie chce dłubać na razie dalej.Po prostu czasu nie ma przez te manewry :)

Zdążyłem dzisiaj podnieść odrobinę tor w tunelu by zainstalować tuż za nim przepust wodny podobny temu z dioramy górskiej. Wydłubałem też ruiny zamku w styrodurze (stąd nazwa stacji Spitzburg) i zrobiłem jeszcze raz portale tunelu bo mi się poprzedni nie podobał. Pora dokończyć malowanie torów i ze styroduru przygotować teren pod dworzec i zazielenianie. Korekty potrzebuje też góra z tunelem, a szczególnie likwidacja kąta prostego góra - makieta ;)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Ruiny zamku wydłubane ;)

ruiny zamku h0.JPG

Teraz prace farbująco-maskujące i uwspólniajające ze skałą. Miałem zrobić replikę ruin z Krzemieńca ale jak to zwykle bywa poniosła mnie wyobraźnia i zrobiłem sobie swój własny. Bardziej strażnica niż zamek...

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
A ja jak patrzę to popracowałbym nad przejściem pomiędzy warstwami skał. Warstwa dolna (do wysokości portalu) nadmiernie odcina się i widać że jest odrębna w stosunku do warstwy górnej - z ruiną - taki efekt trochę jak buduje się z odrębnych kulek bałwana. Sama faktura skał i kolor - fajne - jak dla mnie to chyba wapień - z tą ruinką jak z Jury Krakowsko-Częstochowskiej.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Usunąłem przejście między dwoma kawałkami styroduru. Portale zostały wykończone ozdobnikami i barwienie góry uważam za zakończone. Teraz piach i zieleń.

ruiny zamku h0 3.JPG ruiny zamku h0 4.JPG

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.738 78 12
Może będzie to lekkie odejście od chwilowej dyskusji, ale co do sterowania semaforami z poprzedniej strony wątku to, czy zastanawiałeś się nad zastosowaniem serwonapędów "adruino" (wpisz w googla adruino i będziesz wiedział o co chodzi, co to jest). Koszt serwa to ok 10 pln więc myślę, że warto to rozważyć...
Co do sterowania nim to jest tylko problem, że chyba zakres napięć jest w granicach 0-4,7(5) V/0-90st