• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój projekt Pn12 i Ol49

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
Cały model przygotowuje do odlewania z żywicy gdyż che zrobić kilka sztuk. Napęd jest w tendrze. Nadał się z fleischmanna praktycznie idealnie.
Kocioł będzie żywiczny pełny by dociążyć model. Rama nie będzie łamana. 3 środkowe osie będą przesówne na boki co umożliwi jazdę na łukach ponadto pierwsza i ostatnia oś parowozu będzie tak jak jest w innych modelach skrętna na wysięgniku ( Jakoś to trzeba rozwiązać) główne zbieranie prądu w tendrze ale jako pomocnicze z jednej osi w parowozie ( Chce by ostoja była równie ażurowa co w oryginale ) ciekawe jak wyjdzie

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.333 504 30
Oryginalne wózki tendra były blachownicowe, jak na rysunku podanym przez kolegę Roberta. Odlewane wózki Diamonta były montowane podczas napraw (choć chyba nie zawsze), zresztą nie tylko w tendrach Ol49. Mnie się one nie podobają i nie pasują wyglądem do tego parowozu, choć faktycznie sporo oelek z takimi wózkami jeździło, szczególnie pod koniec ich eksploatacji. Ale rozumiem, że łatwiej takie zastosować w modelu, bo można coś dopasować z fabrycznych modeli i nie będzie to błędem.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
Wolał bym by były to boczki pełne są ładniejsze. Wykonałem już prototyp na bazie GPM-u Ale jest jeszcze do poprawki. jak wyschnie to pokażę.

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Warto konstruując podwozie zawczasu pomyśleć o sprężynowym nastawiaczu powrotnym do półwózków tocznych parowozu. Jest to urządzenie stosowane na prawdziwej kolei - w największym uproszczeniu mówiąc, chodzi o sprężynę ustawiającą półwózek w położeniu na wprost. W modelu parowozu osie toczne zwykle wychylają się swobodnie na boki, przez co nie uczestniczą w prowadzeniu go po szynach i pojazd ma tendencję do wężykowania. Zainstalowałem sobie prościutki nastawiacz powrotny w modelu Ok1 i radykalnie poprawia on spokojność biegu maszyny. Próbowałem powtórzyć manewr w Gutzoldowskim Ty2, ale niestety nie ma miejsca. Pracuję nad rozwiązaniem tego problemu w TKt48, jak dopnę swego, to pokażę. Ważne jest, aby oś toczna była porządnie dociążona, a sprężyna powrotna delikatna, żeby nie wykolejała na zakrętach.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w projekcie.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
Może i masz rację. Może dzięki temu model uzyska lepszą ocene:)
Wstawiam wstępne zdjęcia. Model będzie jeszcze kilka razy szpachlowany i wyrównywany. Wózki tylko trochę będą lepsze. Niestety nie mam patentu na nity :-(
2012-04-19 12.06.43.jpg
2012-04-19 12.06.50.jpg
2012-04-19 12.07.19.jpg

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
Chyba masz rację. Większość części będzie odlana z żywicy to i masa może być za mała. Najwyżej się do środka kotła wsypie śruty i zaleje żywicą

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
Tak napęd w tendrze. oczywiście loka dociążę jak to tylko możliwe. tender an pewno będzie ciężki, ba już jest ciężki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Ciekawe jak ten szmelc jeździ? Cała ostoja metalowa, jak rozwiązano sprawę izolacji i przede wszystkim! jaki jest minimalny R łuku. Gdzieś wyczytałem ,że np. dla tendrzaczka BR89 Weinerta min. to 500mm.!

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
Aż mnie w ręce pali, żeby poprosić o pomoc ale muszę spasować. robię Ol49 i cały możliwy fundusz tam kieruję. Tak wiec zostawię dla innej osoby.
Ale Dziękuję za chęć pomocy :)

K

Konrad 0

Gość
Ciekawe jak ten szmelc jeździ? Cała ostoja metalowa, jak rozwiązano sprawę izolacji i przede wszystkim! jaki jest minimalny R łuku. Gdzieś wyczytałem ,że np. dla tendrzaczka BR89 Weinerta min. to 500mm.!
Drogi Zbyszku, dlaczego od razu szmelc...??? Czy kiedyś zmotowałeś zestaw Gerarda, że masz takie zdanie...???
Izolacja przeprowadzana jest w dwojaki sposób, albo tuleje plastikowe na osiach albo szprychy z plastiku. W skali właściwej są tuleje na osiach.
A promień 500 mm w H0 to nie wystarczy Tobie...??? R=360 mm to stanowczo za mało w H0 :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 331
Tabor 7
Tabor 14
Tabor 30
Tabor 5