• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.450 3 0
Z racji tego że zakupiony portal nie pasował do h0 wydziubałem sobie go sam. Nie jest doskonały ale jest i trzyma skrajnię . Odpowiednio pomalowany powinien stanowić mimo wszystko ozdobę. Samą górę jeszcze do niego trzeba co nie co przerobić.

portal h0.JPG

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.450 3 0
Mam pytanie do fachowców bo nie mogę w ofercie firm modelarskich znaleźć parterowej nastawni ręcznej.

Jaka była praktyka na małych dworcach? Czy pomieszczenia takiej nastawni znajdować się mogły w budynku stacyjnym? Znalazłem w sieci ładny dworzec w Lipuszu. Rozumiem że budynek oznaczony tablicą Lp jest taką właśnie parterową nastawnią ręczną. Jak patrzę na model mojego dworca to mam obawy czy mogę z dobudówki z prawej strony zrobić taką nastawnię ręczną bo tylko jedno okno ma :)
Lipusz.jpg
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lipusz_(stacja_kolejowa)

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
W książce Guntera Fromma przy małych dworcach nastawnie są dokładnie w tym miejscu. Dziś sam szukałem odpowiedzi na to pytanie.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.450 3 0
To tylko potwierdza, że nastawniczy w budynku musi mieć dobrą widoczność. Znalazłem małą stacyjkę auhagena:

Od biedy może chyba taką nastawnię imitować ... albo wykorzystam taki domek dróżnika:

Ostatnio edytowane:

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.288 39 0
Ja zwróciłbym uwagę na to, ze duże okna powinny byc z trzech stron - patrząc np na ten górny budynek to ma tam drzwi - wiec albo przerabiać inne ściany (druga długa) albo trzebaby kupić dwa zestawy i wykorzystywać ściany przeszklone ?? Ten dolny chyba jest OK bo ma okna na 3 strony

P

Paweł Piotr

Gość
Na małych stacjach, z niewielkim ruchem pociagów, w większości były stosowane ręczne kluczowe urządzenia sterowania ruchem kolejowym. I wówczas nastawnia dysponująca (z dyżurnym ruchu) była najczęściej sytuowana na parterze w budynku stacyjnym, w pomieszczeniu architektonicznie wydzielonym i wysuniętym poza obrys budynku głównego - co pokazują poniższe fotografie.
Często budunek stacyjny z nastawnią dysponującą znajdował się bliżej jednej z głowic rozjazdowych stacji, którą obsługiwał. Na drugim końcu stacji znajdowała się parterowa nastawnia wykonawcza, zlokalizowana w osobnym budyneczku, nierzadko też pełniącym równocześnie funkcję strażnicy przejazdowej.
Byly także sytuacje, gdy mała stacja posiadała trzy nastawnie: dysponującą (z dyżurnym ruchu) w centralnie w stosunku do stacji położonym budynku stacyjnym oraz dwie parterowane nastawnie ręczne, zlokalizowane bezpośednio przy głowicach rozjazdowych. Wówczas dyżurny ruchu nie sterował semaforami, tylko posiadał skrzynię blokową z blokami otrzymania zgody i dania nakazu oraz drążki przebiegowe, które to urządzenia służyły wyłącznie do wydawania poleceń (nakazów) przygotowania określonych przebiegów pociągowych.

