• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Lego - modele kolejowe

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
To nadal etap budowy:rolleyes: modele (wagonów 111A) jakie pokazywałem do tej pory, to wyglądały bardziej na typ: Bautzen niż rodzimy "Y-grek". Jednak klocki mają to do siebie, że jak coś w modelu spier@#$isz, to możesz to naprawić:LOL: Tak też zrobiłem:podstepny: tzn. robię to cały czas.

Były takie jak ten po lewej, a będą jak ten po prawej:cool:

111A dwa.jpg

POZdrawiam;)

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
Ten szary pasażerski pamiętam z katalogów Lego z dzieciństwa. Aż na głos nie myślę że to było 30 lat temu.
Jak przez mgłę pamiętam, że był chyba i parowóz.

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Ten szary pasażerski pamiętam z katalogów Lego z dzieciństwa. Aż na głos nie myślę że to było 30 lat temu.
Jak przez mgłę pamiętam, że był chyba i parowóz.
Szary, czyli 4558 Metroliner (nawiasem mówiąc, mój ost nabytek z 10.2021r.) Co do parowozów, to owszem były. Sam na ten moment mam 3szt, jednak nie występowały one w systemie zasilania 9v, tym z lat '90.

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
No to się pochwalę:cool:
Dziś miało miejsce tzw. wietrzenie składu. Na stacji w Strzelcach Opolskich, a dokładniej przy rampie czołowo-bocznej magazynu od strony Opola.

Generalnie, to modele są już zbudowane na "typ-top" (jak to mawiał Siara). Dziś jeszcze nie mają kalkomanii ale to chyba tylko kwestia czasu:cool: Mimo wielu wysiłków, w modelach musiałem iść na kompromis, niestety. Najwięcej takich kompromisów mam w modelu wagonu pocztowego, tzw. "Ambulansu". W tej chwili, skład już ma długość około 2,70/2,80m, a mam zamiar jeszcze coś do niego dobudowaćo_O Na ten moment nie prezentuję jeszcze poszczególnych modeli, ponieważ fotki się robią. Jednak mam nadzieję, że już za jakiś czas będę mógł się nimi też pochwalić.

Zapraszam do galerii:

1.jpg 2.jpg 3.jpg

Są też fotki w "towarzystwie" ;)
EP09 039.jpg EP09 005.jpg

Prawdopodobnie to 1803, ponieważ z żadnego zrobionego zdjęcia nie da się odczytać z 100% pewnością :rolleyes:
EN57AL 1803.jpg

No i autor:p
4.jpg

I jeszcze najważniejsza informacja, fotki wykonał: Marcin "Kapsel" Kapica

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Ostatnio pokazałem swój najnowszy model, czyli cały skład w całości. A dziś pora na każdy wagon z osobna:cool:

Modele zbudowane z klocków LEGO bo jak inaczejo_O
Na dzień dzisiejszy, skład tworzą: wagon pocztowy, tzw. "Ambulans" typu 304C, jeden wagon pierwszej klasy typu 112A oraz trzy wagony drugiej klasy typu 111A.
Szczerze powiem, że do pełni szczęścia widziałbym w tym składzie jeszcze minimum dodatkowe cztery wagony, jednak to już w przyszłości. Na dzień dzisiejszy modele nie posiadają jeszcze oznaczeń, niestety. Jednak to się zmieni, to kwestia czasu:cool:

Generalnie, to jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego, mimo wielu kompromisów, których najwięcej mam chyba w wagonie pocztowym. Wagony jakie zbudowałem to na dzień dzisiejszy, chyba trzecia ich wersja (zbudowanych z klocków LEGO). Poprzednio tematu podejmowali się koledzy: Meler i Gomiunddoris. Przy budowie swoich modeli, inspirowałem się m.in. modelami Macieja Drwięgi. I nie ukrywam, że z kilku pomysłów i rozwiązań skorzystałem.
Dodam jeszcze, że nie robiłem wnętrz wagonów. Był to zabieg celowy, w myśl zasady: lokomotywa ciężka wagony lekkie;)

To chyba na tyle, zapraszam do galerii:

"Ambulans":
304C.jpg
Jak wspominałem wcześniej, wagon pocztowy ma najwięcej kompromisów. O ile czerwony pas na drzwiach do przedziału magazynowego można zrobić np. naklejką (a nad czym się jeszcze bardzo zastanawiam), to z brakiem ryfli na dachu, muszę się już pogodzić:ROFL:

"Jedynka" i "dwójka":
112A.jpg 111A.jpg

Detale podwozia:
111A..jpg

No i takie grupowe:cool::
całość 1.jpg całość 2.jpg

POZdrawiam;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Dziś kilka fotek z wczorajszego montażu wystawy, w wrocławskim "Kolejkowie". Wystawa trwać będzie od 15.03 do 15.05.2022 w Sky Tower (I piętro).
Wspólnie z Kolegami z stowarzyszenia "Zbudujmy.to!" wystawiłem tam swój kawałek makiety oraz modele.

1.jpg
W Radzionkowie spory ruch :)
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Niestety ze względu na odstęp makiety od widowni, postanowiłem nie ryzykować i część swoich modeli wystawiłem na makietach Kolegów. Dlatego na moim kawałku tak nieco pustawo będzie:rolleyes:

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Dziś u mnie testy, testy :)
Jeszcze troszkę roboty przy loku i skład gotowy. A tak wygląda na oryginalnych, ciasnych legowych łukach (wiem, wiem jest komicznie o_O)

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Małe przypomnienie tematu :).

Graty po ostatniej wystawie w Stacji Muzeum już w domu więc nadszedł czas na prace poprawkowe przy modelach i samej makiecie.

Na pierwszy ogień poszła żółta SM'ka. Model ma zmienione barierki (kolor oraz to jak zostały teraz zbudowane), w stosunku do tych jakie miał na wystawie. Haki pirackie zostaną takie jakie są (ich kolor), nie planuję ich malować. Klocki, z których zostały zrobione reflektory czyli garnki i stożki, zastały już najnormalniej w świecie pomalowane. Niestety jest to zabieg celowy bo w tym wydaniu nie dało się inaczej.

Ten model "Stonki" to kolejne jej wydanie z małymi poprawkami w stosunku do poprzednich wersji. W tym konkretnym przypadku, skorzystałem z rozwiązania Kolegów (Meler, Mateusz) na zbudowanie ścian czołowych krótkiej i długiej "szafy". Kolejną zmianą w stosunku do mojej pierwszej SM'ki to fakt, iż tym razem czołownica została zamontowana na wózku a nie na pudle. To rozwiązanie lepiej działa na ciasnych oryginalnych łukach i rozjazdach. W modelu celowo zastosowałem na jednej czołownicy magnes a z drugiej strony hak. Prawdopodobnie pudło będzie jeszcze poprawiane pojedynczymi klockami, bo jak mi to powiedział Kolega: "bardzo sterylna teraz jest" :p. Do pełni szczęścia brakuje mi jedynie kalkomanii o_O.

To chyba na tyle, tak to wygląda w całości :cool::

1.jpg 2.jpg 3.jpg

POZdrawiam;)

Ostatnio edytowane: