• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Lego - modele kolejowe

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
W miniony weekend (24-25.06.2023), brałem udział w wystawie: LEGOwisko, która odbyła się w Chojnicach. Organizatorem był klub LUGpol. Na wystawie było wiele autorskich konstrukcji z klocków LEGO. Budowle, modele i makiety.
Oczywiście tej kolejowej również nie zabrakło:cool:
Wspólnie z Kolegami: Maciej Drwięga, Michael Dorschel, Ken Kasprick (goście z DE). Przygotowaliśmy makietę kolejową, a wyglądało to tak:

Dziś film a fotki jak tylko znajdę moment na ich selekcję. Miłego oglądania.

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
Nareszcie mam komplet, czyli Metroliner z Club car'em (wagon piętrowy). Muszę mu jeszcze poświęcić troszkę "miłości" aby był w stanie minimum BDB. Bo teraz oceniam go tak na +4 :cool:

Metroliner.jpg

Reakcje
38 10 2
Pozwolicie że się podepnę w temacie koleji & Lego a bardziej Cobi.
Tak, te modele Cobi są bardzo fajne (przynajmniej z wyglądu). Cobi robi dużo elementów "specjalnych" i dzięki temu łatwiej uzyskać wymagane kształty. Lego bazuje na "zwykłych" klockach z których nie zawsze da się dobrze odtworzyć model. Platforma bardzo fajna (szkoda, że Lego nie robi modeli kolejek).

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
Dawno nic nie pokazywałem :) Dziś było małe wietrzenie składów i nagrałem też kilka filmików.
A więc:

SM42 042 + 4*wagon kryty, 2-osiowy (coś w stylu wagonów serii Gbs):

To moje najnowsze modele, 4 wagony w różnych kolorach (wg terminologi TLG):
reddish brown/czerwono-brązowy, ("łaciaty")
dbg (dark bluish gray) ciemno szary, z otwartymi drzwiami i wnętrzem,
dk green (dark green) ciemno zielony, wyszedł bardzo "sterylnie" :)
oraz
dk red (dark red), ciemno czerwony, w tym zrobiłem uchylne "okna"-klapy w ścianach bocznych.

Oczywiście, modele nie są zbudowane idealnie w stosunku do oryginału, wynika to z faktu iż "moje" tworzywo na wszystko czasem po prostu nie pozwala. A nie od dziś to już chyba dobrze wiadomo :)

PKP Energetyka, pociąg sieciowy.
SM42 xxx + 120A (stodoła) + 102A (ryflak):
Docelowo, chciałbym jeszcze minimum ze 2 wagony do tego składu.

PKP Energetyka, pociąg roboczy.
SM42 xxx + 2*platforma z niskimi burtami + platforma z koparką Waryński K611 + 2*wagon kryty, 2-osiowy (dla obsługi/narzędziowy):

Wszystkie te i inne modele będzie można zobaczyć na żywo na tegorocznym "Hobby 2023" w Poznaniu.

POZdrawiam :)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
Można powiedzieć "praca wre" :)
Właśnie siedzę nad swoją makietą, którą będzie można zobaczyć na żywo już na tegorocznym "Hobby 2023".
Makieta się rozrasta o jakieś, około 76cm po długości. Na ten moment.
Robię właśnie drugi z trzech kolejnych modułów. Foto prosto z pracowni tzn. podłogi, bo tam najlepiej mi się pracuje:
budowa2.jpg

Plan makiety prezentuje się tak:
2. Zimna Wódka, 2,0.jpg

Z podziałem na moduły, tak:
3. Zimna Wódka, 2,0 moduły.jpg
POZdrawiam :)

Reakcje
38 10 2
Szkoda, że oryginalnie Lego ograniczyło się tylko do kilku rodzajów torów (ciasne łuki). W innym przypadku ta tematyka stwarzała ogromne możliwości sprzedażowe. I kolej w Lego skończyła się wraz z końcem 9V. Plastikowe tory nie mają sensu (zasilanie z baterii nie ma sensu).

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
Fakt, szkoda.
Widocznie Komuś w Danii, "exel świeci na zielono" i wszystko jest OK:cool:
Na całe szczęście, dziś mamy na rynku tzw. "trzecie firmy", które robią tory w systemie 9v o innych, większych geometriach. I zabawa trwa nadal:cool:

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
Udało się :) Kolumna "I" wg planu zrobiona.

Ten kawałek w kolorku dk green (ciemno zielonym), to chwilowe rozwiązanie. Jak znam siebie, to w tym miejscu coś powstanie:cool:, kiedyś...
20231022_19540922.jpg
No i... musi być;)
20231022_19560322.jpg
Teraz już tylko drzewka, krzaki i takie tam smaczki:cool:
POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.227 0 0
Zbudowałem kawałek makiety po to aby ustawić na nim lokomotywy, które oczekują fizycznej kasacji a tymczasem coś się tu dzieje:oops:

"To Nasz teren" tak bym nazwał tę scenkę:cool:
To oczywiście pierwsze podejście do tematu/scenki:cool:

ustawka.jpg

POZdrawiam;)