• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Lego - modele kolejowe

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Wreszcie to zrobiłem ;) mianowicie plan makiety, mojej stacji w klockowej wersji. Tak się prezentuje mój układ stacji Zimna Wódka. Można by powiedzieć, że to taka Zimna Wódka na "sterydach" o_O.
Mam cichą nadzieję, że jeszcze w tym roku uda mi się to gdzieś pokazać na żywo, troszkę się pobawić i zobaczyć to wreszcie w całości, bo w domu to już ni ma jak:X3:
Długość to około 6,40m a szerokość 1,15m. Zbudowane w standardzie MILS.

Zimna Wódka - plan :)
by Dawid Kubicki, on Flickr

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
@Pyrus86 jak wygląda sprawa z dostępnością typowo kolejowych elementów w lego? Łączysz z innymi firmami? Czy tylko Lego tam jest? Możesz zrobić parę zdjęć tych rozjazdów z bliska? :)
POZdrawiam ;)
A co rozumiesz poprzez określenie: "typowo kolejowe elementy"?:niepewny:
Tak jak wspominał @pado , razem z kumplami stosujemy raczej tory z systemu 9v, czyli z tymi blaszkami:cool:. System już dziś nie produkowany, więc z dostępnością jest różnie tak jak i z ceną za odcinek prosty czy rozjazd:rolleyes:. O wózkach już nawet nie gadam:eek:.
Ponieważ: raz, że ładniej wyglądają na makietach od tych nowych plastikowych, a dwa na wystawach mogą spokojnie jeździć oba rodzaje zasilania.

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Dziś coś innegoo_O jednak naturalnie związane z klockami LEGO i moją ulubioną serią, czyli Trains:cool: Ponieważ oczywiście byłem grzeczny oraz pracowity w tym roku;) to prezent świąteczny, mikołajkowy czy z innej okazji dostałem już dziś:cool:.

Jak wiadomo nie tylko buduję własne modele, ale też kolekcjonuję oryginalne zestawy, z wspomnianej serii i to w różnych systemach zasilania. Dziś chciałbym się pochwalić najnowszym zestawem w swojej kolekcji, którym jest 4558 - Metroliner, z 1991r. Moim zdaniem jest to zestaw flagowy z systemu 9v. Zestaw/set oczywiście z "papierami" czyli: pudło i instrukcja papierowa. Kompletność 100% oraz wszystkie naklejki, taka gratka dla kolekcjonera. Zestaw jak na te 30 lat, trzyma się i jeździ całkiem, całkiem dobrze;) Ma kilka niedoskonałości w postaci krzywo naklejonych naklejek lub "zadartych" jak te pod szybą z przodu loka. Jednak trzeba pamiętać ile to ma lat. A praktycznie wszystkie klocki i szybki nie posiadają żadnych śladów użytkowania (rysek).

Wygląda to tak:

1a.jpg 2a.jpg 3a.jpg 4a.jpg 5a.jpg 6a.jpg

POZdrawiam;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
W dniach 20-21.11.2021 w Warszawie, odbyła się impreza Targi Hobby 2021.

Miałem przyjemność wziąść udział w tej imprezie i pokazać tam swoją makietę oraz modele. Dodam, że po raz pierwszy widziałem ją sam w całości na żywo bo w domu to już ni ma jak :cool: Makieta ma wymiar 3na14 baseplate (bp), a bardziej normalniej mówiąc, to: 1,15m na około 5,40m i jest zbudowana w standardzie MILS.

1.jpg
2.jpg 3.jpg

Makieta autorstwa Kolegi: Tomasz "rASch" Wierszyłło
4.jpg 5.jpg

6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg

Oczywiście mój kawałek można zobaczyć również z góry:cool:

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Ostatnio słyszałem taki żarcik, mianowicie:

Osoba siedząca w zakładzie karnym, została zapytana: co w życiu jest najważniejsze?
ów skazany odpowiedział: "w życiu to najważniejsze jest mieć cele". :p:ROFL::ROFL::ROFL:

Więc i ja, sobie takie nowe cele na ten 2022r postawiłem.
Mam zamiar zrobić coś nowego;). Oczywiście będzie to model lub modele zbudowane z klocków LEGO.
Ostatnio bardzo dużo interesowałem się wagonem pocztowym, typu 304C tzw. "Ambulansem". Jednak aby nie robić kolejnego pudełka w krzykliwym kolorze, pewien kolega poradził mi (odpowiednio zmotywował) do tego aby oprócz Ambulansu zbudować i inne wagony, czyli nie jeden model a cały skład:rolleyes:.
I tak na dzień dzisiejszy plan jest taki, że zrobię ów wagon pocztowy + 2 * 111A (docelowo 3szt) oraz 1 * 112A.

Wagony 111A i 112A w klockowych wersjach już wcześniej powstały:

Michał "Meler" :
EU07 and passenger cars #2
Piotr "Gomiundoris":
A type of passenger carriages of the first class, running in PKP Intercity trains. The wagons were produced in the years 1969-1989 by H. Cegielski - Poznań.Moja wersja będzie ciut inna, bo mam po prostu inny pomysł na pewne rzeczy:cool:. W zielonych wagonach z beżowym pasem (po klockowemu, tanowym) okna, a konkretnie szyby to tzw. tłuczone szkło. Ponieważ będą one zbudowane, a nie jak to bywało do tej pory z gotowych elementów.

Na dzień dzisiejszy wygląda to tak, zdaję sobie sprawę z faktu, że jeszcze dużo pracy mnie czeka oraz zamówień, odpowiednich klocków w odpowiednich ilościach, na ten projekt:cool:.

111A.jpg

POZdrawiam;)

OP
OP
Pyrus86

Pyrus86

Znany użytkownik
SMK Katowice
Reakcje
1.232 0 0
Tak się zapytam - gdzie znaleźć takie klocki do budowy np. takiego wagonu?
Wiesz każdy sposób pozyskiwania budulca jest dobry:cool: jednak jeśli mówimy o kupowaniu konkretnych klocków (kształt, kolor, ilość) pod konkretny projekt, to najlepszym rozwiązaniem jest platforma bricklink. To takie allegro;) z klockami. Masz tam skatalogowane wszystkie elementy i ogólnie rzecz biorąc wszystko to, co wyprodukowała TLG (The Lego Group).

POZdrawiam;)