• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny L45H Bemo (informacja z AMC Wrocław)

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
974 6 0
Frank nie cierpi na braki pomysłów, możecie być spokojni.

Oraz to, że akurat Bemo ma formy na dany egzemplarz. Lxd2 wbrew pozorom potrafią się bardzo od siebie róznić.

Tej Lxd2-241 ze zdjęcia Szymona nie da się niestety zrobić. Bemo by musiało wydać nową formę.

Jak już jesteśmy w temacie, ma ktoś jakieś zdjęcia niebieskich Lxd2 po naprawach głównych w Rumunii? Tylko nie te co są w internecie, bo te znam. Poszukuję też zdjęć Lxd2-309, ale z lat 1984-1990. Chodzi o te konkretne lata, żadne inne. Zdjęć poszukuję dla siebie, nie jest to związane z żadnym projektem modelarskim (przynajmniej na razie ;) ).
Odnośnie niebieskich Lxd2. Czy oprócz Piotrkowskiej Lxd2-292, dałoby się zrobić Lxd2-289 lub Lxd2-309? Czy Bemo dysponuje odpowiednią formą?

JSz

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 11 0
Odnośnie niebieskich Lxd2. Czy oprócz Piotrkowskiej Lxd2-292, dałoby się zrobić Lxd2-289 lub Lxd2-309? Czy Bemo dysponuje odpowiednią formą?
Lxd2-309 ma malowanie tzw. historyczne ale nie do końca , tzn. ogólny schemat i dobór kolorów jest prawidłowy, ale lokomotywa ta za czasów PKP nigdy takiego malowania nie miała , a otrzymała je już za czasów eksploatacji za czasów FPKW , które zostało wykonane przez kolegę Michała Zajferta i mnie w roku 2003 lub 2004 ( już dobrze nie pamiętam) i odświeżone przez kolegę Michała kilka lat temu. Lxd2 -309 w tym niebieskim malowaniu jeździła bardzo krótko bo bodajże do czerwca lub lipca 2006 roku kiedy to poważnej awarii uległ silnik spalinowy ( na skutek awarii uszczelek gumowych typu o-ring umieszczonych na tulejach cylindrowych, woda z układu chłodzenia dostała się do oleju smarującego i powstała tzw. kawa z mlekiem czyli paskudna maź. Koniec pracy tej lokomotywy wyglądał następująco : olej smarujący mieszany i rozrzedzony przez wodę stracił swoje właściwości i spadło jego ciśnienie w wyniku czego zadziało zabezpieczenie przed zatarciem czyli hydrauliczny czujnik ciśnienia oleju powiązany z pompą wtryskową trwale zgasił silnik) i została odstawiona aż do
chwili obecnej. Byłem na tej maszynie gdy zdefektowała, byłem również przy rozbiórce silnika i i poszukiwaniu usterki.
Także jeżeli miałby powstać kolejny model niebieskiej Lxd2 ( po naprawie w zakładach Faur w latach osiemdziesiątych) to należałoby wybrać inną maszynę.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Frank nie cierpi na braki pomysłów, możecie być spokojni.

Oraz to, że akurat Bemo ma formy na dany egzemplarz. Lxd2 wbrew pozorom potrafią się bardzo od siebie róznić.

Tej Lxd2-241 ze zdjęcia Szymona nie da się niestety zrobić. Bemo by musiało wydać nową formę.

Jak już jesteśmy w temacie, ma ktoś jakieś zdjęcia niebieskich Lxd2 po naprawach głównych w Rumunii? Tylko nie te co są w internecie, bo te znam. Poszukuję też zdjęć Lxd2-309, ale z lat 1984-1990. Chodzi o te konkretne lata, żadne inne. Zdjęć poszukuję dla siebie, nie jest to związane z żadnym projektem modelarskim (przynajmniej na razie ;) ).
Trudno będzie znaleźć takie zdjęcia. Mogę tylko dodać, że w połowie października 1990 roku lokomotywa Lxd2-309 miała jeszcze malowanie niebieskie. Jechałem wtedy autobusem do Warszawy i w Rawie Mazowieckiej przejeżdżał akurat przez przejazd przez DK 72 pociąg towarowy prowadzony tą lokomotywą. Przedział silnikowy miała zwrócony w stronę Rogowa.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
Mogę tylko dodać, że w połowie października 1990 roku lokomotywa Lxd2-309 miała jeszcze malowanie niebieskie. Jechałem wtedy autobusem do Warszawy i w Rawie Mazowieckiej przejeżdżał akurat przez przejazd przez DK 72 pociąg towarowy prowadzony tą lokomotywą.
Dziwne, bo Lxd2-309 za PKP nie była nigdy niebieska. Jesteś pewien, że widziałeś tą maszynę?

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Dziwne, bo Lxd2-309 za PKP nie była nigdy niebieska. Jesteś pewien, że widziałeś tą maszynę?
Michale, to był październik1990 roku i taką Lxd2 widziałem w Rawie Mazowieckiej. Niebieska, z grubym, białym pasem z bordową cienką obwódką, Płaskie drzwi przedziałów, rzekłbym klasyka napraw w Rumunii. Numer lokomotywy zaczynał się na pewno od 3xxx. Powinienem tak napisać, choć nie upieram się. Tak miałem przez lata zakodowane w pamięci. Więc albo 315 albo 309. Lub może inna, delegowana np. z dogorywającej kolejki piotrkowskiej.
Tutaj może kol. Michał Zajfert lub Marcin Wojda doprecyzują, lub kol. Marek. W lipcu 1995 r. byłem w Rogowie i Lxd2-309 była już jasnoczerwona, z silnikiem Wola.

Ostatnio edytowane:

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
Michale, to był październik1990 roku i taką Lxd2 widziałem w Rawie Mazowieckiej. Więc albo 315 albo 309.
Michale, to mogła być Lxd2-315, bo ona była niebieska. Pamiętam, jak ją oglądałem w Stegnie podczas pociągu inauguracyjnego na dopiero co ponownie uruchomionej Gdańskiej / Żuławskiej KD i faktycznie prześwitywały na uchwytach pozostałości po malowaniu niebieskim z Faura.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Z podziękowaniem za informację Michale. Też byłem na tym pierwszym zuławskim przejeździe, razem z Borysem. Aż nie chce się wierzyć, że to było ponad 22 lata temu.
Pierwszą Lxd2 w malowaniu niebieskim widziałem na stacji Przystronie we wrześniu 1988 roku. Prowadziła puste weglarki do Koła, a przedziałem silnikowym była zwrócona w stronę Koła.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Michale, to mogła być Lxd2-315, bo ona była niebieska. Pamiętam, jak ją oglądałem w Stegnie podczas pociągu inauguracyjnego na dopiero co ponownie uruchomionej Gdańskiej / Żuławskiej KD i faktycznie prześwitywały na uchwytach pozostałości po malowaniu niebieskim z Faura.
Jeżeli był to październik 1990, to 315 była czerwona po naprawie w Nowym Sączu (styczeń 1990).
Wątpię też żeby była to jakaś lokomotywa delegowana z innej kolei, tym bardziej że było to 6-7 lat po NG, czyli zapewne wyjeżdżała ostatnie kilometry przed kolejną naprawą lub odstawieniem.
Pozostaje 316 - tu mam zanotowaną tylko naprawę rewizyjną 30.06.1997, ale z dostępnych zdjęć widać że w 1992 roku była czerwona i miała już wymieniony silnik, co nie wyklucza że w 1990 teoretycznie mogła być niebieska ze starym silnikiem.
No i jest jeszcze 311, której zdjęcia nigdy nie widziałem, skasowana w 1994 roku, ta mi pasuje najbardziej, po wyjeżdżeniu kilometrów odstawiona (jako niebieska) i już nie skierowana na kolejną naprawę tylko skasowana.
Może ktoś z Rogowa coś pamięta w tym temacie?

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Koledzy, dziękuję za komentarze i informacje. To była dokładnie połowa października 1990 roku. Jechałem wtedy autobusem do Warszawy i bardzo dobrze pamiętam niebieską Lxd2 z płaskimi burtami, która prowadziła pociąg towarowy. Numer zaczynał się na 3xx. To była druga lokomotywa serii Lxd2 jaką widziałem w takim malowaniu (pierwsza, to ta z Przystronia, z września 1988 roku).

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Na prezentacji modelu Schmalspurbedarf w tle jest ta fotografia, tylko w ulepszonych barwach.

Zobacz załącznik 1094911
Zapytam o tę niebieską Lxd2 na drugim planie zdjęcia, no i Px48-1752. To była lokomotywa delegowana do Piotrkowa? Co do parowozu, to jego obecność wiąże się z rajdem, który odbyła 139 ŁDH do Piotrkowa, specjalnie na przejazd pod parą, w 1986 lub 1987 roku. Po tym jak drużyna dotarła na stację wąskotorową, kierownik kolejki oznajmił, że żadnych pociągów pod parą, ani osobowych nie będzie... Nasza drużyna, 135 ŁDH, dlatego wybrała Kujawy i rajd do Gosławic w 1988 roku, jechaliśmy planowym pociągiem towarowo-osobowym z Koła do Sompolna i wtedy miało miejsce to krzyżowanie z w Przystroniu z pociągiem towarowym prowadzonym niebieską Lxd2.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.699 124 86
Koledzy, dziękuję za komentarze i informacje. To była dokładnie połowa października 1990 roku. Jechałem wtedy autobusem do Warszawy i bardzo dobrze pamiętam niebieską Lxd2 z płaskimi burtami, która prowadziła pociąg towarowy. Numer zaczynał się na 3xx. To była druga lokomotywa serii Lxd2 jaką widziałem w takim malowaniu (pierwsza, to ta z Przystronia, z września 1988 roku).
Efekt Mandeli.. Pamięć jest zawodna. Tylko zdjęcia albo filmy. Chociaż... za kilka lat działalności AI będzie trudno rozróżnić fikcję od rzeczywistości... w materiałach elektronicznych.

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
974 6 0
Zapytam o tę niebieską Lxd2 na drugim planie zdjęcia, no i Px48-1752. To była lokomotywa delegowana do Piotrkowa? Co do parowozu, to jego obecność wiąże się z rajdem, który odbyła 139 ŁDH do Piotrkowa, specjalnie na przejazd pod parą, w 1986 lub 1987 roku. Po tym jak drużyna dotarła na stację wąskotorową, kierownik kolejki oznajmił, że żadnych pociągów pod parą, ani osobowych nie będzie... Nasza drużyna, 135 ŁDH, dlatego wybrała Kujawy i rajd do Gosławic w 1988 roku, jechaliśmy planowym pociągiem towarowo-osobowym z Koła do Sompolna i wtedy miało miejsce to krzyżowanie z w Przystroniu z pociągiem towarowym prowadzonym niebieską Lxd2.
Możliwe, że jest to Lxd2-292.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Zapytam jeszcze Kolegów w którym roku dokładnie lub szacunkowo lokomotywa Lxd2-308 przeszła wymianę silnika i otrzymała zielone malowanie.
Kolejki piotrkowskiej żal mi szczególnie, zapamiętałem ją z wakacji 1985 roku. Mimo, że miałem wtedy tylko 10 lat zwróciłem uwagę na bardzo dobry stan torowiska w porównaniu np. do kolejki średzkiej, którą jak zawsze corocznie odwiedzałem podczas wakacji i w ciągu roku.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
Zapytam jeszcze Kolegów w którym roku dokładnie lub szacunkowo lokomotywa Lxd2-308 przeszła wymianę silnika i otrzymała zielone malowanie.
Wymiana silnika w Lxd2-308 miała miejsce w 1983 roku w Siedlcach. Tam też lokomotywa dostała to zielone, dość nietypowe dla serii Lxd2, aczkolwiek regulaminowe dla lokomotyw wąskotorowych PKP, malowanie.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
321 0 0
Wymiana silnika w Lxd2-308 miała miejsce w 1983 roku w Siedlcach. Tam też lokomotywa dostała to zielone, dość nietypowe dla serii Lxd2, aczkolwiek regulaminowe dla lokomotyw wąskotorowych PKP, malowanie.
Pytanie otwarte - skąd wiemy, że 308 była w Siedlcach w 1983 a nie 1984 roku? W sensie to możliwe ale miło byłoby wiedzieć, skąd ta data? Wszystko wskazuje, że jednocześnie były tam 308 i 309.
Sprawdziłem historię napraw tej drugiej zielonej, czyli 309 w jej Książce Spalinowego Pojazdu Trakcyjnego. Wycofano ją z ruchu w lutym 1982. Od stycznia do maja 1983 była na naprawie w N.Sączu, ale wcale nie wróciła do ruchu w Rogowie tylko potem wysłano ją do Siedlec na wymianę silnika. Jest to odnotowane jednym zdaniem na stronie roku 1984, trudno jednoznacznie ocenić, kiedy dokładnie w tych Siedlcach była... Niemniej to by wskazywało, że już w czasie pobytu w Sączu zaplanowano tę wymianę silnika, czyli pewnie zrobiono tam naprawę wszystkiego oprócz silnika. No i potem na koniec wymiany w Siedlcach otrzymała zielone malowanie. W Rogowie zaczęła pracę od grudnia 1984. Jeździła dość słabo, po pół roku w 1985, 1986 i 1987. Potem w sierpniu 1987 pojechała na kolejną napr. do N.Sącza i wtedy otrzymała typową malaturę czerwoną.
Aha, potwierdzam, w Rogowie była co najmniej jedna niebieska Lxd2, mamy kolorowe fot, niestety nie widać nr... Ale potwierdzam też spostrzeżenia Michała odnośnie niebieskości ex-Rogowskiej Lxd2-315 w NDGW, ja akurat zwróciłem uwagę na widoczne "schodki " farby szerokiego pasa widoczne pod świeżym wówczas lakierem. Nawet teraz w necie można znaleźć ślady tego niebieskiego malowania, wychodzi przy dolnych zawiasach klap i na jednej z żaluzji:
https://kontomasza.flog.pl/wpis/12743878/lxd2315-zulawska-kolej-dojazdowa-nowy-dwor-gdanski-

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 1
Wąskotorówka 15
Z
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 2