• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny L45H Bemo (informacja z AMC Wrocław)

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
176 0 0
Poprawienie koloru czołownic jest dość proste, największym problemem jest wyjęcie z nich uchwytów do podnoszenia lokomotywy - są one wklejone i trzeba się trochę namęczyć. Ich demontaż nie jest niezbędny, ale ułatwia znacząco maskowanie, które musi być dość precyzyjne. Gorzej jest z poprawką dachu - niestety poręcze też są wklejone, a próby ich wyjęcia wiążą się dużym ryzykiem uszkodzenia. W moim modelu udało mi się zdemontować dwie z nich bez połamania, ale było to działanie na granicy wytrzymałości, więc odpuściłem. Można potencjalnie malować maskując poręcze razem z pudłem, ale wiąże się to ze sporym ryzykiem zacieków, a ich ewentualne poprawianie to z kolei konieczność malowania całego modelu.
Dodatkowo przemalowane zostały boki wózków, te w modelu są odrobinę za jasne, ale różnica w stosunku do oryginału jest minimalna.

Załączniki

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.221 3 1
Poprawienie koloru czołownic jest dość proste, największym problemem jest wyjęcie z nich uchwytów do podnoszenia lokomotywy - są one wklejone i trzeba się trochę namęczyć. Ich demontaż nie jest niezbędny, ale ułatwia znacząco maskowanie, które musi być dość precyzyjne. Gorzej jest z poprawką dachu - niestety poręcze też są wklejone, a próby ich wyjęcia wiążą się dużym ryzykiem uszkodzenia. W moim modelu udało mi się zdemontować dwie z nich bez połamania, ale było to działanie na granicy wytrzymałości, więc odpuściłem. Można potencjalnie malować maskując poręcze razem z pudłem, ale wiąże się to ze sporym ryzykiem zacieków, a ich ewentualne poprawianie to z kolei konieczność malowania całego modelu.
Dodatkowo przemalowane zostały boki wózków, te w modelu są odrobinę za jasne, ale różnica w stosunku do oryginału jest minimalna.
Jest zdecydowanie lepiej. Ja właśnie przymierzam się do malowania. Planuję jednak poprawić również dach. Mój plan zakłada pomalowanie go razem z poręczami a później przemalowanie poręczy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
176 0 0
Jest zdecydowanie lepiej. Ja właśnie przymierzam się do malowania. Planuję jednak poprawić również dach. Mój plan zakłada pomalowanie go razem z poręczami a później przemalowanie poręczy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
To ma sens, nawet jak będzie jakaś różnica w odcieniu, to jeżeli będą malowane tylko poręcze, to nie będzie tego widać.

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 98 2
Raczej nikłe szanse...

Acz najnowsza Lxd2-345 dalej dostępna jest w sprzedaży. Mam nadzieje, że ten fakt nie zniechęci producenta do wydania kolejnych numerów/malowań w przyszłości.

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
Raczej nikłe szanse...

Acz najnowsza Lxd2-345 dalej dostępna jest w sprzedaży. Mam nadzieje, że ten fakt nie zniechęci producenta do wydania kolejnych numerów/malowań w przyszłości.
Z poprzednimi też różnie bywało. Niebieskie i zielone długo leżały.... Zielona nawet w sporej promocji pod koniec długo się sprzedawała w Rybnickim Sklepie. Myślę, że jakby zrobili coś z Bytomia lub Rud to by był hit.

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
A dlaczego miałby to być hit:niepewny:
Może warto pomyśleć o wydaniu z bardziej współczesnej epoki. Bo do tej pory praktycznie wszystkie modele odzwierciedlałaby IV epokę (z lekkim zahaczeniem o V). A przecież te lokomotywy kursowały znaczenie dłużej.
Z różnych powodów. Można zrobić późniejszą epokę, no i zmienić zderzaki, sam rejon ma bardzo dużo zwolenników...

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.382 36 7
Mam pytanie co do montażu elementów dodatkowych - gdzie montować antenę i kominki (?). Elementy sugerują, że powinny być otwory montażowe, ale takowych nie widzę w pudle lokomotywy?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 1
Wąskotorówka 15
Z
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 2