• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój projekt Pn12 i Ol49

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Nie odbieraj tego zbyt dosłownie. Po prostu mam zestaw mosiężny Weinerta do złożenia, a jest to prosty Lanz Buldog, mam też naprężacze, więc poglądowo oceniając jakość tego ''szmelcu'' zawsze podziwiałem ludzi, którzy z tego składają coś co pojedzie- tu myślę o lokomotywach. Tuleje powiadasz? A koła na łukach jak dotkną ostoi?
Musi być duże eR?

arczi1986

Znany użytkownik
Reakcje
245 0 1
popowe moge wiedzieć skąd masz tapliczki na tendrze? pytam bo tez postanowiłem zmudować swój 1 w życiu od podstaw model parowozu Ol49 będzie to model nisko budżetowy

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Mnie się wydaje że ogólne proporcje są OK. Natomiast mam takich kilka uwag:
-wózki tendrowe - z boku wyglądają OK, natomiast są trochę za płaskie;
-krawędzie tendra są zdecydowanie zbyt zaokrąglone, aczkolwiek być może jest to efektem usuwania farby (tak wynika z poprzednich zdjęć);
-nieco krzywe ściany tendra, ale skoro piszesz że to prototyp to pewnie poprawisz;
-ostoja: tu jest najciekawiej - osie będą zamocowane w jakichś rurkach metalowych? Jeśli nie to cienko widzę jazdę tej Oelki jak minie trochę czasu, żywica się wytrze w miejscach osi. Rurki to też nie cud techniki bo osie powinny mieć pewien luz, czyli najlepiej zrobić na panewkach, ale wtedy nie da rady z ostoją odlewaną, więc myślę że rurki byłyby jakimś kompromisem.

Pozdrówka i powodzenia

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
Tender minimalnie krzywy jest ale też i tu światło się tak trochę rozkłada że daje taki efekt.
Co do ostoi to:
Ośki tendra 2mm są zamocowane w 3mm rurkach mosiężnych. Niedokładność rurki sprawia, że jest minimalny luz.
Jak już lokomotywę zrobię to postawię ją na okręgu i ją puszczę na test długodystansowy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 331
Tabor 7
Tabor 14
Tabor 30
Tabor 5