Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
@Pyrus86 zerknąłbyś na PW? napisałem do Ciebie jakiś czas temu w sprawie wagonu PIKO z możliwością dobudowania czegoś z klocków LEGO. chętnie poznam Twoją opinię.
To nadal etap budowy modele (wagonów 111A) jakie pokazywałem do tej pory, to wyglądały bardziej na typ: Bautzen niż rodzimy "Y-grek". Jednak klocki mają to do siebie, że jak coś w modelu spier@#$isz, to możesz to naprawić Tak też zrobiłem tzn. robię to cały czas.
Były takie jak ten po lewej, a będą jak ten po prawej
Z cyklu: kiedy Żony nie ma w domu .
Dziś przeprowadziłem pierwsze testy składu, podczas jazdy. Specjalnie do tych testów, zbudowałem prowizoryczny szlak, no i zadziałało
Ten szary pasażerski pamiętam z katalogów Lego z dzieciństwa. Aż na głos nie myślę że to było 30 lat temu.
Jak przez mgłę pamiętam, że był chyba i parowóz.
Ten szary pasażerski pamiętam z katalogów Lego z dzieciństwa. Aż na głos nie myślę że to było 30 lat temu.
Jak przez mgłę pamiętam, że był chyba i parowóz.
Szary, czyli 4558 Metroliner (nawiasem mówiąc, mój ost nabytek z 10.2021r.) Co do parowozów, to owszem były. Sam na ten moment mam 3szt, jednak nie występowały one w systemie zasilania 9v, tym z lat '90.
No to się pochwalę
Dziś miało miejsce tzw. wietrzenie składu. Na stacji w Strzelcach Opolskich, a dokładniej przy rampie czołowo-bocznej magazynu od strony Opola.
Generalnie, to modele są już zbudowane na "typ-top" (jak to mawiał Siara). Dziś jeszcze nie mają kalkomanii ale to chyba tylko kwestia czasu Mimo wielu wysiłków, w modelach musiałem iść na kompromis, niestety. Najwięcej takich kompromisów mam w modelu wagonu pocztowego, tzw. "Ambulansu". W tej chwili, skład już ma długość około 2,70/2,80m, a mam zamiar jeszcze coś do niego dobudować Na ten moment nie prezentuję jeszcze poszczególnych modeli, ponieważ fotki się robią. Jednak mam nadzieję, że już za jakiś czas będę mógł się nimi też pochwalić.
Zapraszam do galerii:
Są też fotki w "towarzystwie"
Prawdopodobnie to 1803, ponieważ z żadnego zrobionego zdjęcia nie da się odczytać z 100% pewnością
No i autor
I jeszcze najważniejsza informacja, fotki wykonał: Marcin "Kapsel" Kapica
Ostatnio pokazałem swój najnowszy model, czyli cały skład w całości. A dziś pora na każdy wagon z osobna
Modele zbudowane z klocków LEGO bo jak inaczej
Na dzień dzisiejszy, skład tworzą: wagon pocztowy, tzw. "Ambulans" typu 304C, jeden wagon pierwszej klasy typu 112A oraz trzy wagony drugiej klasy typu 111A.
Szczerze powiem, że do pełni szczęścia widziałbym w tym składzie jeszcze minimum dodatkowe cztery wagony, jednak to już w przyszłości. Na dzień dzisiejszy modele nie posiadają jeszcze oznaczeń, niestety. Jednak to się zmieni, to kwestia czasu
Generalnie, to jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego, mimo wielu kompromisów, których najwięcej mam chyba w wagonie pocztowym. Wagony jakie zbudowałem to na dzień dzisiejszy, chyba trzecia ich wersja (zbudowanych z klocków LEGO). Poprzednio tematu podejmowali się koledzy: Meler i Gomiunddoris. Przy budowie swoich modeli, inspirowałem się m.in. modelami Macieja Drwięgi. I nie ukrywam, że z kilku pomysłów i rozwiązań skorzystałem.
Dodam jeszcze, że nie robiłem wnętrz wagonów. Był to zabieg celowy, w myśl zasady: lokomotywa ciężka wagony lekkie
To chyba na tyle, zapraszam do galerii:
"Ambulans":
Jak wspominałem wcześniej, wagon pocztowy ma najwięcej kompromisów. O ile czerwony pas na drzwiach do przedziału magazynowego można zrobić np. naklejką (a nad czym się jeszcze bardzo zastanawiam), to z brakiem ryfli na dachu, muszę się już pogodzić
Dziś kilka fotek z wczorajszego montażu wystawy, w wrocławskim "Kolejkowie". Wystawa trwać będzie od 15.03 do 15.05.2022 w Sky Tower (I piętro).
Wspólnie z Kolegami z stowarzyszenia "Zbudujmy.to!" wystawiłem tam swój kawałek makiety oraz modele.
W Radzionkowie spory ruch
Niestety ze względu na odstęp makiety od widowni, postanowiłem nie ryzykować i część swoich modeli wystawiłem na makietach Kolegów. Dlatego na moim kawałku tak nieco pustawo będzie
Myślę, że można się pochwalić
Wystawa trwa w: Wrocław, Kolejkowo, Sky Tower, termin 15.03.-15.05.2022. W mediach można czasem natknąć się na jakieś informacje odnośnie tej wystawy a to jedna z nich:
Dziś u mnie testy, testy
Jeszcze troszkę roboty przy loku i skład gotowy. A tak wygląda na oryginalnych, ciasnych legowych łukach (wiem, wiem jest komicznie )
Dla tych co lubią klocki LEGO i pociągi ale nie tylko
Już od 28.06 do 18.09 w warszawskiej Stacji Muzeum, ul. Towarowa 3. Będzie dostępna do zobaczenia nowa ekspozycja. Którą przygotowałem wspólnie z Kolegą
Graty po ostatniej wystawie w Stacji Muzeum już w domu więc nadszedł czas na prace poprawkowe przy modelach i samej makiecie.
Na pierwszy ogień poszła żółta SM'ka. Model ma zmienione barierki (kolor oraz to jak zostały teraz zbudowane), w stosunku do tych jakie miał na wystawie. Haki pirackie zostaną takie jakie są (ich kolor), nie planuję ich malować. Klocki, z których zostały zrobione reflektory czyli garnki i stożki, zastały już najnormalniej w świecie pomalowane. Niestety jest to zabieg celowy bo w tym wydaniu nie dało się inaczej.
Ten model "Stonki" to kolejne jej wydanie z małymi poprawkami w stosunku do poprzednich wersji. W tym konkretnym przypadku, skorzystałem z rozwiązania Kolegów (Meler, Mateusz) na zbudowanie ścian czołowych krótkiej i długiej "szafy". Kolejną zmianą w stosunku do mojej pierwszej SM'ki to fakt, iż tym razem czołownica została zamontowana na wózku a nie na pudle. To rozwiązanie lepiej działa na ciasnych oryginalnych łukach i rozjazdach. W modelu celowo zastosowałem na jednej czołownicy magnes a z drugiej strony hak. Prawdopodobnie pudło będzie jeszcze poprawiane pojedynczymi klockami, bo jak mi to powiedział Kolega: "bardzo sterylna teraz jest" . Do pełni szczęścia brakuje mi jedynie kalkomanii .