• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lyd1 GPM

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.459 39 4
A to nie jest przypadkiem tabliczka Zastal-u? Chociaż pod kątem wygląda na okrągłą, może to jednak coś takiego:
zastal.jpg

Albo jakaś wariacja takowej. W Powiększeniu widać w tym znaczku literę "Z".
Lokomotywa.

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.459 39 4
Na tym linku co dałem pod zdjęciem, ja widzę "Z" duże i faktycznie jest okrągła, na Wikipedii jest kilka takich zdjęć, jest spis wszystkich czynnych i generalnie wszystkich lokomotyw tego typu i przy niektórych są duże skany zdjęć. Tam też widać z różnych perspektyw okrągłą i "Z" w środku. Nie mam pojęcia gdzie można odszukać tabliczki kolejowe, ale szukałbym Zastal-u. Może w książkach?
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.166 450 99
Kilka kolejnych działań...

_20210523_084557.jpg

DSC_2854.jpg

Zamalowałem miejsca żaluzji na czarno. Chcę w tym miejscu przykleić osobno 'blachy' z żaluzjami aby czerń prześwitywała od spodu...

DSC_2855.jpg

Na tym etapie trzeba będzie wkleić wnętrza uchwytów...

_20210525_143319.jpg

Miejsca zagięć na górze są zaokrąglone stąd od środka wyślizgałem karton półokrągłą końcówką ołówka co widać na poniższych fotkach...

_20210525_140700.jpg

_20210525_143301.jpg

Pora zamknąć element....

_20210525_145540.jpg

Niech schnie...

_20210525_145611.jpg

_20210525_153906.jpg

Cdn...

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.166 450 99
A to nie jest przypadkiem tabliczka Zastal-u? Chociaż pod kątem wygląda na okrągłą, może to jednak coś takiego:
Zobacz załącznik 816909
Albo jakaś wariacja takowej. W Powiększeniu widać w tym znaczku literę "Z".
Lokomotywa.
Tak to wygląda na zbliżeniu jakie udało mi się zrobić....
tab.jpg

tab_.jpg

Bardzo rozmyte. Ale widać, że jest okrągłe,,, o ile to w ogóle tabliczka jakaś jest....

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.459 39 4
Ja tam widzę cały czas "Z" a i na tym powiększeniu widać śruby, zdjęcie z Wikipedii z linku wyżej powiększone w PS.
Na późniejszych egzemplarzach nie ma już tego, więc to musi być przykręcana tabliczka (te późniejsze to mam na myśli po naprawach czy przemalowaniach).
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tabliczka.jpg

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.166 450 99
Ja tam widzę cały czas "Z" a i na tym powiększeniu widać śruby, zdjęcie z Wikipedii z linku wyżej powiększone w PS.
Na późniejszych egzemplarzach nie ma już tego, więc to musi być przykręcana tabliczka (te późniejsze to mam na myśli po naprawach czy przemalowaniach).
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Dzięki. To jest to. Wzoruję się na zdjęciu Lyd1-252 pokazywanym na 2 stronie tematu.... egzemplarz sfotografowany w Karczmiskach w 1977 roku.

Myślę, że to wcześniejsza wersja logo z obrazka poniżej
Zobacz załącznik 817056
Super. Wykorzystam tą fotkę bo jest w miarę ostra. Jest pod kątem, ale to nic.
W skali 1:45 średnica tego okręgu (w logo) ma jakieś 3 mm z tego co strzelam z proporcji patrząc na model. Wrzuciłem to do Word'a, lekko przekręciłem i wydrukuję. Potem podkleję na tekturkę, ranty zamaluję na czarno i wytnę. Wszelkie 'nie-proporcje' wynikające z takiego działania pomijam. Trzy milimetry to na tyle mało, że kto by się tym przejmował.

log.jpg

Wydrukowane w skali... (tło w rzeczywistości na wydruku jest białe jak kartka :) a logo czarno-srebrne - telefon mi taką fotkę zrobił)...

_20210526_082829.jpg

Pozostaje podkleić, wyciąć... i się zobaczy co z tego wyjdzie.

Cdn...

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.459 39 4
To jest wektor, czyli posiadając odpowiednie oprogramowanie może kolega go przeskalować i na kilometr długości bez straty jakości :) Zapewne są jakieś niedokładności bo też prostowałem te zdjęcie i robiłem trochę na oko byle proporcje były. W każdym razie na pewno lepsze będzie niż z fotki :cool: No i ma te 3mm na długość.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.166 450 99
To jest wektor, czyli posiadając odpowiednie oprogramowanie może kolega go przeskalować i na kilometr długości bez straty jakości :) Zapewne są jakieś niedokładności bo też prostowałem te zdjęcie i robiłem trochę na oko byle proporcje były. W każdym razie na pewno lepsze będzie niż z fotki :cool: No i ma te 3mm na długość.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Dzięki, dzięki. Ale z tym przeskalowywaniem to aż takiej roboty nie będzie, bo tak jak pisałem - w skali 1:45 logo ma jakieś 0,30 - 0,35 cm średnicy.... Jest spoko. A w większych skalach raczej budował nie będę tej lokomotywy.
Skalę np. 1:25 choć okazała, to jest dla mnie za duża jeśli chodzi o trzymanie modeli. Większa kolekcja, to pokoju za mało by było. 1:45 jest w sam raz jeśli chodzi o karton. Ani nie za małe, ani nie za duże. Myślę że w tej skali można tez pokusić się o jakieś mini dioramki do prezentacji tych modeli i nie zajmą 1,5 metra na półce na jeden model...

Ostatnio edytowane:

AliveC4T

Nowy użytkownik
Reakcje
29 0 0
Trochę się spóźniłem, no ale lepiej późno niż wcale. Ta tabliczka jest obecna na wszystkich lokomotywach wyprodukowanych w Zastalu. Nie wszystkie lokomotywy Lyd1 je posiadają, ponieważ większość została wyprodukowana w Fabloku (WLs150) a tylko nieliczne w Zastalu (WLs180).
Zdjęcie znalezione przypadkiem na stronie TOZKiOS, źródło: https://tozk.pl/409d-w-tozkios/

Załączniki

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.166 450 99
@AliveC4T dzięki.

Poniżej próby z 'żaluzjami' bocznymi. Zobaczymy co docelowo z tego wyjdzie. Narzedzia to nożyk i szpilka....

_20210527_093935.jpg

Nacinam nożykiem i odchylam szpilką...

_20210527_094100.JPG

Tak wydziargalem te blachy na boki...

_20210527_093614.jpg

Pomaluję, przymierzę i się zobaczy co z tego wyjdzie...

Cdn...

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.166 450 99
Rozcieńcz farbę do konsystencji mleka. Bo znowu Ci będzie schło przez tydzień.
Dzięki! No właśnie mi tak schnie, a nie wiedziałem dlaczego. Niestety ze mnie malarz amator bez doświadczenia stąd zapewne tamto pytanie było "dlaczego długo schnie". Teraz rozcieńczę.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.166 450 99
Na razie wklejone elementy przedziałów maszynowych, gdzieniegdzie szpachla. Gdy wyschnie to przytrę papierem ściernym, wkleję tę 'blachy' z żaluzjami (pomalowane) i pomaluję resztę. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

_20210529_133824.JPG

_20210529_133852.JPG

_20210529_133916.JPG
_20210529_134808.JPG

Cdn...

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.257 3 1
Jedna uwaga. Lokomotywy z Zastali miały dodatkowe żaluzje na boku budki maszynisty (z jednej strony), czerwone światła końca pociągu (z żuka, pod światłami głównymi), a także były nieco dłuższe ( tego nie widać, ale były)

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.166 450 99
Jedna uwaga. Lokomotywy z Zastali miały dodatkowe żaluzje na boku budki maszynisty (z jednej strony), czerwone światła końca pociągu (z żuka, pod światłami głównymi), a także były nieco dłuższe ( tego nie widać, ale były)
Dzięki za informację.

Rzeczywiście... https://dozer.kolej.org.pl/zdjecia/Lyd1/Lyd1-252_a.jpg

Kuźwa szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem.... :confused: Spróbuję to jakoś dorobić.... :rolleyes:
Zdjęcia którymi się sugerowałem przedstawiają jak na złość jedną stronę tej lokomotywy.... http://www.tog-billeder.dk/polen_smalspor_plan 550a_Opole-Rosalin.htm

Pokazuje to tylko fakt, że nigdy nie można nic zakładać i trzeba mieć lepszą dokumentację z każdej strony. Kto by przypuszczał, że taki szczegół zewnętrzny będzie inny w lokomotywie z różnych zakładów.

Ta różnica długości to wiadomo jaka była?

Ostatnio edytowane: