• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Lego - modele kolejowe

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
Małe przypomnienie o temacie :) Foto prosto z warsztatu tzn. podłogi bo tu najlepiej mi się pracuje :) Prace nad/przy trzech z czterech wagonów jakie mam zamiar jeszcze zrobić.
Na ten moment tyle:cool:

coś.jpg

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
Czekając na budulec do pokazanych wcześniej wagonów, przypadkiem wziąłem się za kolejny model.
Powstaje (nareszcie) SP42 w (wg terminologii TLG) dark green'e=ciemno zielonym, kolorku:cool: Nie będzie całkiem "koszernie", bo będą klocki i pomalowane, i oklejone ale ja z tym akurat problemów nie mam.

Oto efekt pracy na ten moment:

2szt.jpg

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
Praca idzie do przodu :)

Pewnie Ktoś powie (a wiem, że znajdą się takie osoby), że nie do końca "koszernie" bo naklejki. Jednak mi to osobiście nie przeszkadza to po pierwsze, a po drugie nie zawsze wszystko można klockami, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi jakiś egzotyczny kolor :)

Na fotce widać, że coś tam jest mało dokładnie docięte. W finalnej wersji będzie wszystko na typ-top :cool:

SP42.jpg

POZdrawiam:)

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.758 62 1
Pewnie Ktoś powie (a wiem, że znajdą się takie osoby), że nie do końca "koszernie" bo naklejki. Jednak mi to osobiście nie przeszkadza to po pierwsze, a po drugie nie zawsze wszystko można klockami, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi jakiś egzotyczny kolor :)
A co się przejmujesz, w nowych zestawach LEGO też są naklejki - grunt, że Twoje prace wyglądają naprawdę nieźle, miła odskocznia od H0 (y)

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.238 3 1
Nie chcę zaśmiecać wątku, ale COBI dziś zapowiedziało serię COBI Trains a w niej wariacje na temat BR52. Ty2 również

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
To chyba najlepszy model Stonki jaki wyszedł spod mojej ręki.
Wiem, wiem, skromny jestemo_O.
Model prawie gotowy, dziś poprawiałem naklejki, które za pierwszym razem delikatnie mówiąc troszkę sp@#$łem. Brakuje jeszcze tylko loga Fabloku i zbiorników pod ostoją. Oczywiście jest to nadal etap WIP ale już za chwilę, już za momencik:D będzie wszystko na swoim miejscu.

Chciałbym podziękować Koledze @Zbigniew Gałczyński za projekty, druki i ogólnie za całą pomoc, przy naklejkach, kalkach etc.:cool: do tych moich wszystkich modeli.

SP42 1.jpg SP42 2.jpg SP42 3.jpg

POZdrawiam;)

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.043 33 0
Taki lok i to bez kleju i bez malowania. To mi się podoba w Lego. Jestem ciekaw co teraz cobi zapreze tuje w serii Trains. Czy bedzie konkurencyjny.... osobiście trzymam kciuki aby sie im udało i by niebawem zrobili fajną SM42-chetnie poskładam..... bo Ty2 taki duży :)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
No to się pochwalę:cool:
Dziś miało miejsce tzw. wietrzenie składu. Na stacji w Strzelcach Opolskich, a dokładniej przy rampie czołowo-bocznej magazynu od strony Opola.

Generalnie, to modele są już zbudowane na "typ-top" (jak to mawiał Siara). Dziś jeszcze nie mają kalkomanii ale to chyba tylko kwestia czasu:cool: Mimo wielu wysiłków, w modelach musiałem iść na kompromis, niestety. Najwięcej takich kompromisów mam w modelu wagonu pocztowego, tzw. "Ambulansu". W tej chwili, skład już ma długość około 2,70/2,80m, a mam zamiar jeszcze coś do niego dobudowaćo_O Na ten moment nie prezentuję jeszcze poszczególnych modeli, ponieważ fotki się robią. Jednak mam nadzieję, że już za jakiś czas będę mógł się nimi też pochwalić.

Zapraszam do galerii:

Zobacz załącznik 880067 Zobacz załącznik 880068 Zobacz załącznik 880069

Są też fotki w "towarzystwie" ;)
Zobacz załącznik 880070 Zobacz załącznik 880071

Prawdopodobnie to 1803, ponieważ z żadnego zrobionego zdjęcia nie da się odczytać z 100% pewnością :rolleyes:
Zobacz załącznik 880072

No i autor:p
Zobacz załącznik 880073

I jeszcze najważniejsza informacja, fotki wykonał: Marcin "Kapsel" Kapica

POZdrawiam;)

Jak ten czas leci:eek:

To już prawie rok, gdy pochwaliłem się składem/modelami pociągu pospiesznego "Kolejorz".
Dziś, po prawie roku czasu chcę pokazać (wówczas zapowiadane przeze mnie wagony, które widziałbym jeszcze w tym składzie).

Mianowicie:
- wagon bagażowy typu: 609A,
- "miks" pierwsza i druga klasa typu: 104Af,
- wagon restauracyjny typu: Bautzen89
oraz
- sypialny lub kuszeta (tu jeszcze nie zdecydowałem:p ale przy braku wnętrza to chyba mało istotne. Najważniejsze, że: jest niebieski, "długi" i ostatni w składzie:ROFL:).

