• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny L45H Bemo (informacja z AMC Wrocław)

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.221 3 1
Fajnie, że wychodzi nowa edycja ale ceny zaczynają być okrutne za model analogowy
Czy ja wiem... Za poprzednią edycję płaciłem trochę ponad 1500, to kwestia wahań kursu euro.
Ten Dieselek kosztuje wiecej niż moja EU07…? Chryste bez przesady…!
Musisz też pamiętać, że EU07 to jednak masówka, a to jest model wydany w kilkudziesięciu egzemplarzach. Bardzo niszowy

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
No i niestety ponownie wpadka z dachem, Lxd2-286 całe swoje życie miała rynienkę :(
Ponadto nie wiem, czy model ma odzwierciedlać wykonanie fabryczne z roku 1970, czy po naprawie głównej w Rumunii w połowie lat 80-tych, bo jeżeli to drugie, to niestety jest kolejny poważny błąd - brak wnęki na grzejnik.
Co do koloru, to dla mnie jest za mało wiśniowy ...
Nic, trzeba poczekać na gotowy model, mam nadzieję że jednak będzie ok :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.714 125 86
Uniwersalna forma kosztuje 50.000€. Wypuszczą 100-200szt. w tym malowaniu. To jak ma się im zwrócić ta rynienka?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.612 31 1
Uniwersalna forma kosztuje 50.000€.
No właśnie, cały czas się zastanawiam co tam tyle kosztuje? Czy nie ma sposobu na tańszą formę.
One przecież są małe, nie tłoczą blach stalowych, więc nie muszą być pancerne.
Nie zużywają się przez rok, czy nawet 10 lat. Wliczając koszt intelektualny przy projekcie takiej formy.
Co tyle kosztuje? Nie znam się, więc pytam.

Ostatnio edytowane:

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.398 174 19
Nie powinien mieć czarnych wózków?
Nie widziałem dokumentów tej lokomotywy, ale pamiętam, że wcześniej to jest w latach 1984-86 kilka razy ją widziałem i miała kolor czerwony ale jaśniejszy, według mnie w drugiej połowie lat 80 była po prostu wysłana do kolejnej naprawy rewizyjnej do fabryki w Rumunii jak wiele innych Lxd2 w tym czasie, gdzie otrzymała typowe fabryczne malowanie wiśniowe. W wydanych dotychczas publikacjach i w internecie jest wiele zdjęć wykonanych w pierwszej połowie lat 90 przedstawiających Lxd2 w fabrycznym wiśniowym malowaniu i raczej niemożliwe jest, aby wszystkie miały to malowanie od nowości. Będąc w Karczmiskach w czerwcu 1992 roku widziałem tam Lxd2-286 w fabrycznym wiśniowym malowaniu, lok ten zbudowany był w 1970 roku i na pewno nie było to jego oryginalne malowanie od nowości. W załączniku jego zdjęcie wykonane przeze mnie 13.06.1992 roku.
Przypuszczam, że w Rumunii mniej więcej do połowy lat 80 malowali Lxd2 na niebiesko, a potem na wiśniowo i stąd było później tyle lokomotyw w malowaniu fabrycznym.
Link do postu z forum
https://forum.modelarstwo.info/threads/wąskotorowe-klimaty.31882/page-137

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Jej zdjęcie (tj. Lxd2-286) jest także w biuletynie FPKW nr 1 autorstwa Michała Zajferta. Biuletyn dostępny TUTAJ w pliku PDF.
Fajne jest to, że widać ją w roku 1992 na zasieku węglowym w Karczmiskach z tak jakby nie wyblakniętą farbą i na pewno w innym odcieniu niż stojąca za nią inna lokomotywa. Paski na czołownicy są czerwone w innym kolorze niż buraczkowa wręcz buda. Jak czołownica wygląda w modelu? Jeszcze nie wiadomo. Zdjęcie w tym biuletynie jest dość wyraźne. Jedyne co mi się kupy nie trzyma to to, o czym pisze autor... o mocno wyblakłym malowaniu fabrycznym. To można bowiem powiedzieć o lokomotywie widocznej raczej z tyłu.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
Czy aby wózki nie winne być czarne, a czołownica czerwono żółta :niepewny: BEMO zaczęło chyba iść mocno na skróty.
Wszystko jest ok, to te zdjęcia przekłamują kolory, przez co wydaje się, że czerwień na czołownicy i kolor lokomotywy są takie same.
W rzeczywistości wszystko jest tak jak powinno być. Wózki powinny być szare, aczkolwiek trochę ciemniejsze.

Reakcje
87 0 0
Dzisiaj odebrałem model z paczkomatu, zrobił na mnie całkiem dobre wrażenie. Kolor pudła wydaje się ok, czołownice są delikatnie jaśniejsze- ale na tyle niedużo, że można się łatwo pomylić oglądając słabszej jakości zdjęcia. Co do wózków- moim zdaniem lepiej pasowałyby czarne lub szare, jednak dużo ciemniejsze- no cóż, Bemo poszło tutaj na łatwiznę.

IMG_9372.jpeg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Dzisiaj odebrałem model z paczkomatu, zrobił na mnie całkiem dobre wrażenie. Kolor pudła wydaje się ok, czołownice są delikatnie jaśniejsze- ale na tyle niedużo, że można się łatwo pomylić oglądając słabszej jakości zdjęcia. Co do wózków- moim zdaniem lepiej pasowałyby czarne lub szare, jednak dużo ciemniejsze- no cóż, Bemo poszło tutaj na łatwiznę.

Zobacz załącznik 1092358
Uchwyty były już zamontowane przez producenta? W pierwszych wypustach montowało się to osobno.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 1
Wąskotorówka 15
Z
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 2