• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny L45H Bemo (informacja z AMC Wrocław)

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.670 28 2

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Tutaj https://uploaded.fpkw.org/Biuletyn_FPKW_No._1.pdf znalazłem, że te lokomotywy przemalowano na zielono w latach 80-tych. Co brzmi logicznie, bo przecież nie robiono wymiany silnika zaraz po tym, jak w 1973 wyjechała z fabryki.

Na prezentacji modelu Schmalspurbedarf w tle jest ta fotografia, tylko w ulepszonych barwach.

Zobacz załącznik 1094911
To zdjęcie jest tutaj: https://www.sulejow.pl/asp/kolejka-waskotorowa,77,artykul,1,347
Opis nie rozpieszcza, daty nie widzę...

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.670 28 2
Zdjęcie pochodzi z https://www.facebook.com/piotrkowskakolejwaskotorowa/ którą prowadzi mój dawny znajomy Marcin, a zostało tam umieszczone 23 marca 2020 roku. Zaś artykuł z sulejow.pl jest z 12.08.2021.

"Wszystkie zdjęcia są własnością wieloletniego pracownika PKD, Pana J. Nowaka. Bardzo dziękujemy za podzielenie się świetną kolekcją nigdzie wcześniej nie publikowanych zdjęć!"

Reakcje
2.577 79 2
Zdjęcie pochodzi z https://www.facebook.com/piotrkowskakolejwaskotorowa/ którą prowadzi mój dawny znajomy Marcin, a zostało tam umieszczone 23 marca 2020 roku. Zaś artykuł z sulejow.pl jest z 12.08.2021.

"Wszystkie zdjęcia są własnością wieloletniego pracownika PKD, Pana J. Nowaka. Bardzo dziękujemy za podzielenie się świetną kolekcją nigdzie wcześniej nie publikowanych zdjęć!"
Wiele zdjęć pana Jerzego są tu na forum które umieściłem za Jego zgodą. Wspomniane zdjęcie również przez co trafiło dalej do obrotu (y)

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
989 6 0
Popieram mojego przedmowcę i widząc, że nadal jest spore zainteresowanie modelami Lxd2 mogę przedstawić inicjatorowi modeli p. Frankowi Tümmelerowi (z którym jestem w kontakcie) kilka propozycji odnośnie następnej edycji lokomotywy. Warunkiem są zdjęcia ukazujące oryginał z każdej strony.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
Frank nie cierpi na braki pomysłów, możecie być spokojni.

Warunkiem są zdjęcia ukazujące oryginał z każdej strony.
Oraz to, że akurat Bemo ma formy na dany egzemplarz. Lxd2 wbrew pozorom potrafią się bardzo od siebie róznić.

A jest szansa na jakąś "normalną" klasyczną edycję Lxd2 :love:?
Chociażby taką - może być gładka bądż ryflowana... Zdjęcie: https://enkol.pl/Plik:Xxx169am.jpg
Tej Lxd2-241 ze zdjęcia Szymona nie da się niestety zrobić. Bemo by musiało wydać nową formę.

Jak już jesteśmy w temacie, ma ktoś jakieś zdjęcia niebieskich Lxd2 po naprawach głównych w Rumunii? Tylko nie te co są w internecie, bo te znam. Poszukuję też zdjęć Lxd2-309, ale z lat 1984-1990. Chodzi o te konkretne lata, żadne inne. Zdjęć poszukuję dla siebie, nie jest to związane z żadnym projektem modelarskim (przynajmniej na razie ;) ).

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Moim zdaniem jeśli to będzie więc wyglądało jak TUTAJ widać na modelu, to będzie na nim mały błąd polegający na tym, że tak naprawdę na prawdziwej lokomotywie widocznej na TYM (co prawda wyblakniętym) zdjęciu, słabo bo słabo, ale widać pasy na czołownicy.

pc.jpg

Ostatnio edytowane:

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
To wychodzi stara farba dawnego malowania nowosączowego spod kiepskiej jakości farby jaką pomalowano pojazd w Siedlcach.
Zdjęcie przedstawia lokomotywę 4-5 lat po naprawie, kiedy była już spracowana i miała sporo kilometrów za sobą. Wystarczyło też, że ktoś wymył lokomotywę mocnym środkiem czyszczącym i o taki efekt nie było trudno. To się zdarzało w latach 80-tych, że myto pojazdy agresywną chemią, która dawała znakomity efekt czyszczący, ale bardzo niszczyła lakier. Zwłaszcza, jak ktoś zmył ją wodą zbyt późno lub niedokładnie. Dlatego lokomotywy z tamtych lat bywały tak wypłowiałe. Generalnie widać po zdjęciu, że lakier lokomotywy jest już mocno wypłowiały. Jak ktoś znajdzie zdjęcie tego ppjazdu z wcześniejszych lat, a najlepiej z okresu zaraz po naprawie, wtedy możemy się zastanawiać.

JSz

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 11 0
Moim zdaniem jeśli to będzie więc wyglądało jak TUTAJ widać na modelu, to będzie na nim mały błąd polegający na tym, że tak naprawdę na prawdziwej lokomotywie widocznej na TYM (co prawda wyblakniętym) zdjęciu, słabo bo słabo, ale widać pasy na czołownicy.

Zobacz załącznik 1095156
Nierozumiem po co kolega na siłę szuka drugiego dna. Jednolity kolor czołownic jest jak najbardziej prawidłowy, a to że na zdjęciu oryginału wyszły z pod koloru pomarańczowego pasy innego koloru, tak jak napisał kolega Mafia było skutkiem użycia do umycia lokomotywy bardzo silnego środka chemicznego stosowanego do mycia elektrowozów, który nie umiejętnie użyty doprowadzał tzw. spalenia lakieru a nawet do jego całkowitego zmycia ( co prowadzi do odsłonięcia poprzednich warstw), do tego należy dodać słabe przygotowanie powierzchni przed malowaniem ( brak zmatowienia starej powłoki malarskiej, niedokładne odtłuszczenie powierzchni oraz malowanie na starą warstwę bez użycia farby podkładowej tzw. kolor na kolor) i mamy efekty jak na zdjęciu maszyny Lxd2-308.
Kiedyś w mojej obecnej pracy czyli dawne WMD Piaseczno obecne PGTKW , moi poprzednicy przy użyciu środka do mycia elektrowozów,umyli w podobny sposób lokomotywę Lxd2-466 co doprowadziło również do zniszczenia powłoki lakierniczej i maszyna ta do końca swojej eksploatacji wyglądała jak wypłowiały złom ( choć mechanicznie była nie najgorsza).
Dodam jeszcze że również jakość farb niegdyś stosowanych, ropowanie poszycia pudła i podwozia oraz praca w ciężkich warunkach również przyspieszały zużycie powłoki lakierniczej.
W załączeniu zdjęcie wspomnianej przez ze mnie Lxd2-466 którego autorem jest niejaki Krzysztof Zieliński.

Załączniki

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
989 6 0
Frank nie cierpi na braki pomysłów, możecie być spokojni.

Oraz to, że akurat Bemo ma formy na dany egzemplarz. Lxd2 wbrew pozorom potrafią się bardzo od siebie róznić.

Tej Lxd2-241 ze zdjęcia Szymona nie da się niestety zrobić. Bemo by musiało wydać nową formę.

Jak już jesteśmy w temacie, ma ktoś jakieś zdjęcia niebieskich Lxd2 po naprawach głównych w Rumunii? Tylko nie te co są w internecie, bo te znam. Poszukuję też zdjęć Lxd2-309, ale z lat 1984-1990. Chodzi o te konkretne lata, żadne inne. Zdjęć poszukuję dla siebie, nie jest to związane z żadnym projektem modelarskim (przynajmniej na razie ;) ).
A Piotrowskiej, niebieskiej Lxd2-292 z drugiej polowy lat 80-tych nie dało by się zrobić? Myslę, że i zdjęcia by się znalazły.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 1
Wąskotorówka 15
Z
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 2