Modele już prawie gotowe i nareszcie na kołach, na dzień dzisiejszy zostało w nich do zrobienia jedynie podwozie, detale podwozia.
Póki co, fotka grupowa:

Wagony.jpg

Oczywiście modele (te i wcześniejsze) jeszcze nie mają oznaczeń/kalek. Jednak wiem, że one też w końcu będą;)

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
A więc :)
Nareszcie skład mam kompletny. Budowa wagonów zajęła około roku. Tradycyjnie, miejscami jest kilka kompromisów ale to już taka przypadłość tego tworzywa, z którego rzeźbię te swoje modele. Na dzień dzisiejszy: 9 wagonów + lok = plus-minus 5m długości:cool: Docelowo wszystkie osie w wagonach będą na łożyskach aby zmniejszyć opory toczenia, tarcia etc. ale na dzień dzisiejszy jeszcze tak nie jest. Tradycyjnie już, budując poszczególne modele, bazowałem głównie na zdjęciach zarówno oryginalnych wagonów jak i modeli. Niestety nie wszystko byłem w stanie zrobić idealnie, jednak mam cichą nadzieję iż oglądający te modele nie powinni mieć problemów z ich identyfikacją (przeznaczeniem, typem, etc.):rolleyes:

Pociąg składa się z wagonów:
-wagon pocztowy, tzw. Ambulans, typ 304C, (pomarańczowy)
-wagon bagażowy, typ 609A, (wg terminologii TLG: medium nugat)
-wagon drugiej klasy, typ 111A, (zielony)
-wagon pierwszej i drugiej klasy, typ 104Af, (czerwono-zielony)
-wagon restauracyjny, typ Bautzen89, (ciemnoczerwony)
-wagon pierwszej klasy, typ 112A, (czerwony)
-dwa wagony drugiej klasy, typ 111A, (zielony)
-wagon kuszeta, typ 110Ab (niebieski).

W załączniku link do filmu z krótkiego przejazdu:cool:

No i zaś (nieskromnie) powiem, że jestem bardzo zadowolony z efektu finalnego;)

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
Nareszcie moje modele będą mogły jeździć po łagodniejszych łukach. Przy okazji imprezy w Sosnowcu odebrałem swoje tory łukowe 9v, o promieniu r88 (średnica koła, to około 1.5m ). Produkt firmy FxBricks, robione tak jak oryginalne LEGO na tzw: "wtrysku", a nie jak inne customy w formie druku 3D. Tory seryjnie mają już blaszki. Także trzeba, tyko to poskładać i można sie bawić.

Jestem mega zadowolony:cool:
Tak to wygląda:

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
Dziś znów o (customowych) torach będzie :)

Idąc za ciosem, dziś zabrałem się za przerabianie customowych torów łukowych pod mój system 9v (system, w którym buduję swoje jeżdżące modele). Tym razem na warsztacie, jeszcze większe łuki o "rozmiarze" r104, nadmienię tylko iż rozmiar r88 czy r104 to nie jest wymiar w centymetrach.

Tory łukowe r104 od firmy TrixBrix. Jest to producent m.in. torów kompatybilnych, które są drukiem 3D (choć ponoć robią też coś na tzw. "wtrysku") z oryginalnymi legowymi torami (zarówno tymi z systemu 9v jak i RC) oraz innymi customowymi wyrobami.

Tory są całe plastikowe i mają przygotowany "rowek" w szynie, w który należy "coś" wsadzić (ale to brzmi kurła o_O). Aby można było się bawić taborem z systemu 9v. Nie wymyśliłem tu nic nowego. Skorzystałem z doświadczeń Kolegi, który już coś takiego zrobił i umieściłem tam szynę z flexa H0 od PIKO. Jako ciekawostkę powiem, iż szynę należało wstawić do góry "kołami", ale to nie istotne. Najważniejsze, że działa jak powinno. Dodatkowo należało każdą z szyn przyciąć na żądany wymiar oraz przyszlifować w miejscu łączenia z kolejnym odcinkiem.

Na filmie są to, te tory "z przodu" z dedykowanym balastem, a te pod ścianą to wcześniejsze r88 od FxBricks.

Wnioski mam następujące: "rozmiar" ma znaczenie :p
Łuki r104 są większe, łagodniejsze przez co modele, całe składy wyglądają na nich po prostu jeszcze lepiej. I to chyba wszystko:ROFL:
Skład.jpg

Natomiast jeśli mam być szczery, to ich jakość pozostawia w moim odczuciu wiele do życzenia, niestety. Wygląda to tak:
r104.jpg

Ja to chyba wybredny już jestem:cool: Tak czy inaczej, na pewno te tory posłużą mi oraz moim Kolegom po fachu, przez jakiś czas. I na kilku wystawach pewnie będzie można je zobaczyć na żywo. A w przyszłości, wiem już w jakim kierunku pójdę.
To dziś na tyle.

POZdrawiam;)

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.238 3 1