Załączniki

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.450 3 0
Ten dolny chyba jest OK bo ma okna na 3 strony
Na drugim końcu stacji znajdowała się parterowa nastawnia wykonawcza, zlokalizowana w osobnym budyneczku, nierzadko też pełniącym równocześnie funkcję strażnicy przejazdowej.
Temat lewej głowicy stacji miałbym rozwiązany. Będzie tam przejazd kolejowy więc budnek nr. 2 wpasuje się tam idealnie i może służyć jako i nastawnia wykonawcza i strażnica. Na prawej głowicy mam kłopot bo model dworca Redeburg nie posiada wysuniętego segmentu jak na zdjęciach.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.288 39 0
Czeka Cię to co się nazywa po angielsku kitbashing czyli robienie z gotowego zestawu (zestawów) czegoś nowego i trochę innego ... Jak sobie obejrzałem ten model na fotkach to myślę ze mając drugi taki sam spokojnie do zrobienia. Umiejscowilbym te przybudówkę w miejscu podwójnego okna po prawej stronie (patrząc na budynek) drzwi na peron ... Trzeba by wykorzystać ściany z drugiego modelu. Przy Twoich umiejętnościach temat jest technicznie chyba do zrobienia. A moze z reszty jaka zostanie wyszedlby w tym samym soulu budyneczek tej parterowego nastawni ? No i miałbyś w każdym przypadku coś innego niż wszyscy

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.328 664 30
Radeburg w oryginale jest końcową stacją linii wąskotorowej Radebeul Ost - Radeburg i w budynku dworca nie ma nastawni. Prawdę mówiąc, to nie wiem, czy tam w ogóle są nastawnie. Ale budynek doskonale nadaje się na większą stację normalnotorową, gdzie są dwie nastawnie na dwóch końcach (głowicach) stacji. Jedna nastawnia jest wtedy nastawnią dysponującą, a druga wykonawczą. Do tak małej stacyjki ten budynek trochę nie pasuje. Ale jeżeli potraktować rzecz umownie, to umawiamy się, że jest to średniej wielkości stacja, zredukowana na potrzeby modelu do tylko dwóch, krótkich torów głównych. Stawiamy więc dwie nastawnie na obu końcach, z których jedna będzie obsługiwała przejazd. Albo przerabiamy budynek stacyjny, dobudowując wystające pomieszczenie dyżurnego ruchu. Ostatecznością byłoby kupienie innego budynku stacyjnego, z wbudowaną nastawnią.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.450 3 0
...albo zrobię jak mówisz bo cena tego małego przystanku jest przystępna i mogę brać dwa spokojnie albo kupię małą nastawnię:

Co prawda piętrowa ale nie ma okien z widokiem (z zewnątrz) na urządzenia nastawcze i nie powinna chyba razić.

...@edit. Teraz przeczytałem wpis pana Andrzeja. Wątpię by prezentowana nastawnia jednak pasowała.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.328 664 30
Piętrowa nastawnia nie bardzo nadaje się do urządzeń ręcznych (kluczowych), powinny być wtedy urządzenia pędniowe.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.450 3 0
...no właśnie...

Chyba jednak kupię dwa małe przystanki Wachstadt i zrobię z nich jedną parterową nastawnie dysponującą na prawą głowicę, a temat lewej głowicy rozwiąże strażnica dróżnika przy przejeździe.

P

Paweł Piotr

Gość
Panie Adamie! To, o czym pisałem o nastawniach parterowych w przybudówkach budunków stacyjnych, to oczywiście prawda, ale przecież od każdej reguły były wyjątki - ot, choćby stacja Maków Podhalański w swym niegdysiejszym wydaniu, gdy były tam właśnie urządznia ręczne kluczowe - oto budynek stacyjny, w którym na parterze znajdowała się nastawnia dysponująca z dużurnym ruchu (w zaznaczonym kółkiem miejscu) - zachowano obrys budynku, a nastawnia ta miała tylko drzwi wejściowe i okno w obrysie budynku stacyjnego, pod którym na zewnątrz (pod zadaszeniem) znajdowała się ława dźwigniowa z pięcioma dźwigniami nastawczymi semaforowymi zamykanymi na zamki - po uzgodnieniu drogi przebiegu pociągu w kierunku Osielca dyżurny ruchu wychodził z nastawni z kluczem, który wkładał do zamka dźwigni sygnałowej i ją przekładał, podająć tym samym sygnał zezwalający na semaforze wyjazdowym (E2, F, G2) lub na semaforze wjazdowym (H1, H2)... :)

Załączniki

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: