• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój projekt Pn12 i Ol49

Reakcje
1.780 13 0
>...Będzie czarno - czerwona...czyli... dokładnie taka jak w sklepach na półkach i taka jaką maja wszyscy jej posiadacze... genialne , unikatowe i odkrywcze jak kwiatki na wiosnę...
....
Cholera.. zarżną mnie za sianie zamętu...:D

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.333 504 30
Póki co, to tylko MicroMetakit ma coś takiego w PKP i też już chyba na półkach w sklepach się go nie da zobaczyć. A stwierdzenie, że mają taką wszyscy, jest trochę na wyrost...

Załóżmy, że jakaś firma wypuszcza model Pm36 w otulinie. Czy to znaczy, że ktoś, kto chciałby sam taki model zbudować, ma ją pomalować na żółto, żeby nie była taka, jak wszystkie?

Reakcje
1.780 13 0
Póki co, to tylko MicroMetakit ma coś takiego w PKP i też już chyba na półkach w sklepach się go nie da zobaczyć. A stwierdzenie, że mają taką wszyscy, jest trochę na wyrost...

Załóżmy, że jakaś firma wypuszcza model Pm36 w otulinie. Czy to znaczy, że ktoś, kto chciałby sam taki model zbudować, ma ją pomalować na żółto, żeby nie była taka, jak wszystkie?
Ja tylko żartobliwie "szczuję", bo niesamowicie podoba mi się wersja z "takim zielonym" malowaniem...;)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
To po co pytasz na forum jak ma być lokomotywa pomalowana, gdzie zaznaczasz że ma to być zgodne z rzeczywistością, skoro później chcesz malować tak jak Tobie się podoba, a nie tak jak prawdopodobnie być powinno? Bez sensu.
Myślę, że takim zachowaniem zniechęciłeś może parę osób do pomagania Ci w przyszłości w tym temacie, skoro jak kilku Ci pisze że powinno być tak a tak, to Ty piszesz że chcesz zrobić inaczej bo Ci się bardziej podoba.

I jeszcze coś, a propos kilku wcześniejszych postów na temat czym jest model i odwzorowywanie lokomotywy w miniaturze. Powinieneś od początku określić, czy robisz model redukcyjny, gdzie głównym założeniem ZAWSZE powinno być dążenie do tego, by model WE WSZYSTKIM odpowiadał odwzorowywanemu oryginałowi, czy może robisz zabawkę cieszącą oko, ale nie koniecznie mającą wiele wspólnego z rzeczywistością. daniel loko, jakiś czas temu prezentował jakiegoś swojego "czajniczka" i z tego co pamiętam już na początku napisał że jest to model nierealistyczny ale cieszący oko. I spoko. Piko w segmencie dla najmłodszych uprawia coś podobnego, biorą niemiecką lokomotywę, malują na barwy 'ala PKP i wymyślają fikcyjne oznaczenie. Z Twojego wątku wynikało że chcesz zrobić model realistyczny.

Reakcje
1.780 13 0
...a propos kilku wcześniejszych postów na temat czym jest model i odwzorowywanie lokomotywy w miniaturze. Powinieneś od początku określić, czy robisz model redukcyjny, gdzie głównym założeniem ZAWSZE powinno być dążenie do tego, by model WE WSZYSTKIM odpowiadał odwzorowywanemu oryginałowi, czy może robisz zabawkę cieszącą oko, ale nie koniecznie mającą wiele wspólnego z rzeczywistością. daniel loko, jakiś czas temu prezentował jakiegoś swojego "czajniczka" i z tego co pamiętam już na początku napisał że jest to model nierealistyczny ale cieszący oko. I spoko. Piko w segmencie dla najmłodszych uprawia coś podobnego, biorą niemiecką lokomotywę, malują na barwy 'ala PKP i wymyślają fikcyjne oznaczenie. Z Twojego wątku wynikało że chcesz zrobić model realistyczny.
Mój Tkw3-3, prawdopodobnie nie jest do końca jednak fikcją;), ale... jeśli chodzi o parowóz Pn12, to skoro rzeczywiście ma być idealnym odwzorowaniem, no to właściwą decyzję zostawmy Mateuszowi:)...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
Wiem daniel loko. :) Pamiętam jednak jak temat się rozwijał. Najpierw prezentowałeś go jako czystą fikcję cieszącą oko, a później zaczęło się okazywać, że może z tego być coś realistycznego.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
Dobra do błędu się trzeba umieć przyznać.
Model należy zrobić tak jak mógł wyglądać a nie tak jak by wyglądał gdyby...
Chyba miałem nadzieję, że... .... sam nie wiem na co.
Tak więc proszę moderatora u usunięcie tych kilku postów na temat malowania.
Bezdyskusyjnie model pomaluję na czarnoczerwono tak jak pokazałem to na pierwszym zdjęciu związanym z malowaniem
Tylko zapytanie. czy w latach kiedy ten parowóz jeździł ramki reflektorów malowano już na biało?

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
Jako, że Pn12 poza paroma drobiazgami dobiegła końca pora na nowy projekt jakim jest Ol49 To dopiero będzie motyka na słońce.
ol49rys.jpg

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
Moje Pierwsze pytanie dotyczy boczków wózków tendra Ol49.
Które boczki były starsze.? oraz czy te ze zdjęcia na którym jest sam tender nie były montowane w jakimś wagonie? albo bardzo podobne?
624e320080.jpg

Załączniki

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
Żeby na słowach się nie skończyło przedstawiam początek prac nad piękną Ol49 Tender dostanie koła pełne. Ostoja właściwa ostoja lokomotywy już się robi ale nim ją pokaże trzeba jeszcze trochę czasu. Kocioł czeka na detale.
2012-04-18 10.52.29.jpg

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.516 2 0
Fajnie, że porywasz się na polski parowóz. Jak rozwiązałeś sprawę napędu? Czy konstrukcję i kinematykę podwozia parowozu (przesuwność osi w poziomie, ewentualne odsprężynowanie środkowej osi napędowej w pionie, ruchomość i odsprężynowanie półwózków, ostoja sztywna/łamana?, połączenie z tendrem, wiązary, korbowody, mechanizm rozrządu pary, odbiór prądu z kół) kopiujesz z jakiegoś istniejącego modelu, czy robisz po swojemu? Z moich doświadczeń wynika, że w tę część projektu w przypadku modelu parowozu trzeba włożyć najwięceń czasu i przemyśleń, żeby model dobrze i pewnie jeździł, nie wypadał na rozjazdach, łączeniach szyn, drobnych nierównościach, itp. i żeby wszelkie ruchome mechanizmy się nie zacinały. Ważne też jest konkretne i równomierne dociążenie parowozu, w przypadku gdy napęd jest w tendrze, a model robisz z polistyrenu lub kartonopodobnego materiału. Kocioł, budka i armatura to już wtedy tylko czysta przyjemność modelarska :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 331
Tabor 7
Tabor 14
Tabor 30
Tabor 5