• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Mój tabor

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Reakcje
292 0 0
Witam z rana i mam podchwytliwe pytanie.

Czy ktokolwiek i kiedykolwiek powiedział Wam... "Ależ kochanie, wielkość się nie liczy"?
To muszę zdementować. Kłamał w żywe oczy... szczególnie jak weźmie się pod uwagę, że ET41 to... taki mały pikuś...

Otóż ROZMIAR MA ZNACZENIE...

KPL-13695.jpg KPL-13696.jpg KPL-13697.jpg

A co to, a kto to... ?

KPL-13691.jpg KPL-13693.jpg KPL-13694.jpg

GE GTEL 8500 KM "Big Blow" Turbine Union Pacific #18.
I trochę bliżej...

KPL-13698.jpg KPL-13699.jpg KPL-13700.jpg KPL-13701.jpg KPL-13702.jpg KPL-13703.jpg

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Witam z rana i mam podchwytliwe pytanie.

Czy ktokolwiek i kiedykolwiek powiedział Wam... "Ależ kochanie, wielkość się nie liczy"?
To muszę zdementować. Kłamał w żywe oczy... szczególnie jak weźmie się pod uwagę, że ET41 to... taki mały pikuś...

Otóż ROZMIAR MA ZNACZENIE...

Zobacz załącznik 421177 Zobacz załącznik 421178 Zobacz załącznik 421179

A co to, a kto to... ?

Zobacz załącznik 421180 Zobacz załącznik 421182 Zobacz załącznik 421183

GE GTEL 8500 KM "Big Blow" Turbine Union Pacific #18.
I trochę bliżej...

Zobacz załącznik 421184 Zobacz załącznik 421185 Zobacz załącznik 421186 Zobacz załącznik 421187 Zobacz załącznik 421188 Zobacz załącznik 421189

śliczne to żółte "bydle" ...

Reakcje
292 0 0
śliczne to żółte "bydle" ...
Oj tak i wielkie...
Człony A i B z napędem. A we wszystkich trzech członach (również w tendrze) dekodery ESU. W A i B dekodery dźwiękowe LokSound V4 a w C sterujący oświetleniem tendra.
Mniam
[DOUBLEPOST=1475310687][/DOUBLEPOST]A turbina odrzutowa w członie B dudni tak, że aż w trzewiach czuć....:D
[DOUBLEPOST=1475310776][/DOUBLEPOST]Jest jedna pewien... spory... kłopot. To pudełko nie zmieści mi się do szafy na żadną półkę

Ostatnio edytowane:
Reakcje
292 0 0
To ze 200 na godzine posunie, co ?:LOL:
Ach, no jak to Amerykanie i lata 50-te XX wieku. Szał na samoloty odrzutowe, atom, itd. No to ktoś z Union Pacific wpadł na pomysł, żeby silnik odrzutowy wsadzić sobie do lokomotywy. A co, nie damy rady? No i GE dał radę i uzyskali 8500 koni mechanicznych ale za to huczały tak, że miały zakaz wjazdu do miast.... he

Reakcje
292 0 0
Penie miał jakieś interferencje jak trąbił i huczał jednocześnie... ;)
[DOUBLEPOST=1475312908][/DOUBLEPOST]A ja teraz muszę sobie kupić kilka łuków R4, bo nie mam gdzie nią pojeździć i posłuchać jak hałasuje. R3 mogą być trochę za ciasne. A może R5-ki byłyby jeszcze lepsze.

Reakcje
292 0 0
To może porównanie Ty5 z ... BigBoyem?;)
No właśnie, to będzie mniej więcej taka relacja.:)
Teraz do kompletu (poza składem wagonów) żeby oddać ducha czasów muszę dokupić Big Boy'a oraz Challenger'a. Nie raz na torach się spotykały.
[DOUBLEPOST=1475317253,1475316385][/DOUBLEPOST]
pikolec przy tym to jak ubogi krewny rodem z Sudanu .... aż bije po oczach ilość detali , ile to cacko kosztuje na PLN ?
A, choroba, nie wiem, czy powinienem to publicznie mówić, bo trochę boli. Teraz muszę spłacić kartę kredytową. No ale cóż, uważam, że model jest wart wysiłku i wydatku. Sprzedałem jakieś SM42ki, SD70ACe, no i chyba jeszcze coś odsprzedam, żeby było lżej. Około 830 USD (już z przesyłką do PL) + 737 PLN cło i VAT, chociaż chyba tylko VAT, bo stawka cła na ten produkt to 0%.

Szczegółów mnóstwo: otwierane drzwi kabiny, poręcze, relingi, stopnie, drabinki. Podesty, grille, kratownice, itd. fototrawione. Przesuwane drzwi w członie turbiny a skończywszy na prawdziwych łańcuchach przy wózkach w tendrze. Do tego oba człony A i B z napędem, dwa dekodery dźwiękowe ESU + funkcyjny w tendrze. Działający wentylator turbiny w członie B, itd, itp.
To najkosztowniejszy model jaki kupiłem i jak wspomniałem to boli ale jest niesamowity.

Z tej samej firmy dokupię cysterny dla tej lokomotywy ale to dopiero w przyszłym roku i jak żadne problemy się nie pojawią.

A, jeszcze jedna rzecz, którą muszę zaznaczyć. Niezmierna staranność w "oprawie" model w tej wersji. Kapitalna walizka, estetyka i dobre zabezpieczenie.
Powoli dochodzę do wniosku, że skoro nie stać mnie na kupowanie wszystkiego co się pojawia i mi się podoba to chyba muszę skupić się na "mniej ale lepiej".

Ostatnio edytowane:

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
SU45-100 w nieco innym zestawieniu (ACME-52104).
Lekko oszukana "Kalinka" (Kaliningrad-Gdynia Główna) :)

Zobacz załącznik 415284
Była "oszukana" to teraz czas na uczciwą ;)

Uwagi do zestawienia:
1. Lokomotywa : nie wiem czy akurat 488 prowadziła "Kalinkę", ale fakt jest taki, że czyniły to właśnie gdyńskie siódemki.
2. Wagony : w moim zestawieniu są dwa wagony 112A i takie przykłady znalazłem na zdjęciach w necie. Nie potrafię tylko ustalić czy wagony akurat w tych schematach malowania zdarzyły się w jednym składzie. Osobno na pewno tak. Wagon RZD oczywiście zgodny z prawdą. Cudownie by było gdyby ACME wykonał modele naszych (DDR-owych) WLAB-ów.

eee.jpg

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
Tu by pasował jeszcze jeden WLABm, oraz zielone dwójki Tilliga w oznakowaniu PKP IC. Chociaż te drugie mocno by kontrastowały ze szczegółowo wykonanym wagonem ACME, ale Kalinka często właśnie w takim składzie kursowała.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Kolekcje 16
Kolekcje 29
Kolekcje 0
Kolekcje 13
Kolekcje